Plötsligt händer det!

Plötsligt händer det. En uttryck som på senaste tid har kommit att associeras med miljonvinster för de lyckosamma som haft turen att skrapa fram tre lika på en lott. Men de lyckosamma vinnarna är förkrossande få jämfört med de som har oturen att bli påhoppade eller på annat sätt attackerade i sitt yrke eller i sin vardag.

 

– Varje morgon när man vaknar och slår upp tidningen, lyssnar på nyheterna eller kollar sociala medier, så går det att läsa om att någon blivit överfallen. Vi kände att vi var tvungna att göra något åt detta, berättar Michael Andersson som driver Utbildningsgruppen AB tillsammans med JP Allmark. Utbildningsgruppen satsar på säkerhetskurser och utbildar bland annat inom brandskyddsutbildning, HLR (Hjärt- och lungräddning), och krishantering. Nu satsar man även stort på självförsvar.

 

– Många som tänker självförsvar tror att det enbart handlar om kampsport och att det är svårt och jobbigt att gå en kurs. Så är det inte alls, menar Johan Hultberg, instruktör med nästan 26 års erfarenhet inom självskydd och konflikthantering. Johan fortsätter: En stor del av självförsvar handlar om att inte hamna i farliga situationer, att helt enkelt förebygga att en konflikt uppstår.

 

Varje självförsvarskurs som Utbildningsgruppen genomför skräddarsys efter vilka som anmält sig till kursen.

– Om några dagar har vi ett kompisgäng på 15 tjejer som deltar, men vi kan anordna kurser på arbetsplatser, i skolan, i någon park eller vad som bäst passar kursdeltagarna. Själva innehållet varierar beroende på om det är ett gäng poliser som går kursen eller om det är en grupp pensionärer. Vi lär ut hur ni kan använda vanligt förekommande föremål i er omgivning som försvar. En tidning, en kaffekopp, en ficklampa – allt kan användas för att försvara dig om du bara vet hur, förklarar Michael.

– Det du inte ska använda dig av är dina nycklar. Om du förlorar dem förlorar du också en stor del av din trygghet. Du kan inte köra iväg, du kan inte komma in i din bostad, det gör dina chanser mindre att komma undan din förföljare, fyller Johan i.

 

De allra viktigaste självhjälpredskapen bär du alltid med dig.

  1. Ögonen – Håll koll på sin omgivning.
  2. Öronen – Lyssna, låt exempelvis ett öra vara fritt från hörlurar.
  3. Munnen – Skrik, även en liten person kan skrämmas genom att skrika och vifta hysteriskt.

 

Boka din kurs på utbgruppen.se så du är beredd, för plötsligt händer det.

 

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Viktor Dunér