Våga måla

Fasaden på huset är det som syns mest utåt på ditt hus och visst vill man därför att den ska se bra ut, vara snygg och även passa ihop med övrig miljö såsom trädgård och grannhus? Vamé har träffat Mikael Borslöv, ägare av Inspiratören och Halmstads Färghus, för att ta reda på vad som gäller när du står inför att måla om utsidan på ditt hus.

– Idag är folk mer och mer inspirerade och mer och mer kunniga när det kommer till val av kulörer. Därför har det blivit allt vanligare med diskussioner om kulörval, jämfört med tidigare, och man är mer ingående på exakta kulörer, inte bara generellt ”gult”. Kunderna är mer medvetna om olika val på många fler sätt, förklarar Mikael och fortsätter, vilket är fantastiskt kul för mig som älskar att arbeta med kulörer.

Att välja kulör till en husfasad är och ska vara både inspirerande, lärorikt och roligt. Men det handlar inte bara om att välja en färg som du tycker är vacker och snygg. Lika viktigt är att ta hänsyn till husets stil och historia. En villa med klassisk snickarglädje färgsätts oftast på ett helt annat sätt jämfört med ett nybyggt hus som kanske har mycket rena linjer och färre detaljer.

– Tänk på att hela omgivningen påverkas när du ska välja kulör, din granne ser ditt hus mer än vad du själv gör egentligen, säger Mikael och fortsätter, Inventera huset och ta fotografier för att få lite perspektiv på ditt hus. Fotografera från alla håll och försök att få med området och omgivande hus. Fotografierna blir en plattform att diskutera utifrån. Sen kan man bestämma kulör, vad som ska framhävas eller döljas.

Att se över sitt kulörval måste få vara en ganska lång process. Men ta också hjälp av Inspiratören/Halmstads färghus. Personalen i butiken är utbildade och mycket kunniga på allt från underhåll, kulörval till vilka verktyg som ska användas. De kan hjälpa till med att fotografera och sen använda bilden för att visa hur ett resultat skulle kunna tänkas se ut. De hjälper även till med att ta reda på hur din fasad mår och i vilket skick den är. Efteråt lämnar de en sammanställning på vad som behövs göras och vilka material och färgval som är lämpligast för just din fasad.

Låt dig inspireras genom att ge dig ut och titta på hus i olika villaområden. Hitta bra kulörer och kombinationer som du gillar och våga ringa på och fråga. Vem skulle inte bli glad över en fråga där man undrar vart de köpt den snygga färgen de målat sitt hus med? Det har Mikael gjort själv och han får alltid positiv respons, för vem vill inte höra att man har ett fint hus? Ägna en helg åt att börja samla på fina hus- och kulörkombinationer och fundera på varför det ser bra ut, är ett av Mikaels råd.

Mikael själv har ett brinnande intresse för kulörer och arbetar nära arkitekter och målare med val av färgprodukter och kulörval och har därmed också en del tankar om framtiden.

– Det är mycket som påverkar vårt resande i världen vilket gör att vi skaffar nya influenser. När det samtidigt är oroligt i omvärlden blickar vi gärna tillbaka till det trygga här hemma.

Svarta och gråa hus har varit en växande trend en tid och är det till stor del fortfarande. Svarta hus har vi inte sett tidigare men de senaste årtiondena har färgtillverkarna rent tekniskt kunnat framställa en svart färg som håller. Men just svart kulör ställer höga krav på vilken typ av hus det handlar om. Det går aldrig att få en helt kolsvart fasad då ytan reflekterar ljus och därför gärna går åt det bruna eller grå hållet. Det är också viktigt att tänka på att mörka kulörer tar bort effekten av skuggor och detaljer, säger Mikael och tillägger, Men vi ser också en ny inriktning där man vill framhäva träets vackra naturliga struktur med lasyr eller sioo:x. Lasyr kan man få i mängder av olika nyanser och sioo:x är ett högeffektivt skydd med en naturligt silvergrå patina, precis som vackert åldrat trä.

Att välja kulör till sitt hus är roligt, men måste förberedas väl. Speciellt som dagens målningssystem vid utomhusmålning är mycket slitstarka och vädertåliga. Det gör att kulören du väljer kommer du att leva med länge.

Det finns en hel del att prata om vid köksbordet och i färgbutiken med andra ord och tveka inte med att besöka Mikael och hans kollegor på Inspiratören och Halmstads Färghus, de hjälper mer än gärna till med praktisk information och även estetiska val.

Mikaels smarta tips till diskussionen vid köksbordet:
• Inspireras av din omgivning och våga fråga där du blir inspirerad.
• Fotografera ditt hus, detaljer och ta reda på husets kulörhistoria. Tänk inte bara ”fasad” – lika viktigt är accentfärger på husgrund, dörrar, tak och staket.
• Besök Inspiratören/Halmstads Färghus. Börja med att titta på färgkartor och målade färgprover. Gör det utomhus i dagsljus.
• Köp provmålarburkar för att testa kulörer.
• Om man bor i detaljplanerat område fråga din kommun om du vill byta kulör.

Text: Frida Hansson