Tonic är en drinkblandning som kommer
i en rad olika smaker och utföranden,
men huvudingredienserna är kolsyrat
vatten och kinin. Från början användes tonic
som behandling mot malaria, eftersom kininträdets
bark innehåller kinin som har läkande
egenskaper. Drycken var dock väldigt besk och
under kolonialtiden började de brittiska soldaterna
blanda i gin, och gärna lite lime och socker
också, för att göra drycken mer lättdrucket, och
tadaaa, Gin & Tonic var född!
Det finns lika många sätt att blanda GT’s som
det finns sandkorn i Tylösand, eller ja, kanske
inte riktigt, men blandalternativen kan tyckas
oändliga. Framförallt för att det produceras
tusentals olika ginsorter världen över, och varje
vecka ser runt 20 nya ginmärken dagens ljus.
Därtill finns det minst lika många tonics och
plötsligt är den där sandkornsreferensen inte så
ofattbar längre. En GT ska helst serveras i ett
kupat glas (vinglas går också bra), med mycket is.
Vamé tog på sig det ärofyllda uppdraget att prova
höstens favoriter när det kommer till GT’s.
Panelen träffades en sen eftermiddag i september
på Vinyl Bar i Halmstad. Vi utgår från samma
sorts gin i samtliga drinkar för att på så sätt
kunna fokusera på tonicen och andra eventuella
smaksättningar. Ginen vi valde heter Nordés,
och är ett spanskt gin på 40 % som destillerats på
vindruvor som ger ginen en blommig smak. Alla
i panelen fick sätta poäng från 1 – 5 där 5 är högst
poäng. Följande tonics provades:

Stafsinge Tonic
(serverades med en enkvist)

Three Hearts
Indian Tonic Water
(serverades med hallon,
ingefära, äpple och citron)

Monaco AQ Tonic

(serverades med basilika
och gurka)

Monaco AQ Lemon
(serverades med citron)

Goldberg
Intense Ginger

(serverades utan tillbehör)

Poäng:
1
14p
2
22p
3
14p
4
20p
5
20p