Söta cyklar & lagade bullar


Vi är vana vid att se Johan och My i
bageriet på Kasten Rönnowsgatan i
Halmstad, och på sistone syns My även
i TV-rutan i “Mys bröllop” på TV4. Men från
och med 4 december kan vi även hitta dem på
Nygatan där de öppnar “Feldt’s Socker och
Cykel”, Halmstads första cykelcafé!
Tanken var först ett rent kolakokeri, sedan växte
cafétankarna med tiden, men det är först nu
som drömmarna blir till verklighet.
– I vår andra lokal på Kasten Rönnowsgatan
har vi vårt bageri och butik. I den här lokalen
blir det ett mer renodlat café, men med en tvist
i form av att besökarna även erbjuds att göra
enklare lagningar av sina cyklar under fikapausen,
förklarar Johan Feldt, som driver bageriet
Feldt’s Bröd & Konfekt och nu även caféet,
ihop med My Feldt.
I skrivande stund råder det ett smärre kaos inne i
lokalen, då det snickras och målas för fullt.
– Men det såg värre ut när vi tog över, berättar
My som beskriver det som att de tog över en
krigszon och som de nu kämpat mycket med.
När Vamé besöker dem håller de som bäst på
att snickra ihop ett långbord som är tänkt att
rymma 20 gäster och som de hoppas ska medföra
att gäster som kanske inte nödvändigtvis
känner varandra bekantar sig med varandra.
– Totalt kommer vi ha 43 platser, med långbordet,
cafébord och några sittplatser vid fönstret
också, förklarar My.
Feldt’s Socker och Cykel kommer självklart att få
sina bakverk levererade från det egna bageriet,
och man tänker även starta upp det från början
planerade kolakokeriet, där Feldt’s numera
berömda kolor ska kokas. Dessutom har de
planer på att servera lunchsoppor två dagar i
veckan. Människor i deras omgivning har varit
mycket positiva till satsningen, även om en del
har undrat vad ett cykelcafé egentligen innebär?
Tanken med caféet är att det dels ska locka
cyklister som är ute på långa cykelstrapatser och
vill stanna till för en fikastund, men där man
välkomnas ta med cykeln in, eftersom stöldrisken
är stor på dyra landsväg- och tävlingscyklar.
Väl inne i caféet har man alltså också chansen
att utföra nödvändiga cykelreparationer eftersom
det kommer säljas slangar och annat, samt
tillhandahållas olika verktyg.
– Men självklart är alla välkomna, oavsett om
man är cyklist eller ej, säger Johan med ett leende
och fortsätter: Cykelinriktningen är bara
en nisch vi valt att satsa på eftersom cykel är
mitt stora intresse och vi ville göra något
annorlunda.
Förutom cyklar så satsas det även på riktigt gott
kvalitetskaffe. I lokalen installerar kaffeexperten
Sebastian Balck från familjeföretaget Balck
Coffee, nya maskiner. Sebastian levde under 9
år som cykelproffs, och det var tack vare cyklingen
Johan hade koll på vem Sebastian var.
– Men jag har varit kaffepassionerad desto längre,
säger han glatt och fortsätter: 90% av världens
kaffeproduktion är ohållbar, medan de resterande
ynka 10% är så kallat naturkaffe. Det innebär
en kaffeproduktion där man låter naturen ha sin
gång och man samtidigt gynnar producenterna,
som ofta pressas till att producera mycket men
med lite i ersättning. Vi på Balck Coffee besöker
olika plantage världen över för att ta reda
på om vi kan hjälpa till med något, alltså se till
att producera så bra kaffe som möjligt men med
minsta möjliga påverkan på miljön.
– Jag är nyligen hemkommen från Brasilien där
jag besökt olika plantage. Drömmen är att en
dag ta fram ett eget litet plantage till Feldt’s som
odlar kaffebönor till kaffe som bara kommer
finnas tillgängligt här, avslöjar Sebastian.
– Det är viktigt för oss att vi bara serverar produkter
med råvaror från bra och hållbara producenter,
oavsett om det handlar om mjöl,
socker, kaffe eller något annat, förklarar Johan.
– Var är den gröna färgen? Frågar My plötsligt
och vi inser att vi kanske måste dra oss tillbaka
och låta Johan och My fortsätta jobba i fred.
Det är mycket kvar att fixa innan de kan öppna
för alla fikasugna halmstadsbor och vännerna
på två hjul.
Text: Amanda Hajney Foto: Viktor Dunér