Gammalt blir nytt

– Jag har alltid haft med i tanken att det känns onödigt att köpa nytt så fort modetrenden svänger. Det är onödigt att byta ut något innan det är utslitet. Allt ni ser här är något som andra människor har tänkt slänga, trots att det kommer hålla i många år till.

Det är kallt och krispigt i luften när vi kliver ur bilen på gårdsplanen. Hallen är kall och fotografen och jag blir uppmanade att inte ta av skorna eftersom trägolven är kalla. Inne i det ombonade köket är det desto varmare.

– Jag har stängt ner alla rum utom två för att minimera energiförbrukningen. Det finns ingen anledning att värma upp 13 rum när det bara är jag som bor här, säger Anders Krasse.

Huset från 1920-talet är totalrenoverat med återbrukat material och ligger utanför Mårdaklev, på gränsen mellan Halland och Västergötland. Långt ifrån folkmyller och stadsljud. Eller som Anders själv uttrycker det: Det ligger så långt borta att du är närmare någon annanstans.

– När jag letade gård var det viktigt med rätt läge. Det skulle vara på landet men ändå så pass nära kommunikationer att inte krävde resor med flera olika transportmedel för att ta sig hit. Och det tar faktiskt inte mer än en dryg timma att ta sig till Göteborg, Halmstad, Jönköping och Borås som har bra buss- och tågförbindelser. Ullared och Falkenberg är ännu närmare.

 

Anders är utbildad hälsopedagog och har arbetat mycket med individuella samtal. Samtalen kom ofta in på frågor om livskvalitet och vad som är viktigt för människor för att må bra.

– Med jämna mellanrum träffade jag människor som trots att de kunde köpa så gott som vad de ville ändå var olyckliga.

Han funderade mycket på den filosofiska biten, vad vi egentligen behöver för att må bra. Så småningom landade det i att skapa någon form av upplevelsebaserad eko-turism och kombinera det med föreläsningar om återbruk.

– När jag började med det här för fem år sedan trodde jag inte att jag skulle dra det till sin spets med återbruk. Men det har varit ett lärorikt och underhållande arbete, även när jag mer eller mindre vadade i sågspån och musskit. Min ambition är och förblir att fler ska få upp ögonen för återbruk och hållbart förhållningssätt till vår miljö.

I början upplevde Anders att det var svårt att fråga främmande människor om han kunde få ta deras överblivna material. En tröskel som han kom över ganska snabbt. Numera stannar han ofta till när han ser att någon håller på att renovera, berättar vad han själv gör och frågar om det är något han kan få ta till sin återbruksrenovering. När det kommer till material finns det egentligen ingenting som är ointressant. En halv hink med målarfärg, ett halvt paket isolering, 30 brädor som blir över vid ett nybygge, allt kommer till användning förr eller senare.

– Många skänker nytt byggmaterial som blir över för att slippa köra iväg det till tippen, säger Anders. På så sätt har jag bland annat kunnat lägga klinkers på golvet i det stora badrummet och sätta våtrumstapet i det lilla.

På gårdsplanen ligger en stor hög med olika typer av material. Allt från fönster med ramar till brädor.

– Jag kallar den för transithögen och där lägger jag allt material som jag inte behöver men som kanske någon annan kan ha nytta av. Men det gäller att passa på att nyttja högen på vinterhalvåret. När det är kursverksamhet och uthyrt här på sommarhalvåret ska det vara snyggt och städat på gården.

Anders ser i princip bara fördelar med att renovera med återbrukat material. Med lite finurlighet och tålamod har varje rum i huset fått sitt uttryck. Det kan ta allt från några dagar till månader att få tag i rätt material och möbler.

– Det finns två naturliga svårigheter i det här systemet, logistik och folks otålighet. Ibland dyker rätt material upp långt hemifrån och då måste det lagras i väntan på fler ärenden i samma stad. Många blir stressade av att ha saker liggande, säger Anders, men det är inget bra eko-tänk att köra till Nyköping enbart för att hämta upp en gratis caféutrustning till exempel.

Bredvid miljöengagemanget finns också ett stort intresse för att resa. När Anders reser stänger han ner allt som går i huset och stannar utomlands så länge som möjligt för att kompensera utsläppen som flygresan bidrar till. I vintras spenderade han tre månader i Indien och på Sri Lanka.

– Indierna är mycket kreativa när det kommer till att överleva. De är fantastiska på att hitta lösningar på problem med en liten eller ingen budget. Det är inte alltid så miljövänligt men många av idéerna går att eko-anpassa. Jag har hämtat mycket inspiration till gårdens framtida utveckling från resorna i Indien. Solceller och vindkraftverk för hemmabruk står på önskelistan för att kunna bli självförsörjande på energi.

Den danske bonden Frank Ladegaard Erichsen, känd från tv-serien ”100% bonde” är en av Anders förebilder och inspirationskällor.

– Precis som Frank är jag inte bakåtsträvare på något sätt. Jag använder elektriska verktyg och Facebook är ett bra ställe att lägga ut frågor om material på. Det vi mer har gemensamt, Frank och jag, är att vi sätter vår egen roll i ett miljöperspektiv och bygger upp gården utifrån det. Och så slänger vi ingenting förrän det är fullständigt utslitet, säger Anders med ett leende. Det är det viktigaste av allt, använd allt tills det inte fungerar längre.

 

På sikt vill Anders fortsätta att utveckla gården, bygga ut sitt koncept och börja marknadsföra sin verksamhet på allvar.

– Sommartid är det mycket folk i rörelse här. Många åker hit och vandrar och paddlar kanot. Mat är en viktig del i eko-turism och i framtiden kommer här att finnas både café och en gårdsbutik. Och ett museum för dem som av olika anledningar inte kan eller vill ägna sig åt friluftsliv. Målsättningen är att alla som kommer hit ska åka här ifrån med en skön känsla i kroppen, avslutar Anders.