Susan skapar en helhet i sitt boende som ger en känsla av sammanhang

inboat
Susan skapar en helhet i sitt boende som ger en känsla av sammanhang

Min man är en naturroman- tiker som gärna både sover, lagar mat och diskar under bar himmel. Jag är en träd- gårds- och inredningsnörd, har “allt skall vara mobilt” som motto. Ommöblering tillhör rutinerna och jag släpar runt möbler och gör om överallt till övriga familjens förfäran. Långt ifrån alla möb- ler är praktiska, “åh akta, den går inte att sitta på…” “Kan vi köpa riktiga sto- lar?” “Ska vi verkligen ha det här gamla bordet?”, undrar sönerna. Det gamla och lätt bedagade får mig alltid på fall. Blommor, stenar, vackra tyger, foto- graıer och reseminnen sätter personlig prägel på ett hem.

Precis som i många andra hem kretsar det mesta kring köket. Här lagas det mat som i en restaurang med á la carte meny. Drömmen om långa gemensamma mål- tider där man samtalar om det som hänt under dagen, duggar inte tätt hos oss. Jag är vegetarian, mellansonen älskar kött, yngste sonen äter helst bara kakor, man- nen äter allt. Det lagas mat på olika tider som styrs av träningstider och hunger. Det doftar vitlök, rosmarin och timjan. Grönsaker tas från trädgårdslandet som i

skrivande stund håller på att utökas med hjälp av spade, spett och grep. Tillsam- mans med bästa grannarna förbereds ett kollektivt odlande i hagen med får som nyıkna åskådare.

När vår husleverantör ıck våra önske- mål om köket, var i princip allt utöver det allra mest nödvändiga exkluderat.

Jag blev kär i en gammal fransk skänk med 28 stora lådor (helt hopplöst då ingen hittar någonting). Flyttbar om man ångrar sig och galet vacker enligt mig, med reservation för övriga familje- medlemmar. Efter några dagars övertal- ningstjat och en överenskommelse att böcker i bokhyllan skall stå i kategori och bokstavordning, var den min. En blygsam rad av köksskåp längs med ena väggen, en stor bred riktig spis och en porslinshäll, sedan var det klart.

Köket och vardagsrummet fiyter ihop, det badar i ljus och känns som ett sommarhus året om. Utsikten mot öppet landskap gör alla tider på dygnet magiska. Då gör det inte så mycket att allt inte är perfekt, det viktigaste är att

text: Susan Hübel / foto: Anders Jauring

Kommentera