David och elefanten

Han har gjort otaliga föreställningar och framträdanden, skrivit böcker, medverkat i och producerat TV-program och film, allt med den gemensamma nämnaren – humor! David Batra har vetat om att han vill bli komiker sedan tidiga 20-årsåldern och med utsålda stand up-shower över hela Sverige kan man lugnt konstatera att han lyckats uppnå sin dröm, och att drömmen fortsätter leverera i höst!

När han inte är komiker ägnar David just nu dagarna åt att torka valpkiss. Det är den senaste lilla familjemedlemmen Bodil, en Cavalier King Charles Spaniel, som håller honom sysselsatt. Men i höst får han lämna över skurtrasan tillfälligt när han ger sig ut på sin första soloturné på sex år. Han kommer resa land och rike runt med sin föreställning ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne.” Alla har vi någon gång stött på denna ”elefant” i rummet. Den där personen, eller händelsen, som samtliga närvarande känner till men som ingen riktigt talar om.
– Elefanten kan bestå av vad som helst. Jag märker det exempelvis bland mina jämnåriga vänner som plötsligt drar på sig tights och pulsklockor och ger sig ut i evighetslånga extremspor-ter, förklarar David. Då är det dödsångesten som är elefanten.
I Davids fall är elefanten ingen mindre än hans fru (den numera före detta) moderatledaren Anna Kinberg Batra.

David och Anna träffades på en fest där de fattade tycke för varandra, detta till trots att David påstår att han privat kan vara riktigt tråkig.
– Jag går inte omkring och tramsar med clownnäsa om dagarna. När jag träffar nya männi-skor så går de nog hem och tänker, ”oj, vad trist han var, han hade ju inget kul att säga”. Men de tycker nog tvärtom om min fru, ”oj, vad rolig hon var, hon hade mer att prata om än bara budget-förslag”.

Inför föreställningen har David gjort några testgig där han provat skämten på en livepublik. Några av dessa gig skedde i Laholm.
– Laholms Teater är väldigt mysig. Det är extra kul att hotellet sitter ihop med teatern, så logen till teatern är ett hotellrum. Jag kunde i princip kliva ur sängen, öppna en dörr och kliva rakt ut på scenen, förklarar han.
Laholms Teater är ett intimt ställe där publiken är nära, och lokalen där föreställningen sker är viktig att förhålla sig till, menar David.
– I en liten lokal med dålig akustik kan skratten av 100 personer uppfattas som väldigt starka eftersom ljudet studsar, medan ljudet av 1000 skrattande personer utomhus nästan för-svinner direkt i upp i luften. Så man får inte glömma bort var man uppträder.

David har ett 40-tal föreställningar med ”Elefanten i rummet” bokade runt om i Sverige. Premiären hålls i Stockholm 29 september. Bara en dryg vecka senare besöker han Halmstad och spelar två shower samma dag, 7 oktober.
– Jag tror båda är slutsålda, men jag planerar att komma tillbaka till Halmstad, eller i alla fall Halland, efter jul igen med extraföreställningar, säger David hoppfullt.
Vad hans fru anser om skämten återstår att se.
– Hon har ju inte sett föreställningen än, men jag testade några skämt på scen i somras under turnén av Badjävlar så hon fick höra några smakprov och hittills har jag inte mötts av några hårda ord, säger David med ett leende.

För den som inte orkar vänta på att få se David live, eller missade honom, så släpper han ett nytt avsnitt av sin pod ”David Batras Podcast” varje fredag, där han tillsammans med en kändis läser och diskuterar olika tidningsnotiser med humoristiska inslag, ett ämne han också har skrivit en bok om. Med sig i podden brukar han också ha en sidekick, ofta är det hans egen far, Satish Batra, något som är mycket uppskattat av lyssnarna.
– Jag hade även med honom i TALANG en gång (där David sitter med som jurymedlem, reds. anm.) för att skälla ut Alexander Bard, men det blev inte som planerat. Pappa och Alexander blev polare istället och det slutade med att jag var tvungen att stoppa pappa från att följa med Alexander ut i skogen på ravefest.
Det blir nog inga ravefester under höstturnén heller, men roligt lär det bli. Ta en titt på david-batra.se för mer information om var och när han uppträder.

Text: Amanda Hajney
Foto: Robert Eldrim

Inforuta:
Namn: David Chandra Batra
Ålder: 44
Yrke: Komiker
Gör en solig höstdag: Ute och går med Bodil
Gör en regnig höstdag: Läser