Vårt levande city

Det är fint att minnas och blicka tillbaka på hur saker var förr. Men låt oss inse att tiderna har förändrats för annars är det lätt att bli bitter och bitterhet löser definitivt inga problem.

Diskussionerna om ett levande City är glödheta just nu och det verkar som att en levande stadskärna är viktigt för många halmstadbor. Det är en fråga som engagerar och engagemanget visar att vi är många som bryr oss.

Halmstad city befinner sig liksom många andra städer i en omfattande och krävande förändringsprocess. Det är snabba vindar som blåser och konkurrensen hårdnar för varje dag som går. Men visst är det inte bara vi som känner av den ökade konkurrensen. Liksom resten av Sveriges städer håller vi just nu på att anpassa oss efter nya tider, något som kan vara både svårt och tidskrävande, men framförallt är det något som kräver mod, nytänkande, engagemang och inte minst samverkan.

Kärnan i de rådande diskussionerna om stadskärnans fortsatta existens är, som jag upplever det ”alla de tomma lokalerna i City”. Det är bland annat det man pratar om och oroar sig för. Vad kommer egentligen hända med vår älskade stadskärna när de externa handelsområdena utvecklar och expanderar?

Vi ska inte vara naiva och sticka under stol med att vi står inför en tämligen tuff period. Men jag och många med mig tror att en stad som Halmstad behöver ett levande centrum med puls. Att trevliga butiker med ett bra utbud och restauranger och caféer med god mat och fika bidrar till vårt välbefinnande. En plats för handel och rekreation och möten oss invånare emellan. Både nu och i framtiden.

När jag läste Jonas Bergmans, moderat och ledamot i Halmstads kommunfullmäktige, krönika i Hallandsposten för ett tag sedan kände jag att jag fick hopp och energi.

Han beskriver ett Halmstad år 2050 med restaurangbroar över Nissan, ett vattensportsmecka vid Västra Stranden. Den beskriver människors vilja att mötas face to face samt nya levande och spännande mötesplatser. Jonas beskriver en tid där arbete och fritid flyter samman i ett Halmstad som aldrig verkar sova. Självkörande fordon, som man delar med grannen och Bastionen där världens första 3D-printade restaurang ligger.

Här vill jag bo 2050 och säkerligen många med mig. Visioner i all ära, men vi kommer aldrig ifrån att vi lever här och nu. I en stad som heter Halmstad och i en kommun som snart når 100 000 invånare. En stad som behöver en levande stadskärna för att kännas levande och en turistdestination som kräver ett attraktivt skyltfönster året om. Och inte minst ett Halmstad som inspirerar, ger intryck och sätter avtryck. Väcker känslor och skapar minnen.

Vi i cityföreningen, butiker, fastighetsägare, kommunen, politiker och många andra måste ständigt arbeta med att förändra och förbättra tillgängligheten, utbudet och upplevelsemiljön i centrum. Vi invånare har vårt gemensamma ansvar att gynna vår stadskärna genom att ge den liv och näring så att den klarar av att stå upp mot konkurrensen och vara fortsatt levande. För det är den värd!

 

Text: Sanna Westerberg