All förändring är möjlig och enkel. Du vet inte bara hur ännu.

Perspektivet människor har på förändring gått från att vara avskyvärt och läskigt till spännande, självförverkligande och frigörande. Hur kommer det sig att det är så olika? Skiljer det så mycket mellan Svensson och Andersson? Få en unik inblick kring förändring av en coach inom NLP (NeuroLingvistisk Programmering).

Människan kan vara som ett finstämt instrument. Fast vissa av oss verkar ganska ostämda. Inte i stämbanden. Utan i banden som binder dig med din själ. Som frigör dina tankar från den som du tror dig vara och för dig bortom ditt ego. Är du där? För det är där jag vill möta dig. För där är du du och jag är jag och inget eller mycket lite är emellan oss när det tillåts att vara.

Men det är oftast inte där vi startar när vi träffas första gången. Vi startar i en vag osäkerhet kring vem du är och vad du vill. Vi kan oftast utkristallisera någon form av väg framåt som känns meningsfull. Men hur långt räcker det?

I början när man lär sig svettas man. Pinas. Plågas. Andas tungt. Blir frustrerad. Arg. Ser mörker. Hatar. Och ”fan” vad jobbigt det är när någon säger åt en vad man ska göra.

Men det är där jag är din följeslagare, eller guide. Med uppgift att motivera och inspirera samtidigt som jag får dela dina ovan beskrivna men inte odelat positiva känslor.

Varför tror du skickliga kommunikatörer får dig att lyssna så att du skulle höra deras viskningar?

Varför tror du de skickligaste sångarna får dig att rysa långt ner på ryggen?

För kommunikatörerna (manipulatörerna) vet mer än du om kommunikation och förmodligen mer om dig än vad du vet själv. Och en rocksångare vet hur man talar från botten av sin själ med all sin kraft och all sin ödmjukhet. Och ja, är inte det värt att lyssna på? Att hänge sig till känslan de lever ut och känna den fullt ut?

Men hur får jag din själ att sjunga, dina fötter att dansa, ditt sinne att vilja leka?

Inom coaching är några av grunderna att ställa frågor och lyssna. Men jag behöver ta dig djupare än så och även till nya mentala platser som du aldrig varit på. Mentalt besöka t.ex. dåtid eller framtid. Eller få dig att byta perspektiv och se dig själv utifrån, inifrån eller från andras ögon. Kanske visa eller öppna de dörrar som är dolda av rädsla och kanske möta det?

Men vem är du innerst inne att möta dessa utmaningar?

Är du rocksångaren? Bring it on! Jag vill ha fram din råhet, din kraft, ditt riktiga vett i skallen som en gång formade dig. Som lärde dig att bryta mot vett och etikett, som fick dig att vakna, trotsa och svära. Som skrålar i duschen och skriker i bilen och undrar vad det är för fel på folk?

Är du där? Då kanske vi möts.

Eller är du han i kostym? En knapp uppknäppt på skjortan och leendet påklistrat. Handslag efter handslag, även om du glömmer namnen på alla. Du pratar om sånt man ska prata om, skämtar om helgen, sommarstugan och frugan. Du har en roll, ambitioner, och kanske känner du dig, eller är, viktig i något sammanhang. Är du där? Vi kanske har träffats.

Eller är du den som är sprudlande, energisk och rättfram? Bejakande eller avvisande och styrande. Du leker med din omgivning som marionettdockor, även om du inte vill erkänna det. Du vet att du är bra och vill komma framåt. Du klättrar, ibland på andras bekostnad, men ursäktar dig med att – ”de tog inte nog för sig”. Du får bekräftelse, erkännande, och du kan stråla i din roll. Är du där? Har du kul?

Förmodligen träffas vi på det mest oväntade sättet. När man som minst anar det, fastän det är självklart i slutändan. Brukar det inte vara så? Om det finns en fortsättning för dig och mig utvecklas en ömsesidig respekt ganska snart. Lite trevande och inkännande i början, men starkare efterhand. Vi gör ett avtal, en deal. Det handlar om ett djupare utbyte som innefattar mer än det som ryms i avtalet. Det innefattar rocksångaren, kommunikatören, karriäristen och alla de andra ansikten som medföljer dig.

Ja. Jag är din följeslagare. Din guide. Din uppmuntrare. Din lyssnare. Din vän.

Men varför då?

Jo, för att all förändring är möjlig och enkel. Du vet bara inte hur ännu.

Text: Peter Alkeryd

Foto: Privat

Namn: Peter Alkeryd

Yrke: Driver företaget Skydive Adventures; Utbildare & Coach (Certifierad professionell coach, ICF PCC & NLP Master Practitioner)

Bor: Halmstad

Familj: Sambo Anna och sonen Lo 4,5 år

Det här är NLP (NeuroLingvistisk Programmering):

NLP står för NeuroLingvistisk Programmering. Det syftar på hur hjärnan fungerar (Neuro), hur du använder språket, verbalt och icke verbalt (Lingvistik) och hur dina medvetna eller omedvetna strategier (programmering/strukturer) ser ut för beteenden och handlingar.

Som coach inom NLP lär man sig verktyg för att på ett djupare plan dels förstå hur en person genererar en upplevelse och dels kartlägga personens strategi för till exempel ett beteende. Med det som bakgrund tar man klienten genom mentala övningar som dels genererar nya upplevelser och förändrar strukturen i hur du gör något. Du blir ”omprogrammerad”.

NLP skapades av Richard Bandler och John Grinder. Man studerade framgångsrika personer, framför allt terapeuter och deras beteenden. Man jobbade efter antagandet att en framgångsrik strategi för en person kunde appliceras på en annan. Bakgrunden till antagandet kommer från att vi delar ungefär samma neurologi, och därav fungerar våra inre mekanismer ungefär likadant (trots alla våra olikheter).

NLP används flitigt inom bl.a. ledarskap, kommunikation och försäljning.