Alla goda ting är tre – och serveras mellan två bröd.


Sedan mitten av september hittar du Shady
Burgers på Köpmansgatan 13.
– Vi lagar mat med kärlek och fokuserar på det
godaste vi vet, hamburgare, berättar Per Fällman, en
av de tre ägarna och fortsätter: Hos oss kan gästerna
njuta av delikata och närproducerade råvaror som tillagas
från grunden och efter beställning. Vi maler vårt kött
varje morgon och gör vårt egna bröd, blandar våra egna
såser, picklar gurka och gör vår karamelliserade lök själva
och erbjuder till och med två egna ölsorter, en lager som
heter Shady Warehouse och en American Pale Ale som
heter Shady Monkey. Därtill har vi naturligtvis andra
drycker, både med och utan alkohol. Dessutom har vi
vegoalternativ och sallader på och man kan även välja
att göra alla våra hamburgare vegetariska eller veganska
genom att byta ut köttet mot Halloumiost eller vår ”veganpuck”,
ett veganskt alternativ som vi naturligtvis också
tillverkar själva, säger Per med ett leende.
Shady Burgers vill inte förknippa sig med varken
fine dining eller fast food.
– Vi håller öppet både lunchtid och kvällar och är en
äkta streetfoodrestaurang som serverar våra burgare i en
”ficka”, det ska vara så enkelt som möjligt att äta och man
ska slippa kniv och gaffel. Vi brukar skämtsamt säga att
om en burgare behöver en pinne i sig för att hålla ihop, så
är det ingen burgare, utan ett grillspett, berättar Per.
Första Shady Burgers-restaurangen såg dagens
ljus i juni 2017 när restaurangen öppnades i Sölvesborg
i Blekinge. Tidigare i år öppnade man i
Lund och nu har satsningen alltså även kommit
till Halmstad.
– Mina två kompanjoner, Kent Forss, Rikard Lundborg
och jag har alla spenderat många somrar i Halmstad
och vi har alltid trivts här. Det är en fin stad med
härlig atmosfär och trevliga invånare. Vi gjorde en lista
över ytterligare städer vi kunde tänka oss att öppna i och
Halmstad låg i topp. När sedan den här perfekta lokalen
blev ledig så slog vi till, berättar Per.
Arbetet med att anställa personal och inreda
lokalen drog igång direkt.
– Även om konceptet är detsamma i samtliga städer ser
restaurangerna olika ut. Det ska finnas en igenkänningsfaktor,
men samtidigt är det viktigt att varje restaurang
har sin egen själ och atmosfär. Det ska vara inbjudande
med en skön miljö att slå sig ner i för en stund, säger han.
Ryktet om Shady Burgers har spridit sig.
– Vi har haft gäster som åkt 20 mil en väg för att prova
våra burgare, säger Per och berättar att det är ganska
vanligt med ”Burger-resor” där folk åker land
och rike runt för att ”bocka av” olika burgare från
olika restauranger och producenter.
– Kent, Rikard och jag har själva gjort sådana resor
många gånger för att samla inspiration och få tips på hur
man kan göra. Det är därför vi nu kan erbjuda de godaste
hamburgarna vi kan tänka oss, säger Per med ett
skratt och tillägger att han själv äter mellan tre
till fyra hamburgare i veckan.
– Min personliga favorit från vår meny är en cheeseburgare
med dubbelpuck. Kombinationen av smaken i brödet,
cheddarosten och köttsmaken ger den perfekta
blandningen av sötma, salt och grym köttsmak. Den är
omöjligt att tröttna på. Kom och prova själv!