Alla kvinnor hade lösmustasch i Vasaloppet

 

När man googlar ”Längdåkning” är det enligt många bedömare den träningsform som ger bäst allround-träning. Du använder hela kroppen. Dessutom är det skonsamt mot kroppen och naturupplevelsen får du på köpet. Låter nästan för bra för vara sant eller hur?

Vi åkte därför till Halmstad Golfarena för att kontrollera om det verkligen stämmer och om längdåkning är så ”himla” trevligt som alla säger. Golfarenan förvandlas nämligen på vintern till Skidarenan, även om det också står en del golfbagar bland snödrivorna. I år är Arenan inne på sin fjärde säsong och har en slinga på 2 km proffspreppade spår som lockar åkare från Heberg till Helsingborg.

Skidor har använts i Norden sedan forntiden för jakt och ett generellt sätt att ta sig från A till B. Till och med innan hjulet uppfanns har man hasat runt över både nordpoler och sibiriska träsk. Med Rottefella-bindningen kom längdåkningen att revolutioneras och idag är det träning och tävling som gäller.

På Skidarenan härjar nystartade Halmstad Skidklubb tillsammans med både barnfamiljer och trikåfolk. Det går utmärkt att åka både dagtid och kvällstid – vi upplever de som kämpar för att antingen överleva ett Vasalopp eller slå sitt personrekord på samma sträcka. Du kanske har hört att Vasaloppet är världens längsta skidtävling med över 15000 deltagare, men visste du att ”Kvinnfolk” inte fick delta förrän 1981? Är du uppväxt med Televinken, Drutten och Jena så kanske du kommer ihåg att tjejerna klädde ut sig till killar med stora lös-mustascher – Googla det så hittar du roliga bilder på svensk Vasaloppshistoria.

Snön från himlen funkar inte på våra breddgrader och konstsnö är 10 gånger mer hållbart än ”vanlig snö” samtidigt som det också är ett hantverk att både lägga och köra ut snö. På ”Ringenäs Södra” har man tillverkat snö sedan strax efter nyår och när Fille Bergström, som är ansvarig rullat ut 600 meter slang, så måste hela teamet på fem personer köra snö dygnet runt och ända in i kaklet tills det är färdigt. Stannar du tillverkningen så fryser slangarna.

Längdskids-profeterna säger att en nybörjare som kör 2 till 3 pass i veckan märker en stor formförbättring inom loppet av en månad. Men längdåkning ger också ett flertal andra effekter, höll på att skriva bättre sexliv och det kanske stämmer. Men längdåkare får en bättre syreupptagning och ett starkare hjärta, vilket reducerar risken för en massa skit som en och annan läkare säkert kan förtydliga. Du mår i alla fall inte bara bättre, du mår bättre längre, lite som löpning fast ännu mer och mindre skador.

Räkna så här; ett varv är grovhugget 200 stavtag, vilket motsvarar lika många situps. Kör du då tre varv så kan du räkna ut själv vilken effekt det ger på dina magmuskler. Har nog aldrig gjort 600 situps någon gång i något sammanhang, brukar vara nöjd med 20 och det är väl därför man ser ut som man gör. Sitter du just nu på kontoret eller ligger i soffan och känner dig som en övergödd majskyckling så vet du vad du skall göra imorgon. Bra! Då har vi en deal! Du kan nämligen hyra allt, det är relativt billigt och tar knappt någon tid. Speciellt för dig som inte har tid med att ha tid.

När vi träffar föreståndaren för Halmstad Skidarena så glöder det i ögonen på Martin Siljegård när han pratar längdåkning. Han informerar oss om att när anläggningen hade varit öppen i två veckor hade de haft 1500 åkare – slutar säsongen med 5000 besökare så är det en succé. Men nöjda gäster stavas precis som allt annat här i världen: teamwork. Snökvalitén, spåren och servicen håller Anne, Helena, Bettan, Fille och de andra i teamet upptagna tills snödroppen vill komma upp ur marken.

Martin fortsätter intensivt – varje varv är 1960 meter om man skall vara petig, ett varv tar cirka sex minuter i normalt träningstempo och drygt tre minuter per kilometer – om du nu föredrar Vasaloppstempo. Ett dagskort kostar 100 kronor och då kan du staka tills du svimmar. 1795 kr för ett säsongskort med 50 % rabatt om du köper det innan 1 december.
– Men det vågar ingen, skrattar Martin.
Om det är värt hela satsningen svarar han; sju dagar i veckan!

Martins bästa tips:

– Slå igen det här magasinet och kom hit och prova.

www.skidarenan.com

www.vasacoachen.nu

Boka Lektion:

skidor@golfarenan.se

Text: Pelle Stenbäck