Anders Sällström

Tiden går som bekant. Det är inte alltid lätt att hålla koll på alla årtal. Anders Sällström har jobbat som professionell fotograf i lite drygt 25 år nu efter starten 1992. Men så slog det honom för ett tag sedan att han faktiskt sålde sin första bild tidigare än så, 1988 mer exakt, en bild på en rockande Yngwie Malmsteen på scen med gitarren i högsta hugg och som såldes till Hallandsposten när Anders blott var 20 år gammal. Det är väl ändå värt att fira?

 

Det blev en hel del konsertfoton där i början, fast idag skulle Anders främst kategorisera sig själv som reklamfotograf.

– Jag fotar mycket reklam, från detaljbilder till porträtt, som sedan hamnar i kataloger, magasin eller på hemsidor, säger han medan vi slår oss ner i soffan i hans fotostudio på Slottsmöllan i Halmstad.

Att yrket blev fotograf var inget han planerat, trots att intresset fanns där tidigt.

– Jag har alltid tyckt om att fota och gick en ettårig Kommunikation- & Medie-utbildning på Stureskolan. När radio- och TV-butiken i centrala Halmstad som jag jobbade på lades ner, så tvingades jag fundera på vad jag ville göra härnäst? Jag bestämde mig för att satsa på foto. Då hade jag redan jobbat extra som skolfotograf ett tag och nu hyrde jag in mig i en fotobutik. Det som var så bra med att vara skolfotograf var att jag bara hade jobb att utföra i början och slutet på terminen, men jag fick behålla utrustningen däremellan, så jag hade gott om tid att utveckla mina färdigheter, säger han med ett leende.

Genom kontakter på Hallandsposten började så småningom jobben trilla in.

– I början gjorde jag det mesta. Det var bröllop, dop och framförallt konserter. Jag tror det var bra, för jag lärde mig hantera människor, få dem att känna sig avslappnade framför kameran, något som gjort att jag fortfarande föredrar att fota just människor. Det är inte lätt att som 22-åring fota en hel klass med ointresserade niondeklassare, haha, men jag lärde mig som sagt jättemycket. Men så började jag intressera mig mer för reklamfoto och jag sålde in mig på olika reklambyråer. I början fick jag konkurrera med en del äldre fotografer, men snart så hade jag byggt upp min egen kundkrets, berättar Anders.

Det här med konkurrens är inget som bekymrar Anders direkt.

– Visst finns det konkurrenter, och här i Halmstad har vi många skickliga yrkesfotografer. Men alla har sin egen stil och nisch. Det är viktigt att inte klanka ner på andra, utan istället försöka göra sitt egna jobb lite annorlunda, så det sticker ut. Men självklart kan man inspireras av andras jobb. Jag kan fastna för en snygg ljussättning jag ser på en bild i ett magasin, och sedan vill jag prova att göra samma sak, fast med ett annat objekt framför kameran, förklarar Anders. Fast i det hela taget är vi fotografer som finns här lokalt vänner. Vi är ett gäng som träffas regelbundet, går på After Works och julbord och sånt. De är mer kollegor än konkurrenter och vi har väldigt kul ihop. Dessutom menar Anders att det är kunderna som väljer honom och inte tvärtom, så varje återkommande kund är ett kvitto på att han producerar bra grejer.

 

Idag kan vem som helst fotografera med telefonen i fickan, och intresset för svensken att köpa en systemkamera för lite mer avancerad fotografering är stort. Allt till en billigare peng dessutom, jämfört med när Anders började och fick investera fickpengen i dyra filmrullar (som dessutom tog en vecka att få framkallade, jämfört med dagens fota-och-printa-teknik).

– Det är nog lättare att komma igång idag, men det är fortfarande lika lång väg att ta sig fram om man vill leva på att fotografera, menar Anders och tillägger: Visst är bra utrustning och god teknik viktigt, men innehållet är ändå alltid viktigast, och det skapas av den som håller i kameran, och inte av kameran själv.

 

Anders har ställt ut sina fotografier många gånger, ibland tillsammans med någon, ibland solo. De senaste åren har han också börjat sälja fotokonst, bland annat i sin fru Lenas inredningsbutik.

– Det är något jag känner att jag vill satsa mer på, säger han, och hoppas på att få fortsätta som fotograf och tycka det är roligt i de nästkommande 30 åren också.

– Det finns många sätt att fota, så även om jag inte jobbar med precis det jag gör nu, så finns det andra intressanta områden inom fotografering att syssla med, säger Anders.

Exakt hur Anders ska fira sina 30 år som fotograf är inte riktigt bestämt, men han är lite sugen på en ny utställning och har börjat dra i några trådar. Vi på Vamé hoppas att firandet sker snart, och att vi blir bjudna på kalaset!

 

Text: Amanda Hajney