Äntligen dags att så!

Om du vill driva upp dina plantor från frö, gäller samma regler från start även om du ska ha dem i fönsterbrädan, balkongen eller planerar att sätta ut dem på friland, alltså i ditt trädgårdsland. Detta kallas förkultivering. Så här kommer en liten såskola för nybörjare!

 

Det du behöver införskaffa är: Ett minidrivhus, med många små hål för plantering och ett plastlock. En påse blomjord. En påse såjord (det är viktigt att du köper just såjord, eftersom blomjorden är lite kraftigare och de spröda rötterna från dina fröer utvecklas sämre i början vid användning av enbart blomjord). Du behöver också ha en vattenkanna och en sprayflaska med vatten i redo, ett glatt humör och sedan behöver du bara bestämma dig för vad du vill odla.

 

Gör så här:

  • Fyll dina krukor med ca 2-4 cm såjord och platta till den, lägg i 2-4 frön (om de är större ta färre), fyll sedan med ytterligare 1 cm såjord. Använd din sprayflaska med vatten och spraya från toppen, och vattna med vattenkannan i botten, där det finns ett fat. Lägg på plastlocket. Dina fröer mår bäst i värme, 20 grader är perfekt.
  • När dina första blad tittar fram så vill de ha ljus, så flytta dem då till fönsterbrädan. Ibland kan det bildas kondens inne i locket, ta av det och lufta ur då. När dina första karaktärsblad kommer upp, alltså två bladpar, så behöver du inte locket mer.
  • Du kommer märka när dina plantor vill flytta ur sina små sålådor, då är det dags för omskolning till större kruka, plast funkar fortfarande fint. Nu måste du även byta till blomjord som ger mer kraft till dina nya kompisar. Efter 2 veckor i de större krukorna kan du ge dina nya plantor lite hjälp på traven med växtnäring, detta kan du köpa i en trädgårdsaffär, ekologisk finns att köpa.
  • Om du har trädgård eller balkong, tänk då på att inte sätta ut dina plantor innan alla kalla frostnätter är över. Du som är flitig lägenhetsodlare kan bara snällt låta dina tomater, gurkor eller örter frodas i fönsterbrädan, men då kommer du behöva skola om dem ytterligare till större krukor.

 

Våren är till för odling, så botanisera fritt i affären eller på nätet bland vilka fröer du vill sätta. Experimentera och ha roligt! Det finns gott om information på fröpåsarna om du känner dig osäker. En regel brukar vara att tomater sätter man t ex 1 april. Så kom igång, låt solen göra sitt och ha en underbar vår i det gröna!

 

Experten tipsar!

 

Vamé träffade Peter Bengtsson, allkonstnär och trädgårdsfantast som kom trea i trädgårdskampen 2014 på SVT, för att prata trädgård och inspiration.

 

Vilken är din bästa årstid i trädgården, och varför?

                      – Försommaren är ju verkligen högtid i trädgården. Då blommar allt, alla löften infrias och solen värmer. Men jag är en drömmare så kanske är stunden precis innan bästa tiden. Alltså, Magnolians knopp är på nästan alla sätt det vackraste som finns. När tomatplantorna är små, när kärleksörtens och aklejans blad bryter fram, när vårsolen värmer de första gångerna för den nya säsongen. Då är det som bäst. I alla fall känns det så just nu, jag längtar vansinnigt efter våren.

 

Vad planterar man och när om man vill ha en blommande trädgård ända in på hösten?

                      – Det enklaste och roligaste tricket är att åka till plantskolan vid olika årstider, de säljer nämligen ofta grejer som blommar på våren om våren och höstgrejer på hösten. Så handla alla årstider. Men annars, rosor kan man inte få för mycket av. Det finns fantastiska återblommande rosor som blommar från juni till när frosten kommer. Om man blandar upp det med 10 000 tulpaner och en binge fina perenner där emellan får man ju en fantastisk trädgård. To much is not enough! Plantera mera!!

 

På sommaren öppnar ni er trädgård för besökare, vad kan man titta på då?

                      – Vår trädgård, Stilla Dagar i Ysby är överraskande och fantasifull. Man stöter på förutom massvis med rosor, magnolior, perenner och grönsaksgrejer en pytteliten vingård, en äppelodling, världens snyggaste blomkruka i form av en planterad flygel, en backluckeplantering i en halv gammal Ford Anglea, en fruktallé, en TrädGård (många snygga träd), en fågellund och där nånstans i allt detta härliga får man sig en kopp kaffe. Typ så har vi det här i scenografin till vårt liv, det är underbart, kom o njut!

 

stilladagar.se

 

Text: Charlotte Ek Virack

Foto: Peter Bengtsson