Bland drakar och mazariner

 

Bland drakar och mazariner

Jimmy och Katarina Jonasson önskade mer än bara en spelbutik. De satte tärningen i rullning för Drakar & Mazariner – en mötesplats som blandar konfektyr, speläventyr och gemenskap.

Förr huserade en tobaksbutik i lokalen på Brogatan. Men sedan december förra året går det inte att se röken av tidigare verksamhet. Nu blickar filmskurken Don Corleone ut från butikshyllan. Gudfadern är bara en i mängden av kända karaktärer som är aktuella i brädspelsformat. Från täppan har den fiktiva maffiabossen utsikt över butiksytan som ockuperats av allehanda kortspel, tärningar i alla dess former, rollspel, sällskapsspel och nyfikna spelare. Paret Jonasson hade länge drömt om att öppna en fysisk butik som främjar spelhobbyn.
– Vi har haft planer på att öppna upp i Halmstad tidigare, men vi har väntat. Nu börjar barnen bli större och då kanske vi skulle våga slå till, och det gjorde vi, säger Jimmy.
Att sälja spel är inget nytt för duon. För 14 år sedan tog de steget och lanserade en spelbutik på nätet och reste landet runt på olika konvent med en kompletterande pop-up-butik. Intresset för spel i alla dess former har funnits länge. Det har rullats tärning flitigt i olika rollspel genom åren, men under tiden som småbarnsföräldrar vände brädet med andra spel.
– Vi är rollspelare i botten men brädspel blir lite lättare att få tid till med familj, säger Katarina.

Namnet Drakar & Mazariner flörtar med bevingade bestar från det nyligen återupplivade rollspelet Drakar och Demoner. Mazariner är konfektyr som knyts an till fika och gemenskap.
– Tanken är att Drakar & Mazariner ska vara ett community. Här ska man kunna träffas på lika villkor. Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller gammal i gemet. Vi vill att det ska vara en mötesplats där det går att hugga tag i ett spel och hitta någon att spela med, säger Katarina.
Längst in i lokalen finns spelrummet. Den sociala knutpunkten i verksamheten. Här anordnas det turneringar, samkväm med sällskapsspel och temakvällar.
– Där inne har vi ett spelbibliotek där det går att prova spelen innan köp, säger Katarina och pekar mot det vitmålade rummet. Man ska inte köpa grisen i säcken. Hinner vi hjälpa till med reglerna gör vi det gärna, annars är YouTube din bästa vän, där går det att lära sig mycket.
– Det är jättesvårt att veta vad man ska köpa för spel, därför finns det möjlighet att prova spelen först, säger Jimmy.

Kvällsturneringarna är välbesökta och blir allt fler till antalet, berättar Katarina.
–  Just nu har vi event som krockar med varandra, säger hon.
Inom en överskådlig framtid kan en flytt till en större lokal bli aktuell. Både Jimmy och Katarina delar samma dröm om hur konceptet kan växa.
– Får jag visionera vill jag ha en stor butiksyta, en riktig cafédel där det går att fika och spela spel och sen en avskild spelpats, säger Jimmy.

 

5 Brädspel i höst

Ta familjen på tågluff i vardagsrummet

Spel: Ticket to Ride
Ålder: 8+
Antal spelare: 2 – 5

Att förklara reglerna går som på räls i Ticket to Ride. Spelet går ut på att dra järnväg fram genom Europa, USA eller Norden – för att nämna några geografiska utgåvor. Med strategiska drag ska järnvägslinjer knytas ihop mellan städer i jakten på poäng. Långa rutter premieras med högre poäng. Varje spelare tilldelas färdkort som indikerar vilka sträckor som ska förses med räls.

Konstruera ett kungarike – charmig klassiker
Spel: Kingdomino
Ålder: 8+
Antal spelare: 2 – 4

En spinoff på anrika Domino i medeltida miljö. Varje spelare styr ett kungadöme som ska expandera (brickor med charmig grafik placeras på bordet). Varje runda placerar spelaren ut en bit mark som ska matchas med andra, tidigare lagda, brickor. Mitt i bygget av ett estetiskt tilltalande rike är det lätt att förtränga alla kungakronor som ska samlas för en rejäl poängboost.

 

Finurliga får på krigsstigen

Spel: Battle Sheep

Ålder: 7+
Antal spelare: 2 – 4
Gräset är grönare på andra sidan – lite så fungerar Battle Sheep. Horden av får vill beta på andra sidan av spelbrädet och utmaningen ligger i att ta sig så långt som möjligt med brickorna (i en rak linje). Givetvis kommer motspelarna göra allt för att förstöra när du drar fram med de bä-ljudande vännerna. Relativt kort inlärningskurva. Kul och taktiskt.

Rädda världen tillsammans

Spel: Pandemic
Ålder: 10+
Antal Spelare: 2 – 4

Tillsammans är ordet som bäst beskriver Pandemic. Tillsammans i ett team ska spelarna samarbeta för att motverka pandemier från att spridas världen över. Det är alltså spelarna mot spelet som gäller till skillnad från många andra spel. Vem vill inte rädda världen vid sidan av en vän i höstmörkret?

Gör planeten Mars hemtrevlig

Spel: Terraforming Mars
Ålder: 12+
Antal spelare: 1 – 5

FryxGames sätter Sverige på brädspelskartan med flaggskeppet Terraforming Mars. En omgång garanterar en lång flykt från höstrusket –  en tidsmaskin från år 2017 till 2400. En spelrunda kan klocka in på över tre timmar. Och vinner gör den som lyckas göra planeten mars mest beboelig med sina unika resurser.

 

Text: Johan Erkki

Foto: Viktor Dunér