Dansbandens familjeträffar

Klämkäcka gubbar i matchande scenkläder eller energiknippen som levererar ren glädje? Alla har vi någon åsikt om dansband, en musikstil som är lika hatad hos vissa som älskad hos andra.

Trodde du att dansband var en bortglömd genre som bara existerar på dammiga vinylskivor som spelas på PRO-träffar? Då trodde du fel. Dansbandsbranschen har envist hängt kvar sedan glansdagarna för över 40 år sedan, med lika trogna band som trofasta fans. Dessutom är det allt fler ungdomar som upptäcker tjusningen med danskvällar och den sortens umgänge.

Jonny Bernström och hans fru Ann-Sofie är hängivna dansbandsfantaster. Det var dansen som förde dem samman en gång för snart 30 år sedan. De hade varit ute och dansat med vänner på två olika dansställen i Borås, men när de stötte ihop med varandra efteråt på en parkering var förälskelsen ett faktum. Sedan dess har de tillsammans dansat sig igenom livet och är idag välkända inom dansbandsvärlden som ”Festfixarna”. Två gånger om året anordnar de nämligen en dansbandskväll där de bokar kända band som gärna kommer och spelar på Festfixarnas populära tillställningar.

– Nästa fest har vi 14 januari i Vessingebro Bygdegård, denna gång är det Sannex som kommer och spelar, säger Jonny. Sannex är en riktig publikfavorit. Folk har redan börjat höra av sig och vill säkerställa en biljett.

Sannex bildades i slutet av 1970-talet, och många av banden i dansbandsindustrin är riktiga veteraner, även om det ofta är i olika konstellationer. Det är vanligt att band fortsätter spela trots att medlemmar kommer och går. Jonny tror att det beror på att det är en tuff bransch att slå sig in i.

– Det är inte många av de yngre banden som blir kvar efter ett par år.

Vad är det då med dansbandskulturen som lockar så mycket? Som gör att den har blivit så mycket mer än bara en hobby för Jonny och hans fru Ann-Sofie? Är det melodierna? Är det texterna som handlar om både kärlek och tårar?

– Självklart spelar den glada musiken en stor roll, men framför allt är det nog umgänget som gör att det är så roligt. Vi träffas, har kul och blir alla som en enda stor familj, säger Jonny glatt.

Jonnys Topp-5 lista över dansglada dansband:

1.Sannex

2.Barbados

3.Kindbergs

4.Casanova

5.Voize

 

Dansbandshistoria.

När jazzens popularitet avtog under 1950- och 1960-talet och ungdomarna istället började lyssna på rock och pop, utvecklades så småningom ”svensktoppsband” som slog igenom under 1970-talet. I mitten på samma årtionde började man istället använda det moderna och hippa ordet ”dansband”, för att beskriva den musik som ungdomarna glatt dansade till på dansbanorna på somrarna och inne i Folkets Hus på vintrarna. Heta band som Thorleifs, Matz Bladhs och Flamingokvintetten drog fulla hus. Men bara några år senare växte sig discon som musikgenre större och större. Trots dansbandens försök att hänga med genom att bland annat spela discocovers, så tog stora namn som ABBA och The Bee Gees över den större delen av musikmarknaden. Under 1980-talet förvisades dansbanden till de mindre scenerna, men det var samtidigt under denna tid som standarden sattes för vad vi idag anser vara ett dansband. Mycket tack vare TV-programmet Bingolotto i TV4 fick dansband ett uppsving under 1990-talet, då dansband fick en helt annan plats i media. Det var vanligt att dansband fick hitlåtar på Svensktoppen. Under början av 2000-talet upplevde dansbanden återigen en nedgång med resultat att många dansband har utvecklat sin musik till att innehålla mer pop och rock, vilket gör det svårt att urskilja exakt vilken genre musiken tillhör. Men så kom ett uppsving, tack vare ännu ett TV-program, Dansbandskampen, som visades på SVT under tre säsonger mellan 2008-2010.

Kul fakta: Dansbandets Dag firas första söndagen i september varje år.

 

Text: Amanda Hajney