De är SEMST

De är de ratade som gör succé. Nu far de land och rike runt för tredje gången och denna gång levererar de en stand-up show om godhet. De är SEMST.

Ensam är stark, brukar det ju heta. Fast ibland är det precis tvärtom. Aron Flam hade varit verksam som komiker i sex, sju år när han märkte att han inte längre blev så flitigt bokad.

– Troligen för att min stand-up ansågs för politisk, mörk och chockerande, säger Aron och tillägger att det kanske även berodde på att de inte gillade honom som person särskilt mycket heller.

Det där sistnämnda kan han sympatisera med, men att det skulle vara något fel på hans stand-up har han ingen förståelse för.

– De är bara avundsjuka, säger han.

”Som tur var” upplevde Branislav ”Branne” Pavlovic och Ahmed Berhan detsamma och de beslutade att göra något ihop istället. Ahmed hade precis börjat med Tankesmedjan i P3 och föreslog att trion skulle bli en kvartett genom att bjuda med P3-kollegan Jonatan Unge i gruppen. Enligt Aron var detta ett förslag som han först motsatte sig å det grövsta.

– Jonatan passar inte in, vi andra är snygga medan han är fysiskt frånstötande, säger Aron skämtsamt och tillägger att han trots allt gick med på det till slut eftersom Jonatan kunde användas som en ”duff” (Designated Ugly Fat Friend), och skulle då göra att de övriga killarna framstår som mer attraktiva jämfört med Jonatan.

Att det skämtas lika friskt både på som utanför scenen är kanske receptet på framgång för gänget i SEMST (Super Epic Mega Sweet Titans of Comedy) eftersom deras turné gör succé vart de än åker, denna gång med halländskt stopp i Halmstad i april. Att turnera är både kul och slitsamt.

– Jag börjar bli lite till åren kommen, säger Aron som blir 39 i sommar, och jag har inte lika mycket ork som förr, säger han och syftar på att gänget brukar gå ut en sväng på stan efter att de uppträtt.

– Jonatan tycker nog också att det är slitigt, men det är ju för att han är så sliten. Branne och Ahmed är unga och friska, de brukar studsa upp ur sängen någon gång på eftermiddagen innan de drar vidare till nästa stad, kör giget och drar sedan ut igen.

Jonatan verkar vara den ständiga hackkycklingen, men samarbetet och kanske framförallt vänskapen med honom går långt bak i tiden. Bland annat skrev de en bok ihop för ett drygt decennium sedan och det är just skrivandet som Aron förknippar sig med mest.

– Allt jag gör börjar med ordet, säger han.

Han har varit professionell komiker i tio år. Förutom stand-up medverkar han i podden TSKNAS tillsammans med Soran Ismael och Petter Bristav samt gör egna podden Dekonstruktiv Kritik. Han jobbar även som frilansskribent och har varit både producent och manusförfattare på TV.

– Som barn ville jag alltid jobba med TV, men tyvärr är det numera ett dött media, säger han. Istället ägnar sig Aron åt att jobba mycket med rörlig bild på nätet.

Efter ett par års turnerande så finns det många roliga anekdoter att berätta om. Aron minns särskilt en kväll, när de uppträdde i Sundsvall och fick besök av polisen.

– Det var några i publiken som hade ringt dit dem för de påstod att vi var narkotikapåverkade på scen. Det kan delvis ha varit mitt fel, för i mitt inledningsskämt sa jag: Jag hade egentligen tänkt berätta för er om min senaste tripp på LSD, men den har inte riktigt kickat in än. Anyway, har ni tänkt på hur äckligt färgen lila smakar? Polisen såg mest besvärad ut över att behöva vara där. Jag menar, det var ju helgkväll i Sundsvall. Folk ligger och dör av alkoholförgiftning mitt på Storgatan liksom, och de måste åka ut till Folkets Hus för att prata med oss. De tog i alla fall in oss en och en i logen och frågade oss om vi var narkotikapåverkade. De fick samma fråga tillbaka av oss allihop: Kan jag få ta en selfie med er?

Om det är publiken eller SEMST själva som står för de mest minnesvärda händelserna under den pågående Sverigeturnén, återstår att se. Oavsett vilket utlovas den vara större, roligare, lyxigare och närmare gränsen till nervsammanbrott än någonsin!

 

För mer info om SEMST besök semst.se. För biljetter till showen besök ticketmaster.se.

 

Text: Amanda Hajney

 

Info

Namn: Aron Flam
Yrke: Komiker
Roligaste komikern (förutom han själv): Doug Stanhope
Rädd för: Maneter. De har ingen hjärna och det skrämmer mig.