De Friskifierade sina liv!

Det går fort när man har roligt! Det kan gå rätt fort när man har det lite jobbigt också har det visat sig. Fråga bara Anna Lundholm och Clara Berggren, som nyligen avslutat en 10 veck-or lång hälsoresa ihop med Friskis&Svettis och Radio Halmstad.

Det var i mitten på februari som Friskifiera Ditt Liv drog igång. De två utvalda kandidaterna, Anna 48 år, och Clara 27 år, skulle under 10 veckor grillas av Friskis egna personliga tränare, Anders Björk. Det var två tjejer som båda var trötta på att ingå under kategorin ”soffpotatisar” som hade sökt sig till projektet och när de blev utvalda blev de både glada och peppade.
– Det här var chansen för mig att ”få tummen ur”, menar Anna som under de senaste åren börjat känna sig trött och orkeslös. Jag kände mig mer sliten än jag borde för min ålder, fortsätter hon.
Clara, som gillar att surfa och leva ett aktivt liv, kände att hon inte riktigt orkade med alla aktiviteter och såg också chansen att få en kickstart till sitt nya liv och besvarade annonsen som Fris-kis&Svettis och Radio Halmstad lade ut på Facebook i början på februari.

Och visst är det två betydligt piggare tjejer vi möter när vi gör den slutliga intervjun i slutet på april. Anna, Clara och deras tränare Anders träffar Vamé i Radio Halmstads studio och om de från bör-jan varit nervösa över att prata i mikrofonen och höras över etern, är den rädslan nu som bortblåst då tjejerna genast tar plats framför mikrofonerna. Den klassiska sportfrågan ställs: Hur känns det?
– Jättebra! Jag känner mig lättare, mer peppad och kan till och med dra åt skärpet något snäpp tajtare än förut, säger Anna glatt.
Clara håller med.
– Jag har hittat en helt ny glädje i att träna och mitt självförtroende är betydligt bättre. Förr kände jag mig osäker så fort jag satte min fot i gymmet. Jag ville liksom inte göra fel. Men efter att Anders gått igenom allt med oss och gett oss en grundlig introduktion, är den osäkerheten borta, vilket känns skönt, säger Clara.
Tjejerna har också funnit en glädje i att träna tillsammans.
– Vi har haft stor hjälp av varandra, säger Anna och fortsätter: Clara och jag har verkligen sporrat varandra under den här våren. Det är så mycket enklare att ta sig till gymmet och ge järnet om man vet att ens träningskompis väntar där, förklarar Anna.
Clara håller med och inflikar att det varit extra roligt eftersom träningen varit så varierad.
– Träning på gym behöver inte bara innebära en stund på löpbandet som sedan följs av styrketräning, utan vi fick prova på massa roliga övningar under Anders träningspass, säger Clara och syftar bland annat på de tunga Atlasbollarna på 25 kilo som tjejerna fick springa med, eller användningen av Battle Rope, som ofta används inom crossfit för att öka balans och styrka.

Anders känner också av en förändrad inställning hos sina kandidater. Det som började med att tjejerna fick tvinga sig själva till träningen har resulterat i att de istället sett fram emot varje pass.
– Det är jättekul att höra att Anna och Clara känner sig starkare och att den fysiska träning-en har gett resultat, det märktes verkligen att de hade mer energi på passen nu i slutet jämfört med i början. Men den mentala biten vad gäller träning är minst lika viktig, och där ser jag verkligen en attitydförändring hos dem båda två. Det är där jag som PT önskar att alla hamnar till slut, att de ser glädjen i träningen och inte ser det som ett måste. Alla kan träna, och den bästa träningen är den som blir av. Det behöver inte innebära två hårda timmar på gymmet, en kortare promenad är bättre än ingen motion alls, förklarar Anders.

Både Anna och Clara känner att de fått den hälsokick som de behövde och de planerar att hålla igång träningen fortsättningsvis, men är det lättare sagt än gjort? Anders menar att det kommer krävas en hel del disciplin för att inte halka tillbaka i gamla vanor.
– Det tar mellan 5-7 år att etablera en fast vana, men det går betydligt snabbare att få in en rutin. Nu är de inne i rutinerna och det hoppas jag ska göra att de får till lite träning fastän det känns tungt vissa dagar, även om passen kanske inte blir lika effektiva varje gång, säger Anders.

Härmed är Friskifiera över för den här gången, men Friskis&Svettis Halmstad har alltid något bra erbjudande på gång. I sommar får du för 750 kronor (plus 150kr i medlemsavgift om du inte redan är medlem) tillgång till hela deras träningssortiment under juni, juli och augusti. Dessutom driver Friskis&Svettis ett utegym som ligger precis utanför träningsanläggningen på Slottsmöllan, som är fritt att använda året om för alla träningssugna.

Text: Amanda Hajney