Deckarundret som hittat hem

Det var under en sömnlös natt på en segelresa i Västindien under årsskiftet 2011/2012 som idéerna till tre böcker plötsligt infann sig i CT Karlssons huvud. Hon fick sträcka sig efter en penna och ett block och börja skissa ner sina tankar. Dagen efter flög hon hem till Sverige igen och under flygresan började själva skrivandet som i maj 2016 resulterade i den första boken ”Bittert svek” ur trilogin Falkenbergsmorden om kriminalinspektören Kajsa Rudolfsson.

Nu är CT, mest kallad Tina, aktuell med andra boken i serien, ”Högt fall” och den tredje och sista boken i trilogin, ”Läsekretsen” planeras att släppas under 2018. När Vamé pratar med Tina är hon ute och går i sitt vackra Glommen. Här har hon bott ihop med sin kärlek Anders sedan sommaren 2011.
– Glommen är fullständigt underbart, här kommer jag bo tills mina dagar är slut, säger hon lyckligt.

Tina har levt ett minst sagt omkringflackande liv. Som barn bodde hon länge i Mexico och gick på Svenska Skolan där. Hon hade skrivsvårigheter och trots att hon närde en dröm om att bli författare så trodde hon att det inte skulle vara möjligt.
– Jag har alltid tyckt om att skriva, men framförallt läsa. Jag läste alla hästböcker jag kunde komma över, så när det var dags att välja yrke fick det bli ridlärare, säger hon och fortsätter med ett skratt: Fast jag insåg efter ett tag att det är rätt så kallt i ett ridhus och att det är roligare att ha hästar som hobby.

Boende i Lund skolade hon om sig och blev ekonom. Fast efter 10 år på bank insåg hon att hon inte heller var menad att sitta på ett kontor dagarna i ända. Så återigen satte hon sig i skolbänken och denna gång var siktet inställt på att bli geolog. – Och så passade jag på att utbilda mig till dykinstruktör samtidigt. Det var ett bra sätt att tjäna lite extra pengar under studietiden, berättar hon.

Under  åren som följde hann Tina både jobba med ett forskningsprojekt inom mineralogi och sedimentologi och byta karriär ännu en gång när hon blev regionchef på Venture Cup och senare Teknopol. I samma veva skilde hon sig, men råkade stöta på den stora kärleken bara sex månader senare. Den nya kärleken, Anders, flyttade från Glommen för att bo med Tina och hennes två barn i Lund. Efter något år, när barnen blivit större kände paret att lägenheten blev för liten för dem alla. Så Tina och Anders överlät lägenheten till barnen och flyttade själva till Glommen, och nu äntligen känner sig Tina fri!
– Jag sa upp mig från jobbet och startade eget som affärskonsult. De flesta av mina kunder fanns dock kvar nere i Lund så det blev en hel del pendlande till en början. På min fritid började skrivandet ta över mer och mer tills jag en dag fick nog av pendlandet och beslutade mig för att satsa fullt ut med mitt författarskap, säger hon.

Första boken ”Bittert svek” gav hon ut på eget förlag men resultatet lät inte vänta på sig. – Det gick bättre än förväntat för boken och i höstas blev jag upplockad av Bokförlaget SOL som drivs av Sara Olsson, vilket är jättekul! Nu har jag helt plötsligt författarkollegor, säger Tina med ett skratt.

Inspiration till sina böcker hittar Tina i vardagen och till karaktärerna har Tina lånat egenskaper från dels sig själv men också från människor i sin närhet. – Jag lånar hej vilt bland folk jag känner. Det kan vara ett karaktärsdrag, en dialekt, ett yrke, och så vidare.

För att skapa en spännande men trovärdig berättelse, gör Tina ett gediget researcharbete.
– Jag har skapat kontakter med yrkesmänniskor som vet vad de snackar om. Jag har bland annat kontakt med tre poliser, en rättsläkare och en advokat. Sedan är Google en fantastisk tillgång också!

Tina berättar att hon har flera bokidéer på lager och att hon även börjat snegla lite på att skriva inom andra genres, till exempel Romance och Feel Good. Men oavsett vad det vi får se eller höra från Tina i framtiden, så kan du lita på att det sker från Glommen.

Om Tina

Namn: Christine ”Tina” Karlsson Yrke: Författare Familj: Älsklingen Anders, sonen Hampus och dottern Josephine Läser just nu: Riddarna av Solvidden, Örjan Bengtsson och Dömd att springa, Fredrik Svanfeldt
Topp 3 böcker från lokala författare:
1.
Du glädjerika sköna, Sara H Olsson
2. Bloggdrottningen, Therese Loreskär
3.
Döden den bitterbleka, Anne-Marie Schjetlein

Text: Amanda Hajney Foto: Pernilla T Dahnberg Formgivare: Josephine Karlsson