Den svenska Rivieran

Hotel Riviera har funnits i över 80 år men för två år sen fick det en ny ägare och ett nytt koncept. Nu ligger hotellets fokus på barnfamiljer och lokalt samarbete.

Det klassiska hotellet som byggdes 1931 enligt arkitektens August Svenssons ritning, är idag betydligt större. Stora utrymmen och mycket ljusinsläpp är det som imponerar mest på såväl gamla som nya besökare. Marcus Bengtsson är stolt över de förändringar som skett.

– Man har valt att återskapa mycket av detaljerna. Vi vill ta vara på den fina historien och fantastiska läget som finns, berättar han.

Detta syns framför allt på bar- och restaurangdelen där mycket av designen och inredningen är 30-talsinspirerat. Hotellet har tidigare bestått av flera fristående byggnader men alla är nu sammanlänkade. Det nya hotellet, Hotel Riviera Strand, öppnade den 6 juli 2015, inför förra årets högsäsong. Då fanns det mycket kvar att göra men trots det släpptes 97 sviter och det blev en succé.

Idag står alla 148 sviter färdiga. Det finns fyra olika storlekar med fyra till sex bäddar i varje rum. Storlekarna på rummen beror på att hotellet planerades med tanke på barnfamiljer och deras behov.

– Vi vill skapa en miljö där alla känner sig trygga och välkomna, säger Marcus medan han visar runt i sviterna.

Även andra tjänster är anpassade efter barnfamiljer. Det finns speciella familjepaket med aktiviteter för både stora och små. Barnen har ett eget aktivitetsrum med spel, pyssel och annan underhållning. Den 12 februari öppnades ett helt nytt pool-hus.

– Vi är glada för det. Vi vet att pool är en väldigt viktig faktor när man pratar barn. Man ska inte underskatta det, säger han.

Till skillnad från det gamla hotellet som var öppet endast under högsäsong, bygger det nya konceptet på en aktiv verksamhet året runt. Förutom konferensgästen, ligger fokus även på en annan viktig grupp som gärna besöker hotellet; cyklister.

– Vi har jobbat hårt med att sätta cyklisterna på kartan. Vi skapar de förutsättningar som behövs. Exempel är färdiga cykelkartor och en buffé med mycket kolhydrater som hjälper dem att återhämta sig efter några timmar på cykel, berättar Marcus.

Det är tydligt att hotellet satsar på flexibilitet och anpassning efter gästernas behov.

– Fördelen med ett nytt ställe är att det inte finns några riktningar eller pekpinnar. Det finns ingen som säger ‘så har vi aldrig gjort innan, det går inte’. Vi provar och utvärderar väldigt mycket. Det är utvecklande.

Båstad är ett litet samhälle men tack vare Bjärehalvön och många årliga event dras mycket uppmärksamhet till destinationen. Tennistävlingar, seglingstävlingar och smultronställen ute i naturen bidrar till halvöns image. Marcus ser inte området bara utifrån hotellets perspektiv utan utifrån dess helhet.

– Det är viktigt att folk kommer till Bjärehalvön så att vi får möjlighet att visa vilket värdskap vi har. Vi tror på samarbete. Man vinner inte varje gång, men man kan samarbeta.

Och så gör man på Hotel Riviera Strand. Restaurangen använder mycket närproducerad mat, bland annat från Lindegrens och Bjärefågel. Det finns en bra kontakt mellan Hotel Rivera, Hotel Skansen och Torekov Hotell som ingår i samma koncern. Man ser också till att göra nytta för kommunen och bygden genom att erbjuda arbetsplatser. Marcus anser att bra personal är nyckeln till framgång.

– Alla kan bygga fint men det är personalen som gör skillnad.

I hotellbranschen sägs det att det tar ungefär tre år att sätta ett hotell på kartan. Därför är det mycket arbete som väntar Marcus och personalen på Hotel Riviera Strand, men förutsättningarna är goda.

– Man blir aldrig starkare än den svagaste länken. Det är min filosofi, säger Marcus.

Text: Lena Paracka