Det är skillnad på hus och hus…

Precis som det är skillnad när du sätter dig i olika bilar, slår igen dörren, startar motorn, glider iväg och lyssnar, ser finishen och kvalitén på alla detaljer, så är det skillnad mellan olika hus. Sen är alla familjer olika, därför är varje hus från Willa Nordic unikt!

Det anser i alla fall, Anders Unosson, distriktsansvarig och projektledare för Willa Nordic’s kontor på Flygstaden i Halmstad. Distriktet sträcker sig mellan Hallandsgränsen i norr till Bjärehalvön och Torekov i söder. För Willa Nordic är det högsäsong året om eftersom hus inte bara byggs utan även besiktigas, samt att det är många kundbesök som måste göras. Kunderna är av alla de sorter, från förstagångsköparen till de som bygger sitt ”sista” hus. Kunderna är också från alla världens hörn.
– Jag skulle tippa på att en tredjedel av alla kunder är från Halmstad med omnejd, en tredjedel är från Småland eller Stockholm och ytterligare en tredjedel är kunder från utlandet, ofta USA, England, Tyskland och Dubai. Så det gäller att kunna prata både Småländska och ”utrikiska” emellanåt, säger Anders med ett skratt. Gemensamt har de alla i alla fall att de är kvalitetsmedvetna, de flesta har kollat av marknaden ordentligt före de fattar några beslut.


För att lyckas med
att sälja hus i närområdet eller till kunder boende utomlands så gäller det att vara välorganiserad och kunna ha många bollar i luften, annars går det inte. Anders menar att det också gäller att vara rak och tydlig mot alla, vilket uppskattas av kunderna. Att Anders dessutom besitter en hel del kunskap och har erfarenhet av husprojekt sedan tidigare, ger köparen en trygghet och leder till att han kan ge genuin rådgivning vid husköpet. Ett bevis på detta är att Anders har ”Auktorisation som trähussäljare”, som är ett utbildnings- och kvalitetskrav på samtliga projektledare på Willa Nordic.

Willa Nordic eftersträvar alltid att anstränga sig lite mer än alla andra, och att ha den högsta kvalitet från minsta detalj i konstruktionen till alla detaljer med genomtänkta materialval från kända leverantörer. En annan kvalitetsskillnad är tex. virket som används i reglar, listverk och panel. Här använder Willa Nordic bara högsta kvalitet som sorteras fram manuellt, för att se så det håller måttet för huset. Det gör skillnad och märks först efter ett antal år, men det är så man jobbar i fabriken i småländska Stockaryd. I Stockaryd finns både fabrik, projektering och huvudkontor, och har så gjort sedan starten 1989. Sedan starten har Willa Nordic sålt och tillverkat ca. 4000 hus. Willa Nordic satsar inte på storskalighet utan kvalitet i varje tillverkat hus. I fabriken tillverkas husen inomhus av yrkesskickliga snickare då det krävs yrkeskunskap. Det innebär att varje regel och panelbräda hanteras manuellt och synas av erfarna ögon och händer, och då kan husen inte produceras i standardiserade fabrikslinjer. Fördelen är att det inte finns några låsta byggsystem, utan huset anpassas efter kundens önskemål om flexibilitet och valfrihet.

Willa Nordic ritar upp alla konstruktioner i just det huset som kunden skapat tillsammans med Anders, och ritat av någon av de arkitekter som Willa Nordic har ett samarbete med. Detta för att säkra kvaliteten och funktionen i de lösningar som kunden valt.


Att Willa Nordic samarbetar
med arkitekter runt om i Sverige, gör att man som projektledare alltid kan ”para ihop” rätt arkitekt för kundens önskemål och behov. Alla kunder har olika behov, och alla arkitekter har olika egenskaper, och det är det som gör att det går att ”para ihop” rätt arkitekt till kunden.


Anders jobbar bara med
noga utvalda entreprenörer som är godkända av Willa Nordic för montering och byggnation av husen. Detta för att kunden ska få ett hus som andas kvalitet och yrkeskunskap, där husets höga finish känns och märks år efter år och ger huset ett högre andrahandsvärde. En av Anders entreprenörer har varit med och byggt Willa Nordic hus i 20 år. Det borgar för kunnande och kvalitet.

För att kunna förverkliga kundens husdröm jobbar Willa Nordic med en byggprocess som är skapad för unika hus. Det är en process där kunden har möjlighet att följa med hela projektet, från första kontakten med Anders till inflyttning i det nya huset. Alla kunder blir också inbjudna till en fabriksvisning när deras hus tillverkas. Något som speciellt uppskattas av kunderna är när de får vara med och slå i några spik i deras nya hus.
– Att bygga hus är en av de största investeringar som görs i livet, det går inte att ”provköra” innan, det gäller att välja med omsorg. Att då ha förmånen att hjälpa kunden att förverkliga sitt unika drömhus, det är det bästa med jobbet på Willa Nordic, säger Anders.

Foto: Richard Lindor, Linnea Strömberg