En del av Falkenberg

Någon gång i mitten på 1800-talet, skissade arkitekten upp ritningarna till en byggnad som kommit att bli ett självklart inslag i Falkenbergs stadssiluett. 1861 stod huset redo, att först tjäna som sädesmagasin, men efter att herr Bratt, en handelsman från Göteborg, strax efter andra världskriget, tog över delar av huset för att driva en exportverksamhet av ägg, fick så byggnaden sitt namn Gustaf Bratt.

Åren passerade, äggverksamheten upphörde och snart smiddes planer på att starta en nattklubb i lokalen, vilket blev verklighet 1969. Gustaf Bratt är idag Sveriges äldsta nattklubb som fortfarande är i drift. Nattklubben fick sedermera sällskap av en mycket populär restaurang men 2011 förstördes stora delar av huset i en brand. Däremot finns tegelväggarna och de bärande reglarna finns kvar, så stämningen från den svunna tiden sitter fortfarande kvar i väggarna.

Under åren har diverse eldsjälar tagit över byggnaden och omsorgsfullt drivit verksamheten och gemensamt har de alla hjälpt till att skapa ett varumärke med goda anor. Sedan 2015 står Per och Hanna Eriksson som ägare och därmed ansvariga för Gustaf Bratts goda rykte, ett uppdrag de tar på fullaste allvar.

– Vi blev tillfrågade av de tidigare ägarna om vi ville ta över och det var inget snack om saken, självklart ville vi det, berättar Per, men tillägger sedan: Det var i alla fall självklart för mig, men min då höggravida fru Hanna var inte lika motiverad till en början, säger han och skrattar.

Det dröjde inte länge innan även Hanna var lika passionerad över restaurangen som Per och snart lade de båda ner sina själar i projektet.

Per och Hanna träffades när de båda bodde i Stockholm och jobbade inom samma bransch (restaurangbranschen såklart), men ursprungligen kommer Per från Västervik och Hanna från Falkenberg. Per har alltid velat bli egenföretagare, och han har länge tyckt mycket om restaurangbranschen, så steget att våga driva egen restaurang var inte långt.

– Jag älskar kombinationen med möten med människor och att få jobba med mat och dryck. Jag kan även vara den enda i branschen som älskar arbetstiderna. Jag har inget emot att jobba kvällar och helger och njuter istället av lediga vardagar där jag slipper trängas med annat folk i butiker medan jag handlar eller kan gå och klippa mig i lugn och ro, säger Per med ett leende.

Konceptet för Gustaf Bratt är enkelt. Det är fokus på lokala råvaror som serveras efter säsong, på så sätt förändras menyn i takt med årstiderna. Just nu, när jaktsäsongen pågår, kan gästerna njuta av hjortrygg från Harplinge med rotselleri, svamp och grönkål. Därtill bjuds gästerna på en god atmosfär, hög servicenivå och riktigt bra drag på nattklubben för den som önskar det.

– Nattklubben är även den öppen efter säsong, med flera dagar i veckan på sommaren, en dag i månaden nu på hösten och en eller två dagar i veckan vintertid. Det är en stor klubb, det är inte ovanligt att 500-600 personer dansar tillsammans till kvällens DJ, berättar Per.

Målet är att fortsätta i samma anda och driva Gustaf Bratt lika framgångsrikt som hittills varit fallet. Att servera god mat till såväl gammal som ung, en årstid i taget.

 

Text: Amanda Hajney