En ovanligt gapig politiker

Han är verkligen motsatspolerna personifierad. Han är både Yin och Yang, både vild och tam, både varm och kall. Freddy Lim är både en respekterad politiker och en beundrad death metal-sångare. Två skilda karriärer, men som utförs med samma passion.

 

På scen lyser politikern med sin frånvaro och i parlamentet syns inte ett spår från gårdagens konsert. Det krävs både ambition och skicklighet för att lyckas hålla isär de två professionerna, och Freddy gör det med bravur. Freddy kommer från Taipei i Taiwan. Han började spela piano som fyraåring och det var där det musikaliska intresset startade.

– Musik har alltid haft en viktig roll i mitt liv, säger Freddy som sedan 1995 är sångare i death metal-bandet CHTHONIC, som ibland kallas ”Asiens Black Sabbath”.

Under åren som har gått har CHTHONIC funnit sin publik i länder världen över, men genom turnerandet knyts även kontakter musiker emellan.

– Många av mina närmsta vänner har jag träffat genom olika turnéer, bland annat medlemmarna i Behemoth och Lamb of God. Något som var riktigt häftigt var när jag under Ozzfest 2007 fick äran att turnera med min stora idol, Ozzy Osbourne, det glömmer jag aldrig, berättar Freddy.

 

Ungefär samtidigt som han och bandmedlemmarna startade CHTHONIC, drog även hans politiska intresse igång. Han har sedan dess deltagit i mängder av kampanjer som rör mänskliga rättigheter, miljöfrågor, HBTQ-rättigheter och Fria Tibet-aktioner. 2010 valdes han in som ordförande i Amnesty International Taiwan. Men Freddy tyckte att det fanns fler frågor kvar att reda ut eller som förtjänades att lyftas, så 2015 bildade Freddy ihop med några vänner ett nytt parti som går under namnet New Power Party och året därpå blev de invalda i det Taiwanesiska parlamentet.

– Det var en stor dag när vi blev invalda. Våra anhängare samlades på gatan utanför vårt kampanjhögkvarter och alla var glada och exalterade. Samtidigt var det då det sjönk in att dessa människor förlitar sig på oss nu. Vi har ett ansvar gentemot våra väljare och jag tänker på dem varje dag, säger Freddy.

De största frågorna som New Power Party driver i dagsläget är förändring och förbättring inom demokratin och konstitutionen i Taiwan.

 

På frågan om Freddy blir mest igenkänd för sin roll som musiker eller politiker, så svarar han ”båda”.

– De flesta äldre känner nog igen mig mest som politiker, medan de yngre vet att jag är mer än så, att jag även är sångaren i CHTHONIC.

 

CHTHONIC har varit i Sverige och Halmstad några gånger och spelat in sin musik hos musikproducenten Staffan Karlsson. Senaste gången var i september 2017, men den gången var det bara Freddy som var här och spelade i sina delar som vokalist.

– Jag har besökt fler städer i Sverige, men oavsett om jag är i Halmstad eller Stockholm, så känner jag mig lugn här. Livet är inte lika stressigt och trångt här som i Taipei. När jag var i Halmstad så besökte jag flera gånger Stadsbiblioteket. Det är ett vackert bibliotek och det är lätt att tänka där. Många tankar som påverkat mina båda karriärer har slagit rot eller beslutats där, förklarar Freddy.

 

I framtiden hoppas Freddy att hans politiska reformer ska fortsätta utvecklas och växa i Taiwan och att integrera fler yngre människor i politiken.

– Just nu driver vi kampanjer för att få unga människor invalda i de lokala råden i nästa års lokalval runtom i Taiwan.

Musikmässigt hoppas han på att fortsätta inspireras så han aldrig slutar skriva ny musik. Med tanke på det liv han lever, samt att han blev pappa för förstas gången förra året, så är idétorka nog inget Freddy behöver oroa sig för.

 

 

Text: Amanda Hajney