En plats för minnen att gro

Med en fantastisk utsikt över Laholmsbukten, bland mark och skog, finner du Norrviken. Du har kanske varit här förut. Eller så är det din första visit. Oavsett vilket så kommer ditt besök vara omgärdat av minnen, gamla eller nya.

Historien om Norrviken började för 110 år sedan. Det var då som Rudolf Abelin påbörjade sitt livs drömprojekt med ett ”levande trädgårdsmuseum” på platsen där Norrviken är idag. Rudolf skapade i etapper de sju olika stilträdgårdarna, där det bland annat går att finna Japanska Trädgården, Barockträdgården och Vattenträdgården. Han lät också bygga Villa Abelin för sig och sin familj. Men fruktodlingarna som han startat för att finansiera sitt projekt, skadades av kalla vintrar och missväxt. Ekonomin gick inte ihop och 1942 tvingades Rudolf att sälja marken. Därefter har nya ägare försökt att färdigställa Rudolfs vision men återigen har ekonomin satt stopp för planerna. Trots en storhetstid på 1990-talet, då Norrviken var känd för att bland annat arrangera Classic Car Show, dit besökarna vallfärdades i långa köer, så begärdes Norrviken i januari 2013 i konkurs. Kort därefter köptes trädgårdarna och Villa Abelin av bolaget Lilla Båstad och planerna på att renovera villan samt städa upp i trädgårdarna sattes i rullning.

Efter att ha varit stängt under 10 månader på grund av upprustning, öppnades portarna igen i juni 2015. Idag möts besökarna som kliver in i Villa Abelin av noga utvalda möbler till matchande golv, tak och väggar, allt så nära originalet som möjligt, för att behålla känslan i villan. Marie Karlsson och Malin Rosengren, båda ansvariga för driften av Norrviken, förklarar att Villa Abelin nu är en åretruntanläggning för konferenser samt att det även tillkommit två sviter för de gäster som vill bo kvar i villan efter diverse festligheter. Sviterna kanske främst tilltalar bröllopspar, och sådana finns det gott om.

  • Vi har bokade bröllop varje lördag från april till oktober, ibland på fredagar också, säger Marie.
  • Ja, vi är bokade vissa helger ända in i 2018, inflikar Malin.

Förutom bröllop och konferenser är det främst de många evenemangen och olika temadagar som gör Norrviken värt ett besök. De fokuserar på stora helger som jul, påsk och midsommar, men även lite annorlunda firanden, som till exempel Halloween.

  • Vi vill inte begränsa oss till sommarmånaderna, utan visa att det händer roliga saker här även under lågsäsong, menar Malin.

Det sker också grejer på scen. I år väntar de finbesök av bland andra Hasse Andersson, Lotta Engberg, Melody Gardot och Pippi Långstrump.

  • Vi kommer även ha en favorit i repris i form av Medeltidsdagen, som var mycket uppskattad förra året, säger Marie.

Vad får man inte missa när man besöker Norrviken?

  • Det går självklart bra att köpa fika i Salamander cafe & bar, eller äta en fantastisk lunch i Orangeriet restaurang. Men det är även mysigt att ta med sig en picknickkorg och slå sig ner i någon av de vackra trädgårdarna, säger Malin. Eller varför inte duka upp med något gott i glasen med tilltugg inför någon av sommarens konserter?
  • Jag vill tipsa om att göra Norrviken till en del av en utflyktsdag. Det ligger på cykelavstånd från Båstad och kan till exempel kombineras med ett besök på Birgit Nilssons Museum som ligger bara ett stenkast bort, säger Marie.

Norrviken har öppet onsdag-söndag under maj och varje dag från juni till och med augusti.

Text: Amanda Hajney