En somrig tradition

Det är få saker som lockar så mycket en varm sommardag, som en riktigt kall och god glass. Engelholmsglass har sett till att svalka glassugna kunder i inte mindre än 80 år.

Det började som ett initiativ från bönderna som ville använda den överblivna grädden från Engelholmsmejeriet till något vettigt. Gräddglassen blev en succé och fick namnet Engelholmsglass! Sedan mitten på 1970-talet är företaget familjeägt och det tillverkas 1,5 miljoner liter gräddglass om året. Det innebär att många smaker har producerats genom åren. Årets nyheter är Marsipan, Passion/ Apelsin och Kolafugdebrownie. Idag ligger styrkan inte bara i den goda smaken utan också i att alla råvaror är så lokala som möjligt.
– Det är en konkurrensstark marknad. Även om vi samarbetar med en rad andra glassaktörer också, säger Carl-Gustaf Gudmundsson, VD på Engelholmsglass, så måste vi göra vad vi kan för att erbjuda våra kunder den bästa glassen vi kan.

Återförsäljarna är främst spridda över hela södra Sverige, och i Halmstad hittar vi en trogen kund, Glassbiten. Det är många som har svängt förbi Glassbiten på väg till och från Tylösand om somrarna, riktigt många, för nästa år firar de 20-årsjubileum, 20 år som försörjare av äkta gräddglass till både stammisar och turister. Varje år slår Greger Hallberg och hans fästmö Elizabeth Almqvist upp portarna för några månaders intensivt jobbande med attskopa glass. Förutom glass erbjuder Glassbiten en retromiljö som i sig är värt ett besök.
– Vi har satt vår egen prägel på stället sedan vi tog över 1998, säger Greger och syftar på 50- och 60-tals temat som Glassbiten har.
Greger märker att hans kunder är duktiga på att sprida ryktet om hans speciella glasscafé.
– Vi har många stammisar som tycker om att stanna till hos oss på till exempel motorcykelrundan och köpa en glass. Redan när jag ser dem på parkeringen utanför så kan jag förbereda deras glass eftersom jag vet vad de vill ha. Men så ibland, när det dyker upp helt nya ansikten, brukar jag nyfiket fråga vart de kommer ifrån. Då kan de svara att de kommer från exempelvis Malmö och att de hört talas om Glassbiten och att de var tvungna att göra ett stopp hos oss när de ändå var i trakterna.
Förutom att vara ensamma i Halmstad med att sälja Engelholmsglass så serverar Glassbiten även kaffe och våfflor. Glassbiten är även kända för att göra sina egna våffelrån. Det är Greger som håller i den biten och varje dag innan öppning bakar han hela dagsbehovet av rån så besökarna ska få allt de förväntar sig vid ett besök på Glassbiten. Smaskig glass, färska våffelrån och en härlig upplevelse.

Det verkar onekligen som om det är roligt att jobba med glass eftersom både Greger och Carl-Gustaf har sysslat med det så länge. – Det märks att glass är något som engagerar människor, säger Carl-Gustaf. Varje gång någon på en middagsbjudning frågar mig vad jag jobbar med och jag förklarar vad jag gör, så är samtalet igång. Människor förknippar glass och olika smaker till olika delar av sina liv.
Både Greger och Carl-Gustaf håller dessutom verksamheten inom familjen. – Det är jag och Elizabeth som möter besökarna och fyller varje bägare eller rån med glass, medan våra döttrar hjälper till att sköta själva cafédelen under de riktigt hektiska veckorna på sommaren, förklarar Greger.
Att Engelholmsglass också är och kommer förbli ett familjeägt företag, tvekar inte Carl-Gustaf på.
– Det kommer att gå från generation till generation, där alla är delaktiga. Fast de allra yngsta agerar bara provsmakare i dagsläget, säger Carl-Gustaf med ett leende.

Text: Amanda Hajney Foto: Viktor Dunér