Fino Vino el Skolo del iii


Hösten står för dörren och kom faktiskt precis in. Regn, regn,
och ännu mer regn.
Äntligen känner man igen landet man bor i, både på gott och
ont. Efter sommarens sol och stekheta dagar, känner vi att det är nog rätt
mysigt ändå att få hänga lite inomhus för omväxlings skull, och framförallt
att få tända levande ljus. Kantarellerna är här! Och det är även tryffeln,
äpplet, kålen, lingonen och rotsellerin. Jag är här! Och mustiga, höstiga
röda viner är i fokus.. Från några riktigt goa områden!

Rhônedalen
I sydösta Frankrike slingrar sig Rhônefloden
genom området Rhônedalen.
Här hittar vi flera mindre områden som, för
krånglighetens skull odlar olika druvsorter, men
som i sin tur ger olika karaktär till vinerna. Totalt
är 21 (!) olika druvsorter tillåtna, räknat både blå
och gröna druvor. Några kända distrikt här är
Côte-Rôtie, Crozes-Hermitage, Cornas, Gigondas
och givetvis Châteauneuf-Du-Pape.En vanlig
blend av druvor från Rhônedalen är den
klassiska GSM-blenden. Alltså Grenache, Syrah
och Mourvedre. En bra tumregel för Rhôneviner
är att man ofta kan hitta rökiga toner i dem,
charkuterier och peppar, och framförallt
vitpeppar.

Valpolicella
I nordöstra Italien i provinsen Verona hittar
vi området Valpolicella. Härifrån kommer
ALLA Amaroneviner samt dess lillasyster
Ripassovinet. De klassiska 3 druvorna att göra
just dessa två vintyper på är Corvina, Rondinella
och Molinara. Vid Amaronetillverkning så
torkar man först druvorna innan man pressar
ut den extremt koncentrerade druvmusten som
man sedan jäser till ett vin. Denna koncentrerade
must har en väldigt hög sockerhalt som vid
jäsningen omvandlas till alkohol, vilket lämnar
Amaronevinerna med både hög alkoholhalt
och dessutom med en (torkad frukt) fruktig
restsötma kvar. Pressresterna som blir över kan
jäsas ytterligare en gång med den druvmusten
till att komma bli ett Ripasso. Ripassovinerna är
generellt väldigt publika med sin mjuka runda
kropp och eleganta fruktighet.

Ribera del Duero
I nordvästra Spanien på den Iberiska halvön,
i Castilla y Leon, ligger det fantastiska distriktet
Ribera del Duero. Från början riktade
man sig här in på vita viner men nu gör man
nästan bara röda viner, och det är riktigt kraftfulla,
tunga viner gjorda nästan uteslutande på
druvsorten Tempranillo. Här hittar man några av
vinvärldens stora namn, med riktigt hög kvalitet
och lagringsförmåga, strama och sträva som
unga som senare utvecklas till komplex kärlek.