Fiskrökarparet i Laholm

Precis intill Lagan, där ångbåten tuffar på och hobbyfiskarna står på rad med sina fiskespön, ligger en riktig liten godbit för de som gillar delikat mat, nämligen Rökeriet i Laholm.

Det är en varm försommardag när Vamé möter ägarna Jessica och Fredrik Sandberg, båda 27 år. De ska snart ge sig på sitt tredje år som ägare av rökeriet och blev handplockade att göra så av de gamla ägarna Ulla och Lennart Carlsson.

– När det var dags för dem att sälja, hade de flera intressenter. Men de vände sig till oss och frågade om inte vi kunde tänkas vara intresserade, förklarar Jessica som tror att det beror på att Ulla och Lennart såg att de var drivna och ambitiösa då de redan drev restaurang och pool- och minigolfanläggning i Mellbystrand.

– Det var nog lika viktigt för dem som för oss att de som äger restaurangen även driver den. Vi gör allt, från inköp till att laga all maten. Sedan har vi personal som hjälper till där det behövs, fyller Fredrik i.

I och med ägarbytet skedde vissa förändringar i konceptet. Bland annat har de börjat med bordsservering, vilket inte fanns tidigare. De bytte också namn från ”Laxrökeriet i Laholm” till att enbart heta ”Rökeriet i Laholm”.

– Vi ville inte begränsa oss till att enbart servera fisk. För att bredda vår kundkrets kan vi nu också erbjuda rökt kött, bland annat hjort, som vi köper in från ett lokalt hjorthägn, säger Fredrik.

– Vi har något för alla. Det är en familjevänlig restaurang som vi hoppas kunna bygga ut någon dag för att få plats med fler bord inomhus, säger Jessica.

Rökeriet i Laholm är öppet året om och erbjuder, förutom restaurang, även catering. De har dessutom en populär liten butik som säljer sill, skaldjur, varm- och kallrökta produkter samt en mängd olika såser. I juli planerar de även att ha temakvällar, med räk- och laxfrossa på tisdagar och grillbuffé på fredagar, alltid med en trubadur som underhåller.

Det har alltid varit en gemensam dröm för paret att driva restaurang sedan de träffades på gymnasiet när de båda gick Hotell- och Restaurangprogrammet. Trots att de jobbar 16 timmar om dygnet stormtrivs de båda.

– Det roligaste är den sociala biten och responsen från gästerna, säger Fredrik som hoppas få driva Rökeriet i Laholm tillsammans med sin kära fru Jessica länge, länge. Allra minst tills de går i pension.

Text: Amanda Hajney