Fixa firren med Korshags

Julbordet är en riktig vattendelare. Medan många tycker innehållet kan förädlas och bytas ut efter smak och tycke, är det vissa som är fast övertygade om att julmaten ska förbli traditionell. Det har ju alltid varit julskinka på bordet och så ska det förbli! Fast får man tro leverantörerna så är det, som i de allra flesta fall, de med öppet sinne som går segrande ur den här duellen. För idag, när människor är både mer miljö- och hälsomedvetna och dessutom tvingas vara mer tidseffektiva, så märker leverantörerna att fler och fler efterfrågar nya inslag på julbordet.

 

En ingrediens som tar över julbordet mer och mer är fisken, och det märker man av på Korshags i Falkenberg som drivs av syskonen Pernilla och Niklas Korshag. Korshags har generationer av fiskhandel bakom sig. Farmor och farfar hade en fiskaffär i centrala Falkenberg från 1937, där pappa Per-Arne, P-A, började som springpojke och levererade fisk till hemmafruarna i närområdet. P-A startade många år senare, 1980, upp Falkenbergs Laxrökeri efter att först ha lärt upp sig själv om rökandets ädla konst genom att hobbyröka fisk hemma i trädgården i ett gammalt ombyggt kylskåp.

 

I samband med att Pernilla och Niklas tog över företaget gjordes en rad större förändringar. Dels byttes företagets namn till Korshags, för att trycka på att man är ett familjeägt bolag, dels inleddes en större satsning mot dagligvaruhandeln. Idag säljs Korshags produkter framförallt via Ica, Coop, e-handel och restauranger. Alla produkter är skapade med de allra bästa råvarorna och produceras på ett hantverksmässigt sätt, precis som tidigare generationer har gjort. Vägg-i-vägg med rökeriet i Falkenberg ligger Korshags butik som förutom nyrökt fisk även erbjuder färsk fisk, skaldjur och färdiga rätter.

 

Varför växer fiskens status på julbordet? Pernilla tror att det är för att människor dels är mer medvetna om dess nyttigheter, dels upptäckt hur gott och enkelt det är att tillaga. Fisk, och kanske framförallt feta fiskar som lax, makrill och sill som är Korshags dragplåster, innehåller mycket protein, Omega3 och D-vitamin.

– Förr hade julbordet ett annat syfte än idag. Julen var ett av få tillfällen under året som det serverades mat i överflöd. Idag väljer många maten på julbordet med större omsorg där ett fåtal traditionella favoriträtter kompletteras med nya spännande inslag och fler lite hälsosammare rätter, menar Pernilla och fortsätter: För de som har ont om tid och efterfrågar smidiga lösningar så har vi gott om goda alternativ. Utöver rökt och gravad fisk erbjuder vi även såser och röror som t.ex. Hovmästarsås, Romsås och spännande Laxröror som passar bra på julbordet.

 

 

För den som ändå känner att de har lite extra tid och vill skapa något själv, bjuder Korshags här på några smarriga recept som garanterat förhöjer stämningen kring julbordet, eller kanske skapar en snackis!

 

Senapsill

4-6 personer, tillagningstid 10 min, svårighetsgrad lätt

Ingredienser

  • 1 burk 5-minuters sill, 450 gram
  • 1 dl Halmstad Senap, Original
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 knippe dill, att vända ner vid servering

Gör så här

  1. Låt sillen rinna av i en sil.
  2. Blanda övriga ingredienser.
  3. Ställ det kallt och låt dra ett par timmar eller över natten.
  4. Klar att servera.

 

 

Det är ju inte bara till jul det vankas god mat. Även till nyår krävs det energipåfyllning om det ska vara en lyckad tillställning (och som hjälper dina gäster att hålla sig vakna till tolvslaget). Korshags ger exempel på bl.a. Petit choux rulle som ger dina smaklökar ett värdigt farväl till 2017.

 

 

Petit choux rulle med ägg & kallrökt lax

20 personer, tillagningstid 40+ min, svårighetsgrad medel

 

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 130 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 4 ägg
  • 200 g kallrökt lax från Korshags
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 0,5 dl finhackad rödlök
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 kokta ägg
  • 2,5 dl majonnäs
  • 1 tsk stenbitsrom
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 1 nypa salt
  • 15 ärtskott, för garnering

Gör så här

  1. Börja med petit chouxen. Koka upp vattnet och smö Tillsätt mjölet under vispning tills smeten lossnar från grytans kanter. Tillsätt äggen, ett och ett. När smeten är helt slät, bred den tunt på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 175 g i ca 20 minuter. Låt sedan svalna helt.
  2. Gör fyllningen: Finhacka laxen, dill & rödlö Vispa grädden. Blanda samman alla resterande ingredienser i en bunke.
  3. Dela petit chouxen i två delar på längden (ska användas för att göra två rullar). Lägg över den ena delen på en lika lång, rektangulär, plastfoliebit. Fördela smeten jämnt över petit chouxen. Rulla ihop och omslut rullen i plasten. Upprepa på nä Kyl minst 20 minuter (kan med fördel stå över natten i kylen).
  4. Skär ca 10 bitar per rulle, dvs. totalt 20 stycken stubbar.
  5. Garnera med ärtskott, dill eller något annat grö

 

Tips! Petit choux: Det går jättebra att baka av degen långt innan och lägga i frys om man vill förbereda degen i förväg.

 

 

Snabbgravad laxrulle med citronkräm

6-12 personer, tillagningstid 20+ min, svårighetsgrad medel

 

Korshags galet goda laxrullar passar perfekt som förrätt eller på buffébordet. Kräver något mer i tid och tålamod, men är absolut värt utmaningen. Receptet ger 12 st stubbar; som förrätt räcker de till 6 personer och på buffé upp till 12 personer.

Du behöver göra tunna skivor av laxen. Beställ av din fiskhandlare eller skär själv. Om du är högerhänt så luta knivbladet åt vänster och skär ner mot laxens ”huvud” i sneda skivor. Då skär du tvärs över fibrerna. Skär du längs med fiskens fibrer riskerar du att fisken känns seg och trådig i munnen.

 

Ingredienser

  • ca 300 g färsk lax
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 msk socker

Crunch

  • 2,5 dl panko ströbröd
  • 1 msk torkad fänkål
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk sesamfrö
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Skär tunna schnitzlar eller skivor av laxen (se inledningen på receptet). Blanda ihop salt och socker och strö det jämnt över laxen. Lägg laxen plant på en bit plastfolie (ca 35 x 15 cm) och rulla ihop. Lägg rullen i frysen i ca 30 min.
  2. Gör crunch genom att steka panko ströbröd, fänkål, paprikapulver, sesamfrö och chiliflakes i smör på medelstark vä Låt svalna.
  3. Rulla laxen i crunchet och frys igen i ca 10 min.
  4. Vispa upp crème fraiche med rivet citronskal (zest).
  5. Skär upp laxen i stubbar. Klart att servera.

 

Tips! Crunchen ramlar av lite då du skär stubbarna, så det får du trycka tillbaka igen. Det är värt det extra besväret för det blir galet gott.

 

 

Text: Amanda Hajney