FO&O

De är bara knappa 20 år men har redan hunnit med två USA-turnéer, en turné i Chile och åtskilliga gig i Sverige, bland annat som förband åt Justin Bieber tre kvällar i rad i Globen. Vamé tog ett snack med FO&O som är albumaktuella och dessutom giggar i Båstad i sommar.

FO&O består av Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg. Det är meningen att vi ska få prata med dem alla tre, men de två förstnämnda råkar sitta fast i en bilkö under vår bokade tid, så Omar får representera hela gruppen, vilket inte är några problem för Omar är pratglad och snart är samtalet igång.

FO&O är ett boyband fast med lite urban-influenser. Lite kaxigare helt enkelt. Själva är de allätare när det kommer till musik. På frågan vad de själva gärna lyssnar på blir listan genast lång. Det är enklare att säga vad de inte lyssnar på vilket är ”typ tango och salsa”, enligt Omar. Bandet bildades 2013 och bara ett år senare vann de Rockbjörnen för Årets Genombrott och Årets Livegrupp men också för Årets Fans, vilket innebär att fansen går in och röstar på sig själva. Fansen är något FO&O är extra stolta över och fanskaran växer hela tiden, mycket tack vare Melodifestivalen. – Våra fans är väl generellt mellan 12 och 16 år gamla kanske, men efter att vi var med i Melodifestivalen så känner både 5-åringen och 75-åringen igen oss när de möter oss på stan, och det är jättekul, säger Omar.
Omar berättar sedan om hängivna fans som bland annat campat utanför deras hus och att fansen brukar slänga upp gosedjur, underkläder och till och med mat på scenen under deras uppträdanden. Det är just uppträdanden som är det roligaste med livet som popstjärna.
– Att se publikhavet framför sig samtidigt som man får sjunga och showa på scen, det är en mäktig känsla, säger Omar.
I sommar väntar åtskilliga gig och trots, eller kanske tack vare den intensiva turnéperioden, lyckas grabbarna hålla sams. – Det kunde vara lite mer tjafsigt mellan oss förut, men sedan ett år tillbaka ungefär så har vi en bättre sammanhållning, jag skulle säga att vi är supertighta, säger Omar.
Kanske är det oundvikligt att inte växa ihop när man umgåtts så intensivt som grabbarna har gjort de senaste åren. Med flera långa turnéer, bland annat en i USA där de under två månaders tid åkte i samma minivan från stad till stad, lärde de sig läsa av varandra. Till och med under lediga dagar kan de inte riktigt slita sig från varandra utan brukar träffas och spela, fast då en helt annan sorts spel, nämligen data- och TV-spel.
Är man sugen att se FO&O på hemmaplan är det bara att köpa biljett till deras konsert på Swedish Open i Båstad 16 juli, och för den riktigt otålige finns det en rykande färsk video till senaste låten So So Good att trösta sig med tills dess.

Vem i FO&O…
…har sämst morgonhumör? Omar
…är bäst på att laga mat?
Oscar
…är mest rädd för hajar? Oscar
…har flest skor? Omar och Felix
…är sämsta förloraren?
Felix
…är mest rädd om frisyren?
Oscar

Text: Amanda Hajney Foto: Olov ’’Sotarn’’ Tegby Frisk