Från datasnille till superentreprenör

Att vara ung, driven och målmedveten behöver inte automatiskt betyda att man vill bli företagare, inte om man heter John Åhslund i varje fall. Men när operation verkar vara den enda lösningen på en rejäl axelskada ser John möjligheter framför problem och han uppfinner träningsverktyget Smartstrecher för ökad rörlighet i axlarna. Idag är han företagare på heltid och nominerad till Årets Unga Företagare i Laholm.

För snart två år sedan tog John Åhslund, snart fyllda 21 år, studenten från teknikprogrammet på Osbecksgymnasiet i Laholm trots att skolan aldrig varit av större intresse. Sedan ung ålder har John haft hög skolfrånvaro. Medan andra barn gick i skolan var dag, gick John, många gånger, endast på de lektioner han tyckte var roliga.

  • De försökte med allt för att få mig att vara där, men det var omöjligt. Jag såg ingen anledning till att vara där mer än jag behövde. Berättar John.

Ändå fick John med sig mycket värdefulla kunskaper från sin skoltid vilket han visade prov på när han strax efter studenten startar företaget ROM Result.

  • Jag har aldrig trott att jag skulle bli företagare. Min pappa är entreprenör, och han jobbar alltid. Det ville inte jag. Säger John.

Men när John, som under lång tid haft ett stort intresse för styrketräning för drygt 1,5 år sedan drar på sig en rejäl axelskada visar läkarens diagnos att den enda lösningen är operation och sjukgymnastik för att råda bukt på den skadade axeln, väcks Johns inre entreprenör till liv.

  • Det gäller att vara innovativ, säger han.

Framförallt var det rörligheten i Johns axel som var högt begränsad som skulle visa sig vara en av de stora anledningarna till hans smärta. För att se om det fanns någon självhjälp åt hans upplevda problematik letade John febrilt på internet efter alternativa lösningar för att undvika operation, men utan framgång. Det är då idéen om Smartstrecher väcks och på bara tre månader går han från idé till färdig produkt.

Men att vara ung och sitta på en idé behöver inte alltid betyda att man kommer till att utveckla en riktig produkt, även om John var modig och vågade satsa. Däremot menar John att det finns mycket hjälp att få, för att kunna göra verklighet av idéer.

  • Börjar man bara söka runt och vågar ta hjälp av människor i sin närhet upptäcker man snart att det finns mycket resurser riktade till unga entreprenörer. Och det är tack vare detta som det gick att först ta fram en prototyp och sedan en riktig produkt, berättar John.

Trots det har det inte varit helt enkelt.

  • Dagen innan jag skulle presentera mig själv och mitt företag för att söka ett bidrag fick jag hem en trasig prototyp. Men det var bara att göra det bästa av situationen och det gick vägen ändå, berättar John.

John är lösningsfokuserad, målmedveten och driven och stöter han på ett hinder ser han till att lösa det på ett eller annat sätt.

  • Det är klart att man stöter på problem. Men det löser sig alltid, säger John.

Dessutom är han modig och ser potential i saker och i människor, vilket förmodligen är anledningen till att han vågar vara så orädd som han är.

  • Det kan inte gå mer än åt skogen, och gör det det, då löser man det då, menar John. Som på många sätt har sitt mod att tacka för att han på så kort tid kunnat bygga upp ett företag som idag har flera återförsäljare och produkten har blivit en stor favorit hos många sjukgymnaster och patienter.

Sin kunskap om kroppen och om sjukgymnastik har John framförallt fått genom att han själv aktivt fått hjälp av sjukgymnaster, dels relaterat till framtagandet av Smartstrecher, men framförallt genom den hjälp han själv fått för sin axel.

Framtagandet av produkten var givetvis ett sätt att själv bli fri sin axelskada och öka rörligheten i sin egen axel, även om John snabbt fick klart för sig att stela axlar och låg rörlighet i axlarna är ett vanligt problem hos många på flera olika sätt. Därför är produkten utvecklad så att den skall gå att använda i dels rehabiliterande och prehabiliterande syfte men också för maximal prestanda vid framförallt idrott.

John drivs av utmaningar och låter sig gärna prova saker som han inte kan. Förutom de utmaningar som hans företagande inneburit har han under vintern dessutom gett sig i kast med skidåkning.

  • Utmaningar är lite av ett intresse, menar John.

Nyligen ställde han för andra året i rad ut med produkten på Fitnessfestivalen i Stockholm med gott mottagande, och nu väntar nya utmaningar.

  • Jag har många idéer för produkten och hur man skall utveckla konceptet, avslutar John.

Text: Casandra Hallberg

Fakta:

Namn: John Åhslund

Ålder: 21 år

Bor: Med sin familj i Hasslöv

Gör: Driver företaget ROM Result, där han tagit fram produkten Smartstrecher.

Dold talang: Halvbra på gitarr