Från dröm till kök

Från dröm till kök.
Att renovera ett kök är ett projekt som måste få ta tid. Det kräver noga planering eftersom det inte brukar finnas något utrymme i budget för misstag. Kolla in vår checklista på nästa sida innan ni drar igång med projektet. När ni väl bestämt er för att köra igång finns det som tur är, professionella människor som kan allt om kök och gärna hjälper till där ens egna kunskaper brister.

Vamé träffar Anders Nidler, inredare som tillsammans med Anders Lejon och Anders Skånberg är ägare av Köksstudion som finns att besöka i både Halmstad och i Kungsbacka. Anders har jobbat i branschen i över 25 år och vi möter honom i butiken i Halmstad som han tillsammans med sina kompanjoner drivit i snart tre år. Butiken i Kungsbacka är inne på sitt åttonde år nu. Anders tror att framgången ligger i att de säljer kvalitet.

– Våra kunder efterfrågar hantverk och stabilitet, och det får man i ett Lidhultskök, som är våra mest sålda kök. Fördelen med att leverera kök från ett förhållandevis litet snickeri är att det inte är några problem att måttbeställa olika delar. Varje kök blir unikt eftersom de byggs efter dina behov. Vad gäller vitvaror har vi samarbete med bla. Miele, Gaggenau, Ilve samt Fjäråskupan så vi levererar kvalitet rakt av, förklarar Anders.

Vad efterfrågar då kunderna för utseende och funktion på sina nya kök? Rent estetiskt märker Anders bland annat en trend i att trälooken är på väg tillbaks. Oftast efterfrågas ljusa, vit-tonade naturella träslag som ek och ask men rökt och brun-tonat är också populärt. Annars är det stort intresse för innanför liggande luckor i målad ask gärna med färger i gråskalan.
Stänkskydd ovanför diskbänk eller spis, kan idag vara i sten, glas eller träpanel stället för det klassiska kaklet, förklarar han.
Anders visar oss kökstrender i inredningsmagasin och vi ser då många mörka kök med dova blåa eller gråa färgskalor som dominerar, men det är inte alla som vågar ta ut svängarna så mycket.
– Fast jag tycker nog att om man vill testa något nytt så ska man i alla fall våga sig på en ljusare grå ton på sina luckor, istället för det klassiskt vita, säger Anders.
Vad gäller bänkskivor finns det också utrymme att våga tänka nytt. Även om granit länge varit en favorit så är det fler och fler som söker bänkar i marmor, kalksten och kompositsten.

När det kommer till funktioner är det kombimaskiner och digitala lösningar som lockar. Du kan till exempel välja en kombiugn med både varmluft och mikro eller varmluft och ånga.
– Vitvaror blir mer och mer som små datorer där du programmerar dem att utföra det du är i behov av för stunden med touchfunktion, säger Anders.

En annan trend är utseendet på diskhon, som i många år bestått av två lådor, men som idag förvandlats till en stor. Hela rostfria klassiska diskbänkar efterfrågas också mer än tidigare.
Intresset för integrerade maskiner fortsätter också att växa.
– Kylskåp och frysskåp är vanligt men en integrerad diskmaskin är nästan standard idag. Även köksfläkten kan nu integreras i taket, bänkskivan eller i induktionshällen. Ugnar är vanliga att integrera i väggen för att vara i en mer ergonomisk position, men jag tycker inte det är ett måste. Placera hellre ugnen under induktionshällen som på en klassisk spis än att ta upp onödig plats som du istället kan utnyttja som bänkyta, tipsar Anders.
Anders tycker också att det är värt att satsa på fler lådor än skåp. En låda ger dig en bättre översikt av innehållet än ett skåp gör.

När alla besluten väl är tagna erbjuder Köksstudion självklart så mycket hjälp som kunden efterfrågar. Elinstallation, montering, nytt golv – rubbet! Det är bara att kika in i butiken så förvandlar Köksstudion dina dagdrömmar till ett drömkök.

Text: Amanda Hajney
Foto: Viktor Dunér