Från inspiration till verklighet

Idag har många hotell som mission att skapa och ge besökaren en oförglömlig känsla för de gäster som väljer att bo hos dem. De väljer att sticka ut i sin inredning och design, så när vi gäster går in i den mäktiga lobbyn har vi svårt att låta bli att spana in inredning och detaljer och låta oss bli inspirerade. Den inspirationen tar vi gärna med oss för att förverkliga i våra egna hus och bostäder.

 

Du kan med små och enkla medel förändra mycket och göra det mer personligt. Är du lite mer vågad och vill satsa rejält, finns det ingen hejd på vad du kan åstadkomma med lite fantasi. Många väljer att leka med olika material för att skapa illusioner. Man låter exempelvis kakel och klinker, som vanligtvis används i badrummet, vandra ut ur våtutrymmena och hitta andra ställen och utrymmen i huset. Varför inte skapa en fondvägg med kakel från golv till tak? Eller skapa en häftig och annorlunda sänggavel med hjälp av matchande kakelplattor? Många väljer dessutom att använda klinkerplattor i olika möbler och skapar snygga och unika mönster på soffbordet eller köksbordet. En het trend just nu är trä och marmormönstrad granitkeramik.

 

— En ljus marmorplatta i kombination med en illusion av mörkt trä för att skapa en kontrast är mycket populärt just nu, förklarar Lena Karlsson på Svenska Kakel och fortsätter: Vi väljer oftast ljusa kulörer här i Sverige men bryter då av med trä för att skapa värmen man vill åt.

 

Ett annat designtips som Lena ger är exempelvis en blandning av ljusa marmorplattor matchat med grå inredning och läderdetaljer som en snygg kombination i ett modernt kök. Här får man kontrast i såväl färgvalet som i materialvalet vilket kan skapa en spännande och intressant kombination och dynamik. Det kan även vara spännande att jobba med en klinkerplatta som ger en illusion av att vara av ett annat material än vad det egentligen är som tex trä eller betong.

 

Sten, kakel och klinker är material som har fördelen att vara lättskötta och ställer inte så höga krav. Med dessa material får du därför inte bara ett snyggt resultat, utan även ett material som verkligen har en funktion. De är nämligen inte bara lätta att torka av och hålla rena utan även hållbara, vilket är en fördel om man har barn eller husdjur som tenderar att behandla materialet hårdare än ”vanligt” vardagsslitage.

 

Såväl Svenska Kakel som några andra distributörer i Sverige som säljer denna typ av material, är flitiga och duktiga på att ta hem olika trender till Sverige. Ibland kan de till och med ligga så mycket i förtid att de får vänta ett par år innan trenden verkligen slår igenom i de svenska hemmen. En trend som håller på att ta mer och mer plats är designade duschväggar som sträcker sig hela vägen upp till taket, eller tapetmönster på en klinkerplatta som man sen kan skapa spännande mönsterkombinationer med. Så vill du ligga i tiden är det detta du ska satsa på.

 

Hotell- och spakänslan har helt enkelt tagit klivet in i de svenska hemmen, mycket på grund av att vi människor drömmer om den där guldkanten i vardagen. Vi vänjer oss vid det vackra och vill ta det med hem. Även människor som inte besöker hotell så frekvent kan hitta mycket inspiration på närmare håll i form av mässor och tidningar, så är du ute efter nya idéer och tankar, är det bara att börja leta runt omkring i närheten.

 

 

Text: Frida Hansson

Bild: