Från ord till bords


Det är snart 10 år sedan Johan bestämde sig
för att satsa på skrivandet. Under 70-, 80- och
90-talet arbetade Johan som hovmästare på några
kända restauranger i Stockholm City. En av
dem var en Tore Wretman restaurang, Restaurang
Viktoria i Kungsträdgården. Därifrån kommer
hans intresse för mat och matlagning och är
bakgrunden till både kokbok och den TV-serie
som kokboken bygger på.
– Fast först satsade jag på konsten under några
år. Jag har alltid målat, men när vi flyttade in
i Lottas morfars gamla villa i Haverdal 1993 så
öppnade jag ett galleri på Norre Port i samband
med att jag även började arbeta som hovmästare
och barmästare på First Hotell Mårtenson i
Halmstad, förklarar Johan och fortsätter: Skrivandet
kom först på senare år och det första
manuset jag hade klart skickade jag till SVT i
förhoppningar om att det skulle kunna bli
någonting där. SVT hörde av sig och tackade
nej till manuset i fråga, men undrade om jag
inte hade något som utspelar sig på en restaurang
istället?
Det visade sig att Johan satt på ytterligare en idé,
och skickade in ett utkast till den TV-serie som
kom att utvecklats till att bli SVT’s största succé
genom tiderna, ”Vår tid är nu”.
“Vår tid är nu” utspelar sig i Stockholm och är
för närvarande planerad till tre säsonger med
avstamp på fredsdagen 7 maj 1945. I serien får vi
följa familjen Löwander som består av mamma
Helga och hennes tre vuxna barn, Gustaf, Peter
och Nina. Tillsammans driver de en av Stockholms
finaste restauranger, Djurgårdskällaren,
där några ur kökspersonalen, särskilt karaktärerna
Calle, Stickan och Maggan, har betydelsefulla
roller för handlingen. Karaktären Helga är
löst baserad på ”kvinnan på taket”, Greta Gruber.
Det var en gammal dam som bodde i direktörsbostaden
(idag ombyggd till hotellrum)
högst upp på First Hotel Mårtenson i Halmstad.
Greta arbetade som städerska på hotellet
när hon och hotelldirektören Frank Gruber
förälskade sig i varandra. De levde ihop en tid,
men kärleken tog emellertid slut och det var då
Greta flyttade in på hotellet och blev kvar till
sin död 1996.
– Greta utstrålade ett matriarkat, och det var
den känslan vi ville fånga i karaktären Helga,
berättar Johan.

Det är på grund av den populära TV-serien (som
i skrivande stund är mitt inne i andra säsongen)
som kokboken ”Vår tid är nu: Mat, människor
och möten på Djurgårdskällaren 1945-1950” såg
sitt ljus.
–Vi hade det som krav. Blir det en produktion
så ska det bli kokbok också, och så blev det!,
berättar Lotta, som bär det största ansvaret
för producerandet av kokboken, som förutom
Johan, även sker i ett samarbete med Maria
Alexén och Anders Avehall. Kokboken har
tagits emot väl, och har vunnit pris på Gourmand
World Cookbook Awards 2018.
– Det var jättekul, vi visste inte ens att det priset
fanns, säger Lotta med ett skratt.
I slutet på november släpptes kokbok nummer
två, ”Vår tid är nu: Mat, människor och möten
på Djurgårdskällaren 1955-1962”, som liksom
sin föregångare består av recept baserade på
den meny som den fiktiva restaurangen Djurgårdskällan
serverar samt rätter som speglar
dåtidens folkhem. Både Lotta och Johan älskar
matlagning och har tillagat och fotograferat
samtliga rätter i sina kokböcker.
– Säsong 2 tar sitt avstamp strax innan julen
1955, och därför innehåller kokboken en hel
del julrecept, så vi har lagat julskinka och kokat
grisfötter hela sommaren, skrattar Lotta.
– Just 1955 var ett viktigt år för restaurangbranschen
eftersom motboken avskaffades 1 oktober
och Systembolaget kom till. I samband med
det och att arbetskraft plockades in från andra
länder, så förändrades både matkulturen och
hela branschen i stort. Svenskarna började till
exempel äta mer amerikansk, fransk och italiensk
mat, vilket mynnat ut i att en karaktär ur
TV-serien, italienske Angelo, får göra ett gästspel
även i kokboken, förklarar Johan.
I väntan på kokbok nummer 3 så skriver författarparet
just nu på en thrillerserie i ljud och
bokform, en process som är helt annorlunda
jämfört med skapandet av ”Vår tid är nu”. Efter
att Johan har spenderat de senaste sex åren
i SVT’s ”Script room”, där man tillsammans
bearbetar och tar fram manus, och man aldrig
riktigt vet var det ska sluta, så har de nu total
kontroll över skapandet. Lotta, som egentligen
är pedagog på Högskolan i Halmstad har tagit
tjänstledigt på halvtid och paret satsar helhjärtat
på att skriva ihop.
– Men vi har en del andra projekt på gång också,
som vi arbetat med parallellt med “Vår tid
är nu”. Det gäller bland annat en TV-serie som
är framtagen för den amerikanska marknaden,
berättar Johan.
Mat, TV, böcker. Oavsett vad Johan och Lotta
tar sig an så verkar de göra det med bravur. Det
återstår att se vad som blir deras nästa succé!
Fler recept från boken på nästa sida.