Fridas flytande guld

Frida Birkehede, en 29-årig lärare från Veinge två mil söder om Halmstad, blev för 9 år sedan förtrollad av spannmål, vatten och jäst. Vad som startade med en första provsmakning av sin pappas whisky hemma i föräldrahemmet, skulle senare leda till en buteljering av Old Pulteney Single Cask i Systembolagets hyllor med hennes eget namn på.

Sedan uppväxten i Veinge har Frida hunnit flytta runt en del. Bland annat har hon bott i Växjö för sina studier, gjort en termin i England och nu slutligen slagit sig till ro i Helsingborg tillsammans med sin man Tobias.

– Efter min utbildning sökte jag jobb i både Halmstad och Helsingborg. En dag ringde telefonen och plötsligt hade jag jobb i Helsingborg.

Under sin uppväxt berättar Frida att både mor och far hade ett intresse för whisky. För hennes egen del var det tämligen ointressant fram tills hon gav det en chans när hon var 20 år gammal. Hon fick då smaka sin första whisky; sin pappas 12-åriga Single Malt Caol Ila.

– Jag kan inte säga att jag tyckte det var jättegott, men jag tyckte däremot verkligen att det smakade som en resa.

Det var detta som blev startskotten för en ny passion. Hon berättade för sin pappa att hon blev fascinerad över hur många smaker whiskyn hade.

– Det är nog så att första gången man smakar whisky påminner det mer om snaps eftersom det ofta är starkt. Det är då bra att smaka bara lite då och då, och prova olika sorter.

Fridas man Tobias drack aldrig whisky innan de träffades, vilket han var tydlig med. Givetvis blev det första hon bjöd på just en 12-årig Caol Ila.

– Han tyckte inte den var god till en början, men idag är han lika fast som jag.

Strax efter flytten till Helsingborg uppmanade Tobias Frida att söka ett resestipendium via whiskytidningen “Allt om Whisky”.

– Jag skrev ihop en ärlig och kortfattad presentation om vem jag är och varför jag älskar whisky.

Några veckor senare ringde telefonen och Frida fick reda på att hon var en av två utvalda.

Här började äventyret för Frida. Den 21 Mars 2015, dagen innan sin resa till destilleriet Old Pulteney i Wick, Skottland, skriver hon sitt första inlägg i en nystartad blogg; Änglarnas andel, en blogg om whisky. En blogg med skön stil som vänder sig kanske främst till folk som inte är experter eller långt gångna whisky-nördar, utan mer för de som funnit ett intresse för whisky eller som är nyfikna på det.

– Jag vill bara att folk ska tycka att det är kul att läsa och att den ska väcka intresse för whisky. Det finns bättre bloggar att läsa om man vill ha fakta och expertutlåtanden.

Frida poängterar att hon inte vill kalla sig för en expert, hon går hellre under kategorin “whiskyfantast”.

– Det är alla smaker som gör det så kul med whisky. Smakerna kommer i olika stadier och finns i alla möjliga konstellationer.

Frida menar att det därför också är svårt att tipsa om en “god whisky”.

– Bara för att du tycker om en viss whisky, betyder det inte att den du bjuder den på gör det. Det går inte att få någon som helt enkelt avskyr whisky att plötsligt gilla whisky, men det finns däremot många olika sorters whisky som kan få en intresserad person att tycka om det ännu mer.

Fridas blogg har gått från bara några enstaka läsare till över 500 följare på Facebook.

Idag har den utvecklats till bland annat en whisky-skola, recensioner från provningar och intressant läsning från hennes resor. Man kan läsa allt från olika smaker till att blanda tvål i whiskyn. Ja, du läste rätt. När man tillverkar whisky och låter det jäsa kan det bildas mycket skum som gör att det rinner över. För att undvika detta tillsätter man en “anti foaming agent” som på många vis påminner om just tvål.

– Det är ett ämne som vissa destillerier inte vill prata om, medan andra öppet berättar att de använder det. Det är något av en “hysch hysch”-saga, det där.

På destilleriet Old Pulteney spenderade hon 4 dagar där hon bland annat fick vara med vid tillverkningen och provsmaka mängder av olika sorters whisky. Den sista dagen fick de gå in i ett lagerhus och provsmaka från 4 olika lagerfat. Efter noggrant överläggande hade de bestämt sig för en vinnare. Den gick sedan vidare till buteljering och försäljning på den svenska marknaden som “Old Pulteney Single Cask 1997”.

– En väldigt fyllig och smakrik whisky på 53,4% som är bourbonfatslagrad. En riktig höjdare! Dessutom kan man faktiskt se mitt namn på flaskan om man tittar noga, berättar Frida med ett leende.

Sen är det ju det där med stereotypen att “män dricker whisky”.

– Jag upplever inte att det är så verkligheten ser ut, men däremot är det ofta så verkligheten uppfattas av många. Tyvärr blir det ofta grabbarna vid bordet som blir erbjudna whisky, men man glömmer ibland att fråga kvinnorna.

Frida berättar om det nystartade whiskysällskapet i Laholm som hon är medlem i.

– Jag välkomnar gärna fler kvinnor att bli medlemmar, men det krävs givetvis att man är lite nyfiken på det.

Frida tipsar:

– Gå med i ett whiskysällskap, eller starta ett. Låt alla ta med en varsin whisky och utforska de olika smakerna.

– Blindprova alltid och prova olika sorter! Man får lätt förutfattade meningar om det står en dyr gammal fin flaska på bordet. Vid ett blindtest på en whiskyprovning hällde Frida upp en blended whisky som många uppfattar som “sämre”, men det visade sig att flera valde den som favorit.

– Åk på en whisky-mässa. Det hålls mässor var eller varannan månad runt om i Sverige.

– Läs min blogg och fråga mig gärna om du är nyfiken på något. Jag hjälper gärna till!

Text: Daniel Lantz