Friskifiera


När det inte finns några ursäkter

När man känner att det är nog, att det är dags. När tajmingen passar. När det inte finns nå-got som hindrar. Då finns det inga ursäkter längre. Två personer, Anna och Clara, har fått chansen att förändra sina liv och välja en mer hälsosam väg, tack vare vårens stora sats-ning, Friskifiera Ditt Liv, som är ett samarbete mellan Friskis & Svettis Halmstad och Radio Halmstad.

Det är två förväntansfulla tjejer som står i entrén på Friskis & Svettis anläggning på Slottsmöllan i Halmstad. Varken Anna Lundholm, 48 år, eller Clara Bergman, 26 år, är riktigt bekväma med att ha både en mikrofon och en kamera i ansiktet, men om några veckor kommer det vara vardagsmat. För under 8 veckor kommer vi få följa dels Anna och Clara, men också deras personliga tränare, Anders Björk, som ska se till att tjejerna får all den hjälp de behöver i jakten på att friskifiera sina liv. När vi träffas för första gången i mitten på februari står det endast lättare träning på schemat.
– Vi ska göra en s.k. screening, förklarar Anders och fortsätter: Det är ett funktionellt rörel-setest där vi testar rörlighet, balans och styrka. Vi gör detta för att få en s.k. ”Ground Zero”, så vi vet var vi ska börja för att vara så framgångsrika som möjligt i fortsättningen. Efter det gör vi lite lättare träning, sedan får tjejerna sina hemuppgifter på sådant som de ska tänka på under veckan som kommer, tills vi ses igen.

Friskifiera började med att Friskis & Svettis lade ut en annons på Facebook om att de sökte med-verkande. Totalt fick de runt 30 svar från människor som var sugna på att komma igång med sin träning. Eftersom de inte hade tid att träffa alla 30, fick de skicka in en film där de presenterade sig själva och fick svara på några frågor. De fick in 15 filmer och Anna och Clara valdes ut som lämp-ligast för projektet.
– Fast vi kontaktade alla övriga sökande och erbjöd dem specialpriser på medlemskort på Friskis & Svettis. Vi ville inte lämna dem i sticket, förklarar Elisabeth Gerdle, verksamhetschef på Friskis i Halmstad.

Det är alltså Anders Björk, 27 år (kommer från Eskilstuna men har bott i Halmstad i fyra år), med sina över 10 år i gymverksamheten och otaliga instruktörsutbildningar i bakgrunden, som ska coacha Anna och Clara under de närmaste veckorna. Här presenterar vi tjejerna lite närmare:

Anna är född och uppvuxen i Falkenberg men bor i Halmstad sedan gymnasietiden. När hon såg annonsen om att Friskifiera sökte kandidater såg hon det som en chans att ”få tummen ur”. Till vardags driver hon butiken ”Rockstyle” i centrala Halmstad tillsammans med sin man. Kvällarna spenderas mest i soffan, och trots att hon har haft ett aktivt liv förut så hamnade hon i en ond cirkel för några år sedan när hon var tvungen att sluta träna på grund av problem med sköldkörteln.
– Jag kände att jag var tvungen att söka i alla fall när chansen uppenbarade sig. Visst, jag är inte jätteung längre, men jag känner mig betydligt äldre än jag är, så det var dags för en föränd-ring. När jag fick veta att jag blivit utvald var det med skräckblandad förtjusning. Jag var glad för att inte ha några ursäkter längre, men jag blev samtidigt nervös och osäker på om jag skulle klara av det som krävs och förväntas av mig. Det enda jag är nervös för är att jag skulle råka ut för en skada om jag går för hårt ut i början. Jag har en rygg som spökat förut, men samtidigt litar jag fullt på Anders och vet att han kommer ta det lugnt med oss och inte låta oss köra slut på oss själva innan vi är där rent styrkemässigt.

Clara kommer från Borlänge men flyttade till Halmstad i höstas för att läsa till energiingenjör på Högskolan här.
– Jag vill leva ett aktivt liv eftersom jag älskar att surfa och klättra men jag känner att jag blir flåsig och inte alls ligger på den nivå jag önskar. Det känns som om alla andra bitar ligger på plats just nu, och att det här med hälsan är det enda som fattas. Så jag tog chansen att söka och blev jätteglad när jag blev uttagen. Sen tycker jag att allt runt omkring är spännande också. Det här med radio och tidning, är helt nytt för mig, men jag ser det som en övning i att lära mig stå lite i centrum. Jag hoppas att jag efter dessa 8 veckor kommer känna mig mer hemma på gymmet, att jag kommer ha bra vanor som gör att jag orkar med en mer aktiv fritid. Som morot har jag bokat en surfsemester till Lombok i sommar, och till dess behöver jag träna. Jag har även som mål att be-stiga vulkanen Rinjani som ligger på Lombok.

Vamé kontaktade tjejerna dagen efter första träningstillfället för att fråga hur det kändes nu, så här dagen efter.
– Allt jag kan säga är att det här inte var en dag för tidigt! Tydligen har jag låtit mina muskler ha semester alldeles för länge, säger Anna med ett skratt. Jag kan knappt lyfta benen över trotto-arkanten! Men det är samtidigt en skön känsla att veta att förändring är på gång! Jag ser verkligen fram emot att känna framstegen vecka för vecka och känna att kroppen blir starkare och Clara håller med.
Det viktigaste och största steget för ett hälsosammare liv är redan taget, enligt Anders.
– Ja, för det viktigaste är att man gör det. Vad du tränar eller hur du gör det, det spelar mindre roll. Alla kan få ett aktivt liv, det gäller bara att hitta det som just du brinner för och tycker känns kul. Kan du dessutom göra aktiviteter ihop med andra, så blir träningen ännu mer givande.

Följ tjejerna på #friskifiera eller på friskifiera.se och lyssna varje måndagsmorgon på Radio Halm-stad, 88,6 kl. 07:30 för att höra om senaste veckans framsteg!

Text: Amanda Hajney
Foto: Viktor Dunér