Fullt ös med Lena!

Lena Petersson är en sjungande konstnär med stor passion och en välplanerad kalender och som arbetar med det hon älskar.

När Lena inte står på scen och sjunger eller spelar revy, arbetar hon hemifrån med sitt företag och sina målningar. Visst förstår man varför när man kommer in i den lilla hallandslängan och fylls av ett lugn. Lena och hennes sambo har bott på familjegården vid kustvägen mellan Falkenberg och Varberg sedan 1990. För 20 år sedan var det grisstallar i byggnaderna där Lena numera har sin lilla butik. Bredvid butiken har hon inrett med sin konst och en scen där hon under hösten har haft spelningar.

För att sällskapa sin hund har hon för en stund lämnat sin ateljé och tagit med sig målningen in i huset. Bilden föreställer barn som sitter i en grotta där de har hittat en sten som ger ifrån sig ett grönt sken. Målningen ska bli ett omslag till en barnbok och Lena berättar att när hon gör bokomslag börjar hon alltid med att läsa boken.
– När jag sedan vet vad boken handlar om och vet vilken känsla jag vill förmedla, skissar jag upp min idé.

Något Lena har gjort sig känd för är sina tomtemålningar och till vissa av tomtarna har hennes familj fått ställa upp som modeller.
– När jag och mina syskon med familjer var på Vallarna i somras för att se farsen, hade vi picknick innan. Då bad jag de andra att dansa långdans medan jag fotade. Det var för min idé till årets tomtebild som föreställer just en långdans, säger Lena med ett leende.
Bilden som också har döpts till ”Långdans”, finns att se på Lenas hemsida och i hennes butik.
Lenas tomtar går även att se som figurer, något hon började med efter att hon fått en förfrågan från Världsnaturfonden om att designa en tomte åt dem. Lenas målningar syns också på Unicefs julkort. Under en sketch i Falkenbergsrevyn ”Mitt i smeten” 2014 målade hon en tavla på scen under varje föreställning. I slutet på numret vände hon på tavlan så att publiken fick se att den föreställde Monika Zetterlund. Tavlorna såldes för 500 kr styck och samlade totalt ihop 30 000 kr som skänktes till Världens Barn, något som Lena såklart är väldigt glad över att ha kunnat bidra med.

Nästa år är det 20-års jubileum för Lena i Falkenbergsrevyn. 1996 hoppade hon på revyensemblen och hann med ett år i Krogsered innan revyn flyttade till Falkenberg. Det är revyartisterna som tillsammans med Magnus Wernersson skriver manus, och texterna och skämten bygger till stor del på nyheter som har skett under året. Då årets större nyheter har varit av tyngre sort avslöjar Lena att man ändå kommer att ta upp flyktingkatastrofen som råder i världen.
– Även om det inte går att skämta om, ska man heller inte blunda för det och det kommer att finnas med som ett allvarligare inslag i revyn.

Lena har under hela sitt liv haft fullt upp med allt från en egen reklambyrå som 20-åring till att turnera med dansbandet ThorErics. Det märks att hon tycker om det hon gör och hon engagerar sig i varje litet projekt. När Lena får frågan om hur hon klarar av att hålla så många bollar i luften utan att stressa upp sig, berättar hon att hon alltid har varit bra på att behålla lugnet. Och att hon har en välstrukturerad kalender. Hon vet även att ur motgångar brukar det komma något gott, kanske är det vad som får henne att vara så harmonisk och driven.

Tittar helst på: Solnedgången utanför gården vid Björkängs strand
Lyssnar helst på: Bra sångare
Äter helst: Fisk
Läser helst: Biografier
Största svaghet: Äter för mycket bullar till kaffet
Mest använda svordom: Svär aldrig
Vad gör dig glad: Glada människor
Vad gör dig förbannad: Orättvisor.

Text: Ebba Pettersson