Ge ditt hus ett ansiktslyft

Jo vi vet att det är insidan so räknas, men inte alltid. Inte när det kommer till hus. Det första som möter en husägare eller en gäst är entrén. Det är där det första intrycket skapas och därför är det önskvärt att sträva efter en välkomnande entré. Ibland är allt som krävs att garageporten ser ut att härstamma från detta millennium eller att den trasiga grinden byts ut mot en ny.

Hannes Tollbom på Tollab har koll på entrélösningar och han håller med om att en fräsch entré sätter tonen på hela huset. – Jag skulle säga att en snygg entré är A och O för ett hus, säger Hannes.

När så bytet av exempelvis en garageport är bestämt, återstår det några beslut. Först det estetiska, vilken färg vill du ha? Sedan gäller det att komma underfund med vilka funktioner porten ska ha. Ska den vara automatisk? Vilka i familjen kommer använda den? Vad får den kosta?

Det är viktigt att ha familjens behov i beaktande. Även om bytet av en garageport inte är en enorm investering så är den ju menad att hålla i många år framöver, menar Hannes.

En annan populär uppfräschning som vuxit sig starkare på senare år, som också fyller en säkerhetsfunktion, är installationer av grindar. Det gäller dels små grindar i höjd med det lilla staketet men även större grindar, stora som dörrar, mellan exempelvis huset och garaget eller längs hela tomtytan. Det finns helautomatiska lösningar på både grind och garageport.

Vi har märkt att människor ofta vill stänga om sig även in till trädgården. En grind till uppfarten och en tålig garageport försvårar för inbrottstjuvar och skapar därför en extra känsla av trygghet, menar Hannes och fortsätter: Det går dessutom utmärkt att inkludera garageporten i sitt vanliga huslarm, så husägaren kan få en förvarning om någon obehörig försöker bryta sig in.

Du kanske har varit och handlat och har barnen med och vill därför inte lämna bilen. Då kan det vara skönt med en fjärrkontroll inne i bilen eller på nyckelknippan. Efter ett par gånger har man lärt sig exakt hur nära hemmet man ska trycka för att kunna åka raka vägen in i garaget och parkera, utan att behöva stanna en enda gång. Det finns också andra lösningar som innebär att man sätter upp en kamera som läser av registreringsskylten och släpper in när din bil närmar sig. Ytterligare en lösning innebär att man gräver ner slingor i marken som känner av när du kör över dem, förklarar Hannes.

Kombinera grinden och garageporten med en lika fräsch ytterdörr så har du gett ditt hem en rejäl skönhetsbehandling som garanterat kommer utmärka sig på gatan.