Hans Nordén

Han har uträttat mycket. Upplevt desto mer. Endast några dagar gammal opererades han akut då läkarna upptäckt att stora aortan till hjärtat trasslat in sig i ena lungan. Detta åtgärdande man genom att kapa av och avlägsna halva lungan. En vecka gammal nöddöptes han på sjukhuset med hela släkten samlad. Under dagarna som följde, i takt med att han tillfrisknade, blev föräldrarna snart varse om vilken stark liten pojke de fått. Envis och målinriktad är bara början för att beskriva Hans Nordén.

Vi möts av Hans i trapphuset på väg upp till våningen han och frun Annette har mitt i centrala Halmstad.

– När folk går förbi utanför byggnaden har de ingen aning om vad som gömmer sig här inne, säger han samtidigt som han öppnar dörren.

Att kliva in i Hans och Annettes bostad är som att kastas tillbaka några århundraden i tiden. Sammetsbeklädda möbler, vackert snidade bordsben, marmorskivor, kristallkronor och guldutsmyckande ramar innehållande både kungligheter och vackert målade avklädda damer.

– Jag är en sann rojalist, säger han och pekar på en stor tavla med favoritkungen Gustav III som hänger centralt i vardagsrummet. Han var en kung som är känd för att ha utjämnat ståndsskillnader i samhället, fortsätter Hans.

Kanske är det Gustav III’s mer ödmjuka framtoning som tilltalar Hans, för han känner sig själv ödmjuk inför vad livet ha kommit att erbjuda honom.

– Jag är som lyckligast varje morgon när jag får vakna frisk och kry, och sätter ner fötterna i mina morgontofflor för att påbörja en ny dag, säger han.

Hans föddes 1962 och växte upp i Hyltebruk. Det var en lugn och skyddad barndom. Det största dramat stod han själv för med diverse olyckor i lådbil, gokart och på skidor, som hans ständiga jakt på snabbare hastigheter resulterat i. Under tonåren flyttade han till Halmstad och redan som 18-åring träffade han sin fru Annette, som då bara var 16 år. Idag har de tre vuxna döttrar och lika många barnbarn. Han är medlem i en rad olika ordersällskap och föreningar, älskar att resa och besöker auktioner för att håva in antikviteter så ofta han hinner. Men Hans första och största intresse är bilar och racing.

– Det började när jag var 8 år och pappa tog med mig till en Formel-3 tävling i Skåne, där kommande världsstjärnor som Nikki Lauda och James Hunt med flera deltog. Jag tänkte ”Wow, det här ska jag också göra!”, berättar han.

Efter att ha tävlat med gokart under sin tonårstid, kliver han 1980 äntligen istället in på racerbanan och börjar köra en Formelvagn.

– Jag har haft ett fantastiskt liv med racertävlandet. 1993 uppfylldes min stora dröm att få tävla i Sveriges Kungaklass Formel-3. 1994 blev helt fantastiskt, jag hade nu ett två bils team och min teamkollega Magnus vann hela Nordiska Mästerskapet och jag slutade 2a             i Pre. 91-klassen. Hade jag inte missat en växel i sista kurvan innan mål hade jag vunnit!

Efter livet som racerförare klev han istället in i rollen som Team Manager i ett STCC Team. Den naturliga fallenheten för ledarrollen har han fått anledning att utnyttja på olika sätt genom karriären.

– Jag har alltid varit företagsam. Jag började jobba som 13-åring när jag, oavsett väder, cyklade runt bland hemmafruarna i Hyltebruk och sålde fröer.

På sitt CV har han samlat på sig åtskilliga ansvarstitlar på allt från bilmärken till kosmetik. Ett av de mer spännande uppdragen var att lansera ONLY FACIAL CREAM åt Regina Cosmetics. Det var en unik och numrerad hudvårdsprodukt och var företagets största satsning någonsin och fokus lades på Franska Rivieran och Monaco, som länge varit Hans ”andra hem”.

Monaco ja, ett extra ljus tänds i Hans ögon när han pratar om Monaco och hans bravader där. Vi får höra om när han hjälpte Anja Pärson skaffa lägenhet, träffade på Furste Albert II på en fest, råkade spela roulett bredvid Beyonce, hamnade på samma fest som Hugh Hefner och tre Playboyblondiner samt stötte på sin Bond-idol Roger Moore på en restaurang. Men allra häftigast var nog ändå när racerföraren och tillika idolen Reine Wisell, som när det begav sig körde Formel-1 ihop med Ronnie Peterson, satt med som hedersgäst under Hans 50-årsfest. Då var han stolt, den lille pojken från Hyltebruk.

 

Text: Amanda Hajney