Ida brinner för unga företagare

Kanske känns begreppet UF-företagande bekant och kanske känner du någon som drivit just ett UF företag? Men vad menas egentligen med UF, vad gör dom och vilka är det som står bakom hela karusellen? Vamé har träffat Ida Thorén Olsson, regionchef på Ung Företagsamhet Halland, för att reda ut frågetecknen.

UF eller Ung Företagsamhet, som förkortningen står för, är en rikstäckande ideell utbildningsorganisation som varje år arbetar för att låta ungdomar träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap i skolan. Det mest bekanta, UF-företagande, är en utbildningsform där gymnasieelever under sin skoltid får chansen att driva ett företag, prova på att utveckla en idé och lära sig om bland annat försäljning, marknadsföring och ekonomi. Och trots att utbildningen är vanligast på gymnasiet erbjuder Ung Företagsamhet också läromedel och lärarhandledningar för grundskolan, genom koncepten; Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi som syftar till att utbilda även yngre i entreprenörskap.

– Vi tror att det är viktigt att barn och unga ser en röd tråd genom hela sin skoltid, för att entreprenörskap skall kännas som en naturlig del av skolgången. Vår målsättning är dessutom att vi ska vara lika självklara i grundskolan som på gymnasiet, säger Ida.

För det handlar just om att inspirera unga att våga utveckla sin entreprenöriella förmåga, oavsett om det är i grundskolan eller på gymnasiet, något som Ida brinner för.

Själv drev hon UF-företag 2006 och arbetar sedan 6 år tillbaka som verksamhetschef på Ung Företagsamhet Halland och driver idag organisationen lokalt tillsammans med sina tre medarbetare. Tillsammans verkar de över hela Halland, men har kontor i Trade Center i Halmstad.

– Jag brinner för Hallands utveckling och ser det som en ynnest att varje dag få arbeta för en positiv utveckling i regionen, vad gäller entreprenörskap och företagande. Dessutom får jag leva ut mina egna företagsdrömmar och se andra våga satsa, menar Ida som själv ser sig som företagare en dag.

Sambandet mellan att ha drivit UF-företag och att man sedan startar ett eget företag i framtiden har stark sammankoppling visar forskning som också slagit fast att de som drivit UF-företag under sin skoltid får högre medelinkomst, blir chefer i större utsträckning och har en högre etablering på arbetsmarknaden. Tillsammans med statistik som visar att företagen de startar har högre omsättning, anställer fler och får längre livslängd är det tydligt att Ung Företagsamhet gör skillnad på riktigt.

I Halland märks det tydligt vad Ung Företagsamhet har genererat.
– Under min tid på Ung Företagsamhet har vi nästintill fördubblat verksamheten. Vi har stärkt föreningens ekonomiska situation genom fler partners, ökat intresset kring UF-företagande och implementerat oss i grundskolan. De senaste åren har vi dessutom också bidragit till att öka företagsamheten bland unga i länet, berättar Ida.

Nu när hösten dragit in och ett nytt läsår startat igång kommer många elever tillsammans med sina lärare att genomgå en utbildning i entreprenörskap och många kommer att starta UF-företag och utvecklas som entreprenörer.

Vem vet, kanske väcks nya revolutionerade affärsidéer till liv i våra Halländska skolbänkar i höst?

 

Text: Casandra Hallberg

Foto: Mathilda Henriksson

 

Namn: Ida Thorén Olsson
Ålder: 30 år
Familj: Gift med företagaren Oscar Olsson, tvillingar och ett barn på väg
Gör: Verksamhetschef på Ung Företagsamhet Halland, styrelseledamot i Offensiva Laholm och första kvinnliga styrelseledamot i Danske Bank Halmstad.
Intressen: Resa, upptäcka världen. Och åka skidor!