Inget grubbel över bubbel

Vamé gör alla en tjänst och ser till att testa ett gäng olika champagner för att ta reda på vilken som är värd att lägga sina slantar på inför nästa stora fest!

Testet genomfördes av fyra champagneentusiaster, två amatörer och två experter, och ägde rum på A Little Party i Halmstad. Samtliga av de testade sorterna finns att köpa eller beställa på Systembolaget. Testpanelen gav sedan varje sort ett betyg mellan 1-5, där 1 är sämst och 5 är bäst. Maxpoängen är därför 20.

  1. Vazart-Coquart & FilsBrut Reserve 15p

100% Chardonnay. Panelen anser denna vara frisk med mycket syra. Den känns fruktig med en smak av gula äpplen.

Passar som Aperitif eller till ostron, fisk eller kyckling.

  1. André ClouetGrande Réserve 8p

100 % Pinot Noir. Panelen anser denna smaka beskt och har både en doft och en eftersmak av svavel.

Passar som aperitif eller till fågel, fisk och skaldjur.

  1. Båstad SelectionBlanc de Meunier 16p

100% Pinot Meunier. Panelen anser denna vara frisk och med hög syra. Den har en smak av röda vingummin och ger mycket eftersmak.

Passar till rökt lax, rökt kött och vilt.

  1. Henriet-BazinBlanc de Noirs 19p

100% Pinot Noir. Panelen anser denna vara kryddig med mycket smak samtidigt som den känns len. Den har en smak av röda vinteräpplen och framkallar gåshud av välbehag hos vissa panelmedlemmar.

Passar till vilt, skaldjur eller varför inte tacos?

  1. Moët & ChandonImpérial 7p

20-30% Chardonnay, 30-40% Pinot Noir, 30-40% Pinot Meunier. Panelen anser denna vara besk med en sur eftersmak. Den både luktar och smakar svavel. Vissa panelmedlemmar anser att ”spotthinken” uppfanns efter att de smakat på en Moët & Chandon.

Passar som aperitif och till fisk och skaldjur.

Visste du att:

Den mesta smaken kommer fram när champagnen serveras runt 12-14 grader. De ska alltså inte vara iskalla. Däremot ska flaskorna förvaras i kylen fram tills att de öppnas. Låt sedan temperaturen stiga i glasen.

Bubblorna i glaset uppstår vid orenheter i glaset, som beror på allt från dammkorn till små tillverkningsdefekter.

När en kork lossnar från flaskan ska det poppa, inte pysa. Lite skämtsamt sägs det att det ”inte ska låta som en tillfredsställd kvinnas suck”. Det ska alltså smälla rejält.

Info:

A Little Party ägs och drivs av Magnus Fritzell. Här erbjuds mat och dryck med specialinriktning på champagne. Champagnen köps in på franska auktioner och på det externa lagret finns världens största champagneförråd. Detta gör att champagnenördar flyger in från hela världen för att få smaka på riktiga rariteter. Magnus exporterar också en stor andel champagne årligen. De senaste åren har Magnus även brandat egna champagnesorter som numera är huschampagne runtom i Sverige.

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Viktor Dunér