J3 – Ett stort hälsoimperium på liten ort

Att Skummeslövsstrand, utanför Laholm, är ganska litet och relativt glesbefolkat känner säkert de flesta till. Men att det på en ort som den, i vägg med den lokala färgaffären, finns ett hälsoimperium där man som kund skulle kunna spendera en hel dag på skönhet – kanske har gått någon om intet? Om så är fallet är det dags att bege sig dit.

Laholms kommun är känt för sin företagsamma befolkning och antalet entreprenörer är många. Speciellt på en och samma plats, och inom samma bransch och i en tidigare lagerlokaler på Skummeslövs industriområde frodas entreprenörsandan. Vamé träffar Julie Lampe, Åsa Hallendorf och Dagmara Zeller – alla tre företagare på J3 – Johannesbergvägen 3.

Innanför dörrarna till vad som först verkar vara bara en frisörsalong hittar man nagelvård, fotvård, alternativmedicin, fiskspa, massage, träning och yoga – och det sägs vara ur en slump allt startade på J3 för ett par år sedan.

Åsa Niklasson öppnade 2013 upp portarna till Yoga med Mera, och började erbjuda yoga och friskvård, tillsammans med sin vän Madelene Petersson som samtidigt startade upp Salong Hudnära. Till en början höll de till själva på ovanvåningen av den lokala färg och interiörbutiken, men det dröjde inte länge innan Åsa kom i kontakt med Julie – som då bedrev frisörsalong i Vallberga.

”Jag trivdes inte så bra i Vallberga och tyckte att det skulle vara perfekt att öppna i Skummeslöv” medger hon. Och sagt och gjort, ganska kort därefter öppnade också hon upp sin verksamhet i lokalen. Salongen fick namnet Julie´s Frisörsalong.

När du stiger in genom dörren möts du av en liten lounge, där det doftar gott av parfymer, teer och doftljus och det är lätt att infinna sig i harmonin. Där slår kunden sig ner och inväntar sin behandling, oavsett om man skall klippa sig, gå på yoga eller på någon annan behandling.

Samarbete, gemenskap och trygghet är några utav nyckelorden och det finns en spirituell och positiv anda som kvinnorna vill förmedla till sina kunder och om de kan så samarbetar de gärna över företagsgränserna genom att rekommendera varandras behandlingar. För det är hälsan och välbefinnandet som fått allas vägar att korsas och nu vill de inte klara sig utan varandra.

Under tiden Julie befann sig i Vallberga la hon fram förslaget om att öppna i Skummeslöv för sin vän Dagmara, som är utbildad nagelteknolog. Dagmara nappade snabbt på förslaget, och hon öppnade upp sin studio D’nails. Bland annat är det närheten till kollegor som hon trivs så bra med. ”Jag har blivit självsäkrare och jag vågar tro på sig själv sedan jag öppnade min studio.” Berättar hon.

I J3 ingår också sedan en tid både Studio Barfota som Marie Cronqvist driver, med fokus på träning och mänskliga rörelser, och Mona Yngvesson som driver Osteopat-kliniken – med fokus på kroppens självläkande förmåga.

Sist in på adressen är Åsa som håller på att utbilda sig till biopat. För Åsa väcktes intresset att börja arbeta med naturlig hälsa i samband med att hon själv blev botad, från sina magbesvär, tack vare en kinesiolog. Om två år är hon klar med sin utbildning men arbetar redan idag 1 dag varje vecka i vad hon kallar Naturkliniken.

”Jag brukade träna yoga hos Åsa, och hon fick reda på att jag höll på att utbilda mig. Efter att hon provat mina behandlingar frågade hon mig om inte jag vill starta upp nere hos dem.” Berättar Åsa. ”Jag fick fråga om hon menade allvar, och det gjorde hon!” Fortsätter hon.

För även om var och en driver eget företag är de ändå ett team. Något som betyder mycket för de allihop och som de tror har en positiv effekt på såväl kunderna som på byn. ”Det här är bara början!” Säger Julie. ”Det är redan fler företag på väg in” Fortsätter hon. Tillsammans delar de visionen att kunna erbjuda allt vad hälsa innebär på ett och samma ställe för att underlätta för kunderna.

Sedan en tid tillbaka finns det även ett fiskspa för den som vill låta sina fötter bli mjuka och lena inför sommaren. Fiskspat är ett övergripande samarbete som de tillsammans driver, utöver sina egna företag.

Och betydelsen för den lilla byn har varit stor. ”Många kunder är jätteglada för att vi etablerat oss i Skummeslöv, de är glada att de händer något här” Intygar Dagmara. Framtiden ser ljus ut och tillsammans hoppas de inom ett par år vara ännu fler hälsoriktade företag som främjar hälsa – Inifrån och ut.

Text: Casandra Hallberg
Bild: Casandra Hallberg

På bild från Vänster: Julie, Åsa, Dagmara
Dagmara (Brunett)
Julie (Mycket blond)
Åsa (Mellanblond)