Janne Bark – Mannen som följer sitt hjärta

Om du har varit på en konsert med Ulf Lundell så kan du inte ha missat Janne Bark. Att se och lyssna på honom är att betrakta ett energiknippe i gripande, häftigt gitarrspel från en totalt musikfokuserad själ.

Vamé åkte till Kristianstad för att träffa honom. Vi möttes på Kulturhuset bland torsos, teatermasker och en stående hårtork intill ett välstämt piano. I den miljön berättade Janne frikostigt och hängivet om hur musiken har format hans liv.
Denne gitarrvirtuos fick som fyraåring en trombon (!) av sin far. Den var större än han själv så han sattes på en pinnstol för att kunna nå upp till dragbygeln. Tack vare hans förmåga att härma musik som flödade från Melodiradion och envishet fick han fram toner från bleckblåsinstrumentet.
– Jag fick ”åkomman” i tidig ålder och sedan dess vill jag hålla på med musik för jag mår så bra av det. Det finns något inombords som kommer ut. Jag har alltid känslomässigt gått min egen väg.

Den första gitarren fick han som 6 åring av sin pappa. ”Den gitarren spelar jag på fortfarande, men den har en massa bitmärken kring hals och kropp som tecken på det dåliga humör som kan drabba mig trots att jag egentligen är väldigt snäll”, säger Janne med en glimt i ögat. I Nynäshamn, där han växte upp, blev den kommunala Musikskolan och ABF forum för gitarrkurser och via skolan spelade han på ålderdomshem redan vid 10 års ålder.
– Ungdomsmusik jag lyssnade på var Wishbone Ash, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Neil Young, Mark Knopfler. Men det kändes töntigt med akustisk gitarr, så när jag var 11 år kom elgitarren in i mitt liv. Pappa hade en 10 W Hagströmförstärkare som jag fick låna.

Ett genombrott kom när Janne var på ett café med kompisar och lyssnade på ett bluesband. – Jag hade fått fart på spelandet och det pratades om det bland kompisarna. En tjej frågade plötsligt bandet: ”Jag känner den här killen, kan inte han få spela?” Så blev det och jag bara hängde på och jammade med bandet. Jag fick 10 kr av en pensionär och saft och bakelse av caféägaren. Det var höjden av lycka!

Studierna i skolan gick inte så bra. Men musiken utvecklades i ett band som lirade på ungdomsgården. Bandet hette ”Tears” och var en glamrockgrupp.
– Jag sögs som en magnet till bandet men insåg att jag behövde ett jobb, så jag läste till verkstads-mekaniker, lärde mig svarva och fick så småningom en lärlingsplats som rörmokare. Jobbet skötte han parallellt med att spela på ungdomsgårdar. ”Det var dåtidens Facebook”, enligt Janne.

Det stora genombrottet kom tack vare ett TV-program som hette ”Måndagsbörsen”, då Janne spelade i bandet ”The Radio”, som hade bildats från ”Tears” 1980.
– Det var en svår tröskel att nå till TV, men när man väl hade foten inne så rullade det på. Vi var på turné ett helt år så jag tog ledigt från jobbet. Mina jobbkolleger hejade på. Ulf Lundell hade sett Janne på ”Måndagsbörsen” 1982 och kontaktade gitarrvirtuosen. Sedan dess har de två samarbetat och gjort uppemot tusen framträdanden tillsammans. Vi är mycket goda vänner och ”bollplankar” med varandra i ömsesidig respekt. Lundell skickar en ljudfil till mig som jag lyssnar på. Den väcker en känsla som jag sedan spelar vidare på. Janne menar att de båda liksom spelar ”på samma ton”.

Åren 1988-2004 bodde Janne i Halmstad och spelade bl. a. i poptrion ”Triad” med Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt vars låt ”Tänd ett ljus” blev en megahit och bandet ”The Husbands” gjorde succé i Halmstad 1986 när de spelade på Norre Kavaljeren.
”Det var lite trögt i början. Folk åkte på den tiden till Tylösand för att festa så stan var tom. Men tack vare ”The Husbands” blev det hippt med det gamla dansstället. Vi vände trenden”, berättar Janne. Numera bor han i Kristianstad och arbetar med sin egenskapade Musiklinje vid Eslövs Folkhögskola. Det är en ettårig linje där han förmedlar sina mångåriga lärdomar. Hans önskan att vilja ge till andra är det som driver honom.

Kontakten med Lasse Lindbom har alltid hållits vid liv så i sommar planerar de båda att spela i Halmstad. Håll utkik! Och när en 15 åring frågar vad man ska tänka på om man vill bli musiker, säger han: Hitta Dig själv, följ Ditt hjärta och ta beslut! Det märks att han själv följer sina råd…

Jannes dolda talang: Konstnär! Det hänger en tavla i Halland någonstans som är ett självporträtt från 2008. Den såldes för 1250 kronor och är en originalmålning signerad Janne Bark.

Text: Dorrit Olander von Renteln