Järnmannen från vidderna

Att utmana sig själv och pressa sina gränser till ytterläge blir allt mer populärt. Vamé har träffat Tom Norberg, mannen som har fru och tre barn ute i Våxtorp, som genomfört flera IronMan, cyklat till Paris för Barncancerfonden och som för en kort tid sedan fick en åtråvärd startplats i Norseman, världens tuffaste endagars tävling.

Toms föräldrar hade uppfattningen att enbart kvällstid skulle spenderas inomhus och förespråkade därmed utomhuslek under dagens ljusa timmar. Tom och hans bror var påhittiga och det blev aldrig en tråkig stund. Men trots flera timmars aktivitet varje dag hade Tom fortfarande energi kvar när det blev dags att gå till sängs och det var inte ovanligt att han fick sitta uppe länge och bygga lego för att bli trött. Först när Tom ett par år senare började idrotta regelbundet blev tröttheten ett naturligt inslag på kvällen.

Efter många års lagidrottande valde Tom att sluta. Inte för att han var trött på att tävla, snarare för att intresset att tävla mot sig själv växte sig allt starkare. Tom har alltid varit en tävlingsmänniska som haft en tendens att bli bra på allt han gett sig in på. Till en liten del kanske det handlar om talang, men framförallt har Tom sin vilja och sitt tålamod att tacka. Han drivs nämligen av tanken att han kan prestera ytterligare lite bättre.

När Tom var 18 år spenderade han mycket tid i Canada, och under sin vistelse fick han för första gången bevittna en IronMan. Eftersom Tom är väldigt äventyrlig och gillar utmaningar föll triathlon honom i smaken och han började själv att utöva sporten. Löpningen, som ingår i ett triathlon, var inte någon favorit egentligen, men efter en tjänstgöring i det militära väcktes intresset till liv.

Så kom Tom, ett par år senare, i kontakt med en av sina nuvarande bästa vänner Mikael Kulanko, som för första gången skulle åka alla loppen under Vasaloppet till förmån för Världens Barn. Och även om Tom alltid fascinerats av andra som utfört det till synes omöjliga, blev detta startskottet även för Toms passionerade intresse för extrema utmaningar. Och än är det bara början.

Själv har han genomfört många tävlingar som triathlet och löpare – även om han själv ser sig mer som en “multisport-utövare”. År 2015 genomförde han sin första IronMan.

– Det är under tävling jag verkligen kan pressa mitt sinne och min kropp till ytterligheten vilket är fantastiskt, men det är samtidigt resan dit som är viktigaste om man ser till helheten, berättar Tom.

För hans del handlar det om att kunna klara av det som verkar omöjligt och uppnå, sådant som andra människor drömmer om.

– Det är en underbar känsla att klara en utmaning som man länge tränat inför, planerat och dedikerat sin tid åt.

Tom satsar inte på att bli bäst bland andra, utan att bli så bra som han själv kan bli. Genom sina bedrifter vill han också motivera andra att röra på sig, må bra och våga kämpa mot sina mål.

Idag ökar intresset för extremsporter och anmälningslistorna till extrema lopp blir allt längre.

– Jag tror att det ligger i människans natur att testa sina förmågor och sina gränser. Dessutom tror jag att alla tycker om den där känslan av att överträffa sig själv, säger Tom.

Att motivera andra och utbilda inom träning är en del av Toms jobb, som bland annat jobbar som personlig tränare på ett lokalt gym i Båstad. När Tom inte arbetar tränar han och umgås med sina nära. Tom bor i Våxtorp med fru och tre barn.

Konsten att kombinera småbarnsliv, jobb och träning är ingen svår ekvation tycker Tom som ser sin familj som sin mest dedikerade supporterskara.

– Vi är en aktiv familj som älskar att göra saker tillsammans, resa och upptäcka nya platser.

Framför sig har Tom ett par rejäla utmaningar. Bland annat är han en av de 250 som fått en åtråvärd startplats i Norseman, vilket anses vara den tuffaste endagarstävlingen i världen. Under tuffa väderförhållanden ska de genomföra en IronMan-distans genom att ta sig igenom simning i väldigt kallt vatten, cykling med mycket höjdmeter och löpning i svår terräng med målgång på Gaustatoppen.

– Resan dit kommer kräva mycket träning, men målgången kommer att bli fantastiskt!

Ytterligare ett mål är Ultravasan, 90 km löpning i Vasaloppsspåret.

– En ren och skär naturupplevelse i historisk terräng, avslutar Tom.

Namn: Tom Norberg
Ålder: 29
Bor: I Våxtorp
Familj: Fru och tre barn i åldrarna 3, 5, 7 år
Intresse: Äventyr och utmaningar

Vad är en IronMan?

Simning 3.86km
Cykling 180.2km
Löpning 42195m

 

Text: Casandra Hallberg