Julen varar än till juni för Lena Petersson

För tusenkonstnären Lena Petersson varar julen betydligt längre än till påska. När tomten gått av sitt arbetspass på julafton tar Lenas jobb vid. Då är det plats på scen med Falkenbergsrevyn och i ateljén porträtteras tomtar till julkort in i juni månad.

 

I halländska Utteros är det fler än tomten som har det hektiskt när julen står för dörren. Konstnären, sångerskan och skådespelaren Lena Petersson har fullt upp med alla sina yrkestitlar på samma gång. Paket innehållandes årets julartiklar lämnar den renoverade ladugården, tillika ateljén, för fjärran adresser. Lenas tomtemålningar pryder julkort, brickor och servetter i USA, Tyskland och England för att nämna några länder. Samtidigt som alla försändelser förbereds, börjar repetitionerna med Falkenbergsrevyn.

– Allt på en gång men det är väldigt roligt. Många tror att jag målar väldigt mycket, men jag har min målarperiod efter revysäsongen från april till juni. Och sedan har jag som allra mest innan jul med alla leveranser, säger Lena.

 

På gården i Utteros tar hon emot nyfikna besökare. Här finns alla originalmålningar, som sedermera blir julkort, att beskåda. Det var slumpen som gjorde att Lena snöade in sig på just tomtar för över 20 år sedan.
– Jag kom hem efter att jag hade varit ute och turnerat som sångerska på heltid och jag visste inte vad jag skulle göra. Då fick jag en förfrågan att måla julmotiv till ett tryckeri, som i sin tur skulle använda målningen till julkort. Där väcktes idén och tanken att fortsätta måla julmotiv. Jag tyckte det var väldigt skojigt att göra, säger Lena som startade verksamheten 1996.
Intresset för att måla och skapa började tidigt. Blott 6 år gammal gjorde Lena sina första verk som konstnär.
– Jag skickade in mina bilder till olika veckotidningar som publicerade dem. På den tiden fick jag fem kronor i honorar. Så intresset började tidigt och sen har det hängt i, säger Lena.
Passionen för sång och artisteri uppmuntrades av en musiklärare på Tångaskolan i Falkenberg, och i skolans aula testade Lena solovingarna för första gången som 15-åring. Efter framträdandet gick karriären via lokala band och sen ut på rikstäckande uppdrag med en orkester. Tiden som heltidsturnerande sångerska i dansbandet ThorErics sammanfattar Lena som rolig och lärorik. Livet på vägarna under åren 1988 till 1994 funkade som nyttig artistskola.
– Att stå på scen i fyra timmar i sträck och leverera även om man var krasslig och trött, packa ut packa in och bo i en turnébuss var en bra skola. Där lade jag grunden och rutinen till att stå på scen, berättar Lena.

Vägen till revyscenen gick genom fallenheten för målandet. Lena illustrerade Krogseredsrevyns (föregångaren till Falkenbergsrevyn reds. anm.) programblad och blev en del av ensemblen på kuppen. Under ett reklammöte med Falkenbergsrevyns producent Magnus Wernersson fick hon förfrågan att medverka 1996.
– Han fick ett telefonsamtal av någon i ensemblen som undrade om de hade hittat en ersättare för en medlem som skulle ta ett sabbatsår från revyn. Han svarade först nej, sen tittade han på mig och sa ‘hallå, jag sitter ju mitt framför en sångerska’. Han frågade om jag ville vara med och det blev väldigt spontant, och sedan dess är jag med, säger Lena som i år medverkar för 20:e gången i ordningen.

 

”Hitte på – en fejkad revy om världens röra” är namnet på årets upplaga av revyn.
– Revyn ska få ett namn och det har varit mycket om fake news det här året, så det fick ligga med i revynamnet. Men det är inte en helt fejkad revy, säger Lena och skrattar.

– Vi försöker ta med allt som händer, allt ifrån roliga grejer som grundvattennivån kan man skoja om, sedan allvarliga inslag som terrorn. Och det senaste #MeeToo får också bearbetas. Det är kluriga grejer att ta i tu med, men vi vill gärna spegla allt som finns och händer i samhället. Allt kan man inte skoja om, men även allvarliga saker vill vi ta med i revyn och göra det på ett bra sätt.

Vad har du för dig under 2018?
            – Året börjar med cirka 60 revyföreställningar, sedan funderar jag på att hitta på något mer inom musiken och sedan självklart nya julmotiv!

 

 

FAKTARUTA

Ålder: 54 år

Bor: På en släktgård i Utteros.
Familj: Sambon Peter Ölund, sonen Hugo, 25, en hund och sex katter.

Gör: Revyartist, entreprenör, illustratör, konstnär, sångerska.
sta med revylivet: ”Gemenskapen. Vi är ett jättehärligt gäng. Det är intensivt men väldigt roligt. Helt plötsligt får jag massa jobbarkompisar och det är kul, det har jag inte så mycket övriga året då det är mer ensamarbete hemma.”
Vad betyder julen för dig? ”Lugn och ro med familjen. I och med att jag har det så hektiskt inför julen mitt i revyrepetitioner, så blir min jul alltid lugn”

Hur hämtar du inspiration till tomtemålandet? ”Det bara kommer, det är så tacksamma motiv att måla för att jag tycker om det så mycket. Jag har alltid känt mycket för julen, så det dyker alltid upp nya idéer.”

 

 

Text: Johan Errki