Kan du andas så kan du göra yoga

Fullbokade kurser och lektioner är ett tecken på att samhället har fått upp ögonen för yoga. Om du inte är en av dem som redan har provat yoga så har du en chans att göra det på Halmstads första yogafestival som är den 21 juni, på den internationella yogadagen. Där finns det möjlighet för att träna yoga med en lokal instruktör, besöka hälsomässan eller ta reda på vad tibetansk yoga är för något.

Yogafestivalens ledande budskap är “yoga för alla”. Organisatörer vill motbevisa fördomen att yoga är endast för viga och vältränade. Istället vill man presentera yoga som något som är tillgängligt för alla, oavsett ålder, fysiska förutsättningar eller tidigare erfarenheter.

Camilla Assarsson som är en av festivalens organisatörer och en yogalärare, berättar om festivalen och yogans betydelse.

– Yoga är ett verktyg för att uppnå balans i kropp och sinne. Det är ett sätt att stilla sinne med meditationen och de rörelser som finns i yoga. Det handlar om att vara här och nu och stämma av med sig själv på yogamattan. Var är jag idag? Vem är jag när jag inte påverkas av yttre omständigheter?

En viktig del av yoga är den holistiska synen på människan. En syn på människan som ett helt system där såväl alla situationer i livet som alla celler i kroppen är viktiga och bidrar till en helhetsbild av människan.

– Kroppen, själen, vad som händer i vardagen; allt detta påverkar varandra. Därför ska man inte kategorisera livet utan se det som en helhet, förklarar Camilla.

Ofta är det så att problem i kroppen kan bero på vad man upplever under dagen, till exempel mycket stress kan orsaka problem i matsmältningsystemet. Eller tvärtom, problem i kroppen kan ge konsekvenser i det vardagliga livet.

– Här i väst är vi mycket uppe i huvudet. Vi känner sällan nedanför halsen hur det står till där, säger Camilla.

Förutom att sprida kunskapen om yoga så är en av yogafestivalens syften främja yoga i skolor och förskolor  och arbeta för att det blir en naturlig del i friskvårdsarbetet på arbetsplatsen. För de minsta i samhället kan det vara värdefullt att lära sig hitta balans mellan kropp och sinne redan från de yngsta åren, speciellt i dagens snabba levnadstempo.  I friskvården kan man använda olika fysiska övningar och andningstekniker för att må bra i arbetslivet. – ­En studie som genomfördes nyligen visade till exempel att medicinsk yoga fungerade bättre vid behandling av ryggbesvär än vad konventionella behandlingar gjorde, konstaterar Camilla.

I yoga finns det också en hel del livsfilosofi men det är inte en religion. Den har en 5000 år gammal tradition med riktlinjer för hur man kan leva.

– Respekten för oss själva, respekten för allt levande är en grundvärdering i yoga, förklarar Camilla.

Det finns inga krav på hur man lever sitt liv för att utöva yoga men filosofin finns för den som är intresserad. Det finns inte heller krav på de rörelserna man utövar. Eftersom alla människor ser olika ut går det bra att anpassa övningar individuellt  Mycket beror på individens egna förutsättningar.

–  Man utgår från vem man själv är, säger Camilla.

Alla är välkomna till festivalen, oavsett om man är nybörjare eller en erfaren yogi. Där kan man spendera hela dagen. Det kommer att finnas två tält med pararella yogapass med lokala yogainstruktörer och lärare, vegetarisk lunch, hälsomässa med ekologiska och hälsoinriktade företag och även raw-food fika. Dagen avslutas med Nicklas Christoffers föreläsning om ätstörningar och självkänsla. Även dagen innan, 20 juni, ordnas det en rad föreläsningar om olika aspekter av yoga, bland annat mindfullness, forskning om yogas effekter och fördjupning i yogafilosofi.

Både instruktörer och deltagare har en spännande dag framför sig med massor av aktiviteter och kunskaper. Kanske är det bara början på en ny, årligt återkommande evenemang i Halmstad?

Text: Lena Paracka