Kärleksboosta din cykel

Alla behöver kärlek, även din cykel. Faktum är att livslängden på en cykel kan skilja enormt, beroende på hur väl du tar hand om den. Därför är det hög tid att vårpimpa din cykel. Minst en gång om året borde du se över din cykel, särkilt om den har stått ute under vintern.

Det allra viktigaste är att se till att de lagstadgade delarna sitter på och fungerar som de ska.

Detta måste din cykel ha:

 

  • Alltid – Ringklocka
  • När det är mörkt – Vit reflex och lyse fram, röd reflex och lyse bak, samt vita eller gula reflexer på sidorna.

Nästa steg är att kontrollera att alla funktioner på cykeln fungerar.

 

Detta borde du gå igenom:

  • Kedjan. Den kan se ut som ”hej kom och hjälp mig” efter en vinters fuktiga månader. Är den sträckt och oljad? Eller är den kanske rostig? I så fall gnider du den med en stålborste för att få bort det värsta och sedan smörjer du den med kedjeolja.
  • Hjulen. Kolla så att dina hjul är raka och att alla ekrar sitter kvar och inte är trasiga. Se till att däcken är pumpade och inte är spruckna.
  • Bromsarna. Kontrollera att samtliga bromsar tar som de ska och att klossarna inte är slitna.

Vad ser vi för trender när det gäller cyklar?

Elcykeln växer stadigt i popularitet. De utvecklas dessutom hela tiden och blir bättre och bättre, med finare displayer och mer avancerad teknik. När det gäller färger är svart fortfarande dominant, även om yngre tjejer tenderar vara mer vågade och gärna cyklar runt på ett mer färgstarkt åk.

Vad ska man tänka på när man köper cykel?

Det finns en uppsjö av olika cyklar att välja bland. Det viktigaste är att du köper en cykel som passar dina förutsättningar och behov. Vad ska du använda cykeln till? Hur ofta har du tänkt cykla? Satsa på en cykel med bättre kvalitet även om de kostar lite mer. En billig cykel tenderar kosta mer i längden ändå.

Text: Amanda Hajney