Katarina Lund – Ny ägare på Boom Boom Room

Katarina Lund hade aldrig tänkt tanken på att hon skulle driva en nattklubb. Som tonåring ville hon bli grävande journalist, men att plugga vidare var inget som lockade, så drömmarna byttes snart ut mot andra yrken som gav henne minst lika mycket glädje och utmaningar. Butiks- och cafébiträde, aupair, resevärd, lärare och till sist nattklubbsägare. Alla skilda yrken men med en gemensam nämnare – människor. Att ta hand om människor, att vara serviceinriktad, att se till att samtliga runtomkring mår bra, gäster såväl som personal, det är det som är hennes kall i yrkeslivet.

Det är en av årets första dagar där man kan ana att våren är på väg. Solen skiner när vi knackar på dörren till Halmstads kanske vackraste nattklubb, Boom Boom Room. Det är bråda dagar för Katarina som bara någon vecka tidigare köpt klubben från de tidigare ägarna och hon sitter redan i ett annat möte när vi kliver in.

– Varsågod, ta lite kaffe medan ni väntar, säger hon och pekar mot köket. Några minuter senare kommer hon bort till oss och slår sig ner och historien om Katarina vecklar ut sig.

Hon föddes i Polen men flyttade till sin pappa i Vaggeryd tillsammans med sin mamma när hon var fem år. Det var en trygg och lugn barndom på den lilla orten.

– Det var ett jättebra samhälle att växa upp i, men jag kände ganska tidigt att jag inte skulle bli kvar, säger Katarina. Jag tog mitt körkort samma dag som jag fyllde 18 och dagen efter åkte jag till USA som aupair. Efter ett och ett halvt år åkte jag hem igen, packade om väskan och drog sedan flyttlasset vidare till Rom där jag undervisade i engelska.

Efter en period som husägare i Skillingaryd, student i Göteborg, jobbandes i Mallorca så hamnade hon till slut i Halmstad. Där halkade hon in i nattklubbsvärlden av en ren slump.

– Jag jobbade extra på nattklubben Bond, tog hand om personalen och satte schemat. En dag frågade de om jag var intresserad av att gå in som delägare och köpa 10% av verksamheten. Efter ytterligare några år, och köp, så ägde jag majoriteten i företaget, säger hon. Livet lekte, men det varade inte för evigt.

Då, för fyra år sedan, trodde Katarina aldrig att hon skulle sitta här, som ägare av en nattklubb igen. Hon hade då drivit Bond under flera år och de sista åren hade blivit tyngre och tyngre.

– Jag fick barn, och jag trodde det i princip bara skulle vara att föda henne och gå tillbaka till de gamla rutinerna. Men så var det ju inte, säger Katarina och ler. Jag jobbade långa nätter men ville samtidigt inte sova bort dagarna och tiden ihop med min dotter.

När dottern var runt 3 år var Katarina trött. Så trött att hon inte orkade ta fighten som uppstod när det öppnade en konkurrerande verksamhet i stan, en klubb vid namn Boom Boom Room…

– Konkurrens är bra, men det kräver att man ökar sin egen insats för att gå vinnande ur striden, och det var jag inte redo för. Jag kände mig färdig och ville bara vara mamma, förklarar Katarina som beslutade sig för att sälja sin del av klubben.

I ungefär en månad var det hennes livs bästa beslut, tills hon plötsligt insåg att hon saknade det, alldeles enormt saknade hon det.

– Jag tänkte; Vad har jag gjort?! Jag älskar ju detta! Jag saknade allt, mitt liv, gästerna men framförallt personalen!

När hon fyra år senare fick chansen att köpa den numera före detta konkurrenten, tvekade hon inte. Med ny energi har hon nu stora planer för Boom Boom Room.

– Det är en tilltalande lokal och det är synd att ha den stängd sex av sju dagar i veckan, säger hon och förklarar att hon planerar att hyra ut den som konferenssal eller för privata sammanhang.

Katarina utstrålar självförtroende och kompetens. Hon har gjort det här förut och vet därför att vissa saker är svårare än andra. Som chef är hon samma person som privat. Hon är alltid rak och ärlig, och hon försöker vara vänlig så långt det går. Men i händelse av att någon, till exempel en personal, missbrukar hennes förtroende så är hon inte rädd för att säga till på skarpen. Det krävs både skinn på näsan och envishet för att driva en verksamhet i ett område med så mycket konkurrens. Men framförallt krävs det passion.

– Man måste tycka om det och du måste vara på plats. Det går inte att driva en nattklubb från soffan. Det krävs helt enkelt ett engagemang och ett brinnande intresse. Det är mycket jobb, mycket som händer bakom kulisserna, men när vi väl öppnar dörrarna och gästerna börjar komma, då är allt värt det, säger Katarina med ett hoppfullt leende.

 

Namn: Katarina Lund
Yrke: Nattklubbsägare
Familj: Rickard Lund, min trygga klippa och man. Cazandra Lund, mitt syre i livet, min älskade dotter 7 år
Dold talang – Älskar att sy gardiner
Oväntad händelse – Att få barn när man är 39 år

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Viktor Dunér & privat