Kommer Halmstad bli en spökstad?

Senaste tiden har en känsla av oro legat över Halmstads stadskärna. Butiker slår antingen igen eller flyttar, och lämnar tomma lokaler efter sig. Frågan är om det beror på att Halmstadborna shoppar för lite, eller att butikerna väljer att flytta till Eurostop för att göra en nysatsning där?
En butik som motbevisar detta är Scorett, skobutiken på Köpmansgatan 16. År 2016 var den en av Scoretts alla butiker i Sverige som lyckades bäst med försäljning och omvandla besökare till handlande kunder. Resultatet blev en plats bland Scoretts toppbutiker som gjort bäst ifrån sig under året.
Vame frågade butikschefen Josefin Carlsson vad de gjort för att nå dit. –Vi strävar alltid efter en bra helhet, från exponeringen i butiken till att kunden ska få bästa tänkbara service, förklarar hon. För Josefin är det viktigt att varje kund får personlig service och alltid möts av ett ”hej”, följt av ett leende när de kommer in i butiken.

Vi märker under intervjuns gång att Josefin är extra stolt över tre saker. Det är dels det team som jobbar i butiken, och hon förklarar att den starka sammanhållningen mellan personalen gör att de får energi till att prestera det där lilla extra för varje kund. Josefin är även stolt över butikens exponering. – Jag tycker att vår exponering sticker ut bland Halmstads butiker, förklarar hon.
Hon är också stolt över butikens breda sortiment och möjligheten att kunna beställa hem varor som tillfälligt är slut i butik. När Håkanssons (en skobutik som fanns i Halmstad förr) stängde sin butik valde man att öppna en Shop in Shop inne i Scorettbutiken, och kan därför fortfarande erbjuda delar av Håkanssons sortiment.

Det är ingen hemlighet att Scorett snart kommer öppna ytterligare en butik i Halmstad, och då på Eurostop. Vi frågade Josefin vad hon kunde sägaom det och vi lyckades få fram att det kommer vara en stor satsning för Scorett och den nya butiken kommer ha ett brett utbud med många varumärken. För att konkurrera med Eurostop har Halmstad City valt att öka öppettiderna hos vissa butiker samt att göra event och samarbeten. Scorett visar att det inte behöver vara ett problem att överleva i Halmstads stadskärna och samtidigt starta upp en ny butik på Eurostop.
Så än så länge lever hoppet både i city och utanför, några spöken lär vi inte få se på ett tag i alla fall.

Text: Frida Hansson Foto: Viktor Dunér / Pressbilder