Kortet som ger dig frihet

Den 1 juni släppte Hallandstrafiken för sjunde året i rad Sommarkortet. Resekortet som för bara 650kr låter dig resa med den halländska kollektivtrafiken dygnet runt mellan 15/6-15/8. Förhoppningen är att fler inser hur smidigt det är att åka kollektivt och att de därför förblir kollektivresenärer även efter sommaren, vilket är en ökning som Hallandstrafiken märker av för varje år. Den som i höst visar upp sitt sommarkort får dessutom rabatt på köpet av ett pendlarkort. Att kortet
är opersonligt är en extra bonus. Det innebär att exempelvis en familj kan köpa ett eller flera kort, och låta de ligga hemma så att den familjemedlem, oavsett ålder, som behöver det för dagen, bara plockar med det och reser fritt. Sommarkortet används också flitigt av pendlare som passar på att resa lite mer kostnadseffektivt under sommarmånaderna. För tips om vart du kan resa i sommar med Sommarkortet, följ Hallandstrafikens vloggare som lägger upp 10 filmer i månaden på
www.hallandstrafiken.se och på sociala medier.

Hur planerar du att använda ditt sommarkort? Vamé kombinerar sommarkortets fördelar och drar till Köpenhamn. Hur tar man sig dit då? Jo, med Hallandstrafikens sommarkort till Laholm. Lös en tilläggsbiljett Laholm – Köpenhamn. Alternativ kombinera med Skånetrafikens sommarkort och lös tilläggsbiljett mellan Hyllie – Köpenhamn.

Från Halland till Köpenhamn för ett klipp

Att spela tv-spel och samtidigt bli klippt låter för många som en dröm. I Köpenhamn kan den infrias. Retrofrisören Bobby Ågren kombinerar sin profession och passion. I salongen ”Ruben og Bobby” ryms flipperspel, anrika arkadmaskiner, retrospel och leksaksbutik. Vamé tog tåget till Köpenhamn för att lira till sig en ny frisyr.
Hårstrån dalar mot golvet. Bobby fokuserar på att avlägsna mina slitna toppar med saxen, samtidigt greppar jag handkontrollen för att slå high score i det obskyra TV-spelet Photograph Boy till PC Engine. På en griffeltavla på TV-burkens högra sida är poängställningen dokumenterad. – Den som slår nytt high score får rabatt på klippningen. Det har blivit en del i konceptet, säger Bobby.

Utflykten från Halmstad C till källarlokalen i stadsdelen Nørrebro känns som en resa tillbaka i tiden. En tidsmaskin inställd på 70-talet med flipperspel, 80-talet med alla Turtles-figurer som spejar ner från hyllorna, och arla 90-tal med alla spelkassetter till Super Nintendo. Den som rensar vinden på gamla leksaker och spel kan göra ett klipp hos Bobby. Här kan en gammal He Man-klenod bli hårdvaluta. – Sakerna går att byta mot en klippning, pengar eller mot andra saker i butiken. För mig är det som julafton varje dag när någon kommer in i butiken med en stor låda med saker. Det är som att öppna ett Kinderägg varje dag. Jag får möta intressanta människor med intressanta saker. Varje dag finns det potential att jag får se häftiga leksaker och tv-spel som jag glömt bort eller som är allmänt supercoola, säger Bobby.

För 13 år sedan stod Bobby inför ett vägskäl i karriären. Han kunde ha blivit glasblåsare i grannlandet Sverige, men han valde saxen. Efter frisörsutbildningen var han redo att trycka på playknappen för satsningen som kombinerar flipperhall, arkadspel, butik med retrospel släppta före år 2000, och vintage-leksaker, från Star Wars-hjältar anno 1977 till Biker Mices intåg 1994.
–  Jag startade för åtta år sedan med att öppna hårsalongen, jag samlade även på gamla tv-spel och leksaker och ville göra något som kombinerade jobbet som frisör med min hobby, och så blev det. Det är mycket nostalgi, så det är också som ett museum. Vuxna kommer in och kollar med sina barn och berättar om prylarna de växte upp med.
Att kora spelvärldens fräsigaste frilla kräver viss eftertänksamhet. När det motoriska ljudet från hårtrimmern tystnar har Bobby svaret – den pixlade karaktären Guile från Street Fighter-serien. Den blonda helikopterplattan till frisyr, även kallat flattop enligt den rätta terminologin. – Jag hade en kund som ville ha samma frisyr som Guile. Strax efter klippningen flyttade han från Köpenhamn till New York och där blev han stoppad på gatan två gånger av människor som kom fram och sa ”cool Guile-frisyr”. För mig är det ‘mission accomplished’ att få höra det. Just flattops har blivit lite av min signaturgrej.

Om Bobby

Namn: Bobby Ågren
Ålder:
33 år
Gör: Frisör och retrospelsfantast.
Har även: Öppnat en pop-up-shop i London på uppdrag av klädkedjan Urban Outfitters.
Första spelköpet: Taz-Mania till Sega Mega Drive.

Text & Foto: Johan Erkki