Lägg pengarna på något roligare!

 

El är ett nödvändigt ont. Vår livsstil är beroende av fungerande el, men det är ingen hemlighet att elräkningen innebär sura pengar! Vamé ger dig några enkla tips på hur du sparar på elen, och därmed sparar pengar. Många bäckar små.

 

 

 1. Se till att inga möbler täcker elementen. Värmen måste få passera fritt för att maximera spridningen.
 2. Lågenergilampor håller längre, faktiskt 10 gånger så länge. Du kan spara 50kr per lampa och år om du har lågenergilampor istället för glödlampor. Sätt lamporna på timer om du ofta glömmer att släcka. Använd gärna dimmer, du behöver kanske inte ha full ljusstyrka varje gång?
 3. Använd en lampa med rörelsedetektor utomhus.
 4. Se till att disk- och tvättmaskin är fyllda varje gång du kör dem. Kör diskmaskinen på max 55 grader och handdiska inte under rinnande vatten. Tvätta på max 30-40 grader och spara dubbelt så mycket el som skulle gått åt om du tvättat på 60 grader.
 5. Du kan spara 50-150kr/rum/år beroende på vilken uppvärmningsmetod du använder, om du sänker inomhustemperaturen med 1 grad.
 6. Ska du åka bort? Sänk värmen medan du inte är hemma.
 7. Täta dina fönster och dörrar. Tilläggsisolera hela huset om det behövs.
 8. Tina fryst mat i kylen. Men se till att frysen fortfarande är full, en halvfull frys drar mer energi.
 9. Lägg locket på grytan för att förkorta uppkokningstiden och använd därmed spisen mindre. Ska du koka vatten, använd en vattenkokare, den drar en tredjedel med energi jämfört med spisen.
 10. Stäng av fläkten så fort du är färdig med matlagningen. Den både drar el och skickar ut varmluften.
 11. Täta läckande kranar. Droppande varmvatten kan kosta flera hundra kronor per år. Använd snålspolande munstycken.
 12. Skippa badet och duscha istället, och gör det snabbt. 10 minuters dusch om dagen kostar cirka 2000kr/år.
 13. Öppna persiennerna dagtid och låt solen göra jobbet, solen värmer året om. Men se till att stänga dem på kvällen igen för att spara ytterligare energi.
 14. Damma av baksidan av kyl och frys, då kommer det lättare in luft och du sparar energi.
 15. Inventera bland dina kastruller och stekpannor. En ojämn botten ökar energiförbrukningen. Se också till att använda plattor anpassade för storleken på kärlet. Använd inte små kärl på stora plattor.