Little Mike Watson – En kändis i det dolda

Little Mike Watson kom till Sverige under 60-talet och har sedan dess jobbat med några av våra mest folkkära artister, såsom ABBA, Ted Gärdestad, Jerry Willams och Björn Skifs.

Michael Frank Watson, mer känd under artistnamnet Little Mike, är basisten, sångaren och låtskrivaren som har jobbat med några av Sveriges allra största artister. Nu säger Mike sig vara så gott som pensionär, men han är fortfarande ute och turnerar över hela världen.

– Om några månader ska jag iväg till Indien på turné med ett ABBA-tribute band, säger Mike.

Mike jobbade med Agneta och Anni-Frid redan innan de var en del av ABBA, och han var senare med och spelade bas på flera av ABBAs skivor, bland annat på den stora hiten ”The winner takes it all”. Vid inspelningen av ”Ring ring”, kissade Benny Anderssons hundvalp i Mikes helt nya basfodral, något som han tänker på varje gång han hör låten. Mike berättar även om andra uppdrag som han haft för ABBA.

– Björn och Benny ringde en dag och sa att de behövde min hjälp, eftersom de behövde en liten kille, berättar Mike.

Mike mötte upp dem vid ett slott och de gav honom Napoleonkläder. En fotograf bad honom sedan att ställa sig och titta ut genom fönstret samtidigt som ABBA fotograferades i förgrunden. Bilden blev sedan framsidan på det kända Waterloo-omslaget.

– Det var det enklaste jobb jag haft, säger Mike med ett skratt.

Som en av originalmusikerna på ABBAs skivor får Mike många erbjudanden om att spela med olika ABBA-tribute band. Vilket gör att han än idag har möjlighet att turnera runt om i världen och förra hösten var han i hela sju länder på två månader.

– För några år sedan turnerade vi i USA i tre månader och fick uppträda på Hollywood Bowl för 14000 personer!

Mike föddes 1946, i den engelska stålstaden Sheffield och har sedan tidigt ålder varit en del av showbusiness. När Mike var fem år gammal åkte hans mamma, som var showartist, iväg med sin nya man till Tyskland för att uppträda på de amerikanska militärbaserna. Mike fick då bo hos sin moster som drev ett artisthotell där han omgavs av sångare och musiker.

– Jag växte upp i showbiz och gick bara i skolan fram tills tolv års ålder, sen dess har jag jobbat som artist. Men jag har ju klarat mig bra ändå!

Vid elva års ålder tog Mikes mamma med honom i sin show, och hans uppväxt bestod därefter av att uppträda på militärbaser runt om Europa.

När Mike var i äldre tonåren återvände han till England för att göra sin egen grej. Under den stora pop-yran under 60-talet var Mike med och bildade popbandet The Hi-Grades. Efter två år kom bandet i kontakt med grammofonbolaget Sonet i Stockholm.

– Sonet behövde ett band som kunde kompa Larry Finnegan under hans folkparksturné, så vi tackade ja, säger Mike.

The Hi-Grades kom tillbaka till Sverige även året därpå, den här gången för att spela med Jerry Willams. Efter turnén splittrades bandet och Mike blev kvar för att fortsätta karriären här.

– Under tiden som Sonet försökte hitta en lägenhet åt mig i Stockholm så var Jerry snäll och lät mig bo hemma hos honom, berättar Mike.

Mike har under åren fortsatt spela med Jerry Willams under olika turnéer, han har dessutom skrivit några låtar till Jerrys LP “Leader of the pack”.

– Jerry hade en del roliga grejer för sig när vi var på turné, på en efterfest så fick han för sig att han skulle hänga av dörrarna inne på ett hotell. När städerskan kom på morgonen var alla dörrar borta, berättar Mike.

Under 70-talet jobbade Mike mycket med Björn Skifs och han var med och spelade i musikalen ”Spök” och i showen ”Badrock”, som spelades under hela sju somrar på Borgholm under slutet av 80-talet. Dessutom har han turnerat med Ted Gärdestad och spelat bas på inspelningarna till hits, så som ”Oh, vilken härlig dag”, “Jag vill ha en egen måne”, ”Chapeau-Claque” och ”Eiffeltornet”.

Den roligaste tiden under hans karriär tyckte Mike var när han och Anders Berglund, 1983 startade Little Mike & the Sweet Soul Music Band. Bandet bestod av toppen av Stockholms studiomusiker på den tiden, bland annat var Claes af Geijerstam, Lasse Wellander och Anna-Lotta Larsson med.

– Det startade bara som en kul grej och vi skulle göra ett gig ihop, men det hela fortsatte och vi gjorde två LP skivor.

Många av bandmedlemmarna blev sedan välkända eftersom bandet medverkade i en hel del stora tv-program under den tiden, bland annat ”Kvällen är din” och ”Måndagsbörsen”.

– Folk vågade till slut inte ringa och fråga om jag ville komma och bara spela bas längre, för just då var jag mer känd som sångare och frontman, berättar Mike.

Men trots det så har det alltid funnits något att göra. Mike har även hunnit med att driva hästshopen ”Little shop of horses” i Laholm. Hästshopen som såldes för fem år sedan drev Mike och hans dåvarande fru, under hela tio år.

– Jag har nog aldrig varit arbetslös, vilket är ganska bra inom musikbranschen!

Nästa sommar ser Mike fram emot ett fullspäckat schema då de åter igen kommer köra Björn Skifs klassiska show ”Badrock”. Mike berättar att han ser fram emot det extra eftersom Borgholm fyller 200 år och ”Badrock” har 30 års jubileum.

– Det ska verkligen bli kul att få spela med det gamla ”Badrocksgänget” igen!